back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τηλεφωνική επικοινωνία Ζαρίφ-Λαβρόφ για τον θάνατο του Σουλεϊμανί

Διαβάστε επίσης

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σχετικά με τον θάνατο του Κασέμ Σουλεϊμανί, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο Λαβρόφ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του» για το γεγονός, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι υπουργοί τόνισαν ότι τέτοιες ενέργειες εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

Η Κίνα από την πλευρά της κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ «να μην κάνουν κατάχρηση ισχύος».

«Η επικίνδυνη αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση παραβιάζει τους θεμελιώδεις διεθνούς κανόνες και θα επιδεινώσει τις περιφερειακές εντάσεις και αναταράξεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι στον Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατά την διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας, σύμφωνα με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα «είναι αντίθετη με την προσφυγή στη βία στις διεθνείς σχέσεις. Τα στρατιωτικά μέσα όπως και η ακραία πίεση είναι καταδικασμένα σε αποτυχία», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του Γουάνγκ Γι .

Από το Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε ότι συζήτησε την κατάσταση στην Μέση Ανατολή με τους Γερμανό και Κινέζο ομολόγους του Χάικο Μάας και Γουάνγκ Γι και ότι και οι τρεις συμφώνησαν για την ανάγκη αποφυγής κλιμάκωσης της έντασης.

«Όλοι επισημάναμε ότι συμφωνούμε ως προς την σημασία της διαφύλαξης της σταθερότητας και της κυριαρχίας του Ιράκ και ολόκληρης της περιοχής γενικά, καθώς και για την ανάγκη αποφυγής κάθε νέας παραβίασης της Συμφωνίας της Βιέννης εκ μέρους του Ιράν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα