back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κ. Χατζηδάκης για τον EastMed: Καταλύτης θετικών εξελίξεων σε μια πολυτάραχη περιοχή – Μήνυμα στην Τουρκία

Διαβάστε επίσης

“O Eastmed είναι ένας αγωγός ειρήνης και συνεργασίας  και ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης” ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης στον “Αθήνα 9.84” και υπογράμμισε ότι, η συμφωνία αυτή “στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και σταθερότητας στην Τουρκία”.

Ο κ. Χατζηδάκης στην συνέντευξή του στην εκπομπή “Μία ημέρα στην Αθήνα“, τόνισε ότι η ενέργεια μπορεί να γίνει καταλύτης θετικών εξελίξεων σε μια περιοχή πολυτάραχη, όπως Νοτιοανατολική Μεσόγειος.

Ο Έλληνας υπουργός θα μεταβεί στις 16 Ιανουαρίου στο Κάιρο, όπου θα διεξαχθεί το Eastmed Gas Forum, με τη συμμετοχή επτά χωρών της Μεσογείου.

Παρά το γεγονός ότι κάποιες εξ αυτών στο παρελθόν ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση, βλέπουν σήμερα την ενέργεια ως παράγοντα σταθερότητας και προωθήσεως κοινών συμφερόντων και όχι ως αφορμή για εντάσεις και συγκρούσεις.

Η συμφωνία για τον EastMed ήταν αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας σημείωσε ο κ.Χατζηδάκης ο οποίος προσκάλεσε τους προκατόχους του στο υπουργείο Ενέργειας καθώς, όπως είπε, ” δεν θέλαμε να καρπωθούμε μόνοι μας όλη αυτή την προσπάθεια. Θα ήταν αντιδεοντολογικό και δεν θα εξέπεμπε μήνυμα σοβαρότητας”.

Αγωγός ειρήνης

“Το σημαντικό είναι ότι υπεγράφη η συμφωνία για τον αγωγό ο οποίος είναι αγωγός ειρήνης και συνεργασίας και φέρνει κοντά την Ελλάδα με την Κύπρο και φυσικά με το Ισραήλ.

Ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης γιατί υπάρχουν περισσότερες επιλογές για την προμήθεια φυσικού αερίου και φυσικά στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητα και σταθερότητας  απέναντι στην Τουρκία η οποία έσπευσε και χτες να αμφισβητήσει την δυνατότητα τριών χωρών να προχωρήσουν στην κατασκευή του αγωγού”, είπε χαρακτηριστικά.

Καταλύτης θετικών εξελίξεων

Οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο είναι ραγδαίες όσον αφορά τις ενεργειακές συνεργασίες καθώς πολύ πρόσφατα ανακοινώθηκε η μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Αίγυπτο αλλά και στην Ιορδανία, κράτη τα οποία είχαν εμπλακεί τις περασμένες δεκαετίες σε πολεμικές συγκρούσεις.

“Το Ισραήλ ήταν σε πόλεμο με την Ιορδανία και τώρα είναι προμηθευτής φυσικού αερίου.
Αυτό δείχνει ότι η ενεργεία μπορεί να γίνει καταλύτης θετικών εξελίξεων σε μια περιοχή πολυτάραχη όπως είναι η νοτιοανατολική Μεσόγειος αρκεί να το αντιληφθούμε όλοι” είπε ο κ. Χατζηδάκης.

“Είναι ένα Forum το οποίο θα μετεξελιχθεί κάποια στιγμή, σε οργανισμό, επτά χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου οι οποίες ακριβώς έχουν αυτή την αντίληψη.  Την συνεργασία στο επίπεδο των αγωγών του φυσικού αερίου και της ενέργειας. Είναι χώρες που βλέπουν την ενέργεια ως παράγοντα σταθερότητας και προωθήσεως κοινών συμφερόντων και όχι ως αφορμή για εντάσεις και συγκρούσεις” ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας.

“Οι χώρες αυτές εκτός Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ,  είναι η Αίγυπτος, η  Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστινιακή Αρχή. Κάποιες εξ αυτών είχαν βρεθεί σε εμπόλεμες καταστάσεις όμως τώρα ξεπερνάνε αυτές τις αντιλήψεις και τις επιπτώσεις που είχαν δημιουργηθεί.

Δεν σημαίνει ότι έχουν διαγραφεί τα πάντα, προφανώς εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές αλλά πάντως προσπαθούν να κλείσουν όσο γίνεται τις πληγές και να ανοίξουν νέο καινούργιο κεφάλαιο ειρήνης. Αυτό πρέπει να το αντιληφθεί και η Τουρκία. Είμαστε στο 2020 και δεν γίνεται να μιλάμε με λογικές του 18ου και του 19ου αιώνος”

Σε αυτόν τον σύνθετο κόσμο, εξηγεί ο κ.Κωστής Χατζηδάκης πρέπει κανείς να παρακολουθεί τα πράγματα συνεχώς καθώς εκτός από την εσωτερική διάσταση της ενέργειας ( χωρίς αυτή δεν υπάρχει οικονομία) υπάρχει και η γεωπολιτική διάσταση. Οι “παίκτες” είναι πολλοί και όλοι  προσπαθούν να κτίσουν συμμαχίες και να καλυτερεύσουν την θέση τους  γεωστρατηγικά και οικονομικά

Όπως σημειώνει στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα προωθεί δράσεις , η ΔΕΠΑ αύξησε την συμμετοχή της στον σταθμό Αλεξανδρούπολης για επαναϋγροποίηση του φυσικού αερίου το οποίο μπορεί να έρχεται από διάφορα σημεία του πλανήτη , ακόμα και από τις ΗΠΑ οι οποίες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτό το έργο.

“Προχωρούμε με μια πολυδιάστατη πολιτική στα ενεργειακά θέματα ” λαμβάνοντας υπ όψιν τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας και το συμφέρον της Ελλάδας και της οικονομίας. Για τον EastMed το επόμενο βήμα είναι η προσπάθεια η Ιταλία να μπει και επισήμως στην συμφωνία” είπε ο κ.Χατζηδάκης και αναφέρθηκε στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΔΕΠΑ και Energean Oil & Gas για την μεταφορά 2 δισεκατομμυρίων κυβικών φυσικού αερίου τον χρόνο μέσα από τον νέο αγωγό. Κάτι που καλύπτει το 20% της δυναμικότητας και αποτελεί σημαντικό βήμα.

“Η προσπάθεια θα είναι δύσκολη, ο δρόμος θα είναι ανηφορικές. Δεν σημαίνει ότι όλα θα γίνουν αυτόματα, όπως ισχύει σε όλα τα μεγάλα διεθνή ενεργειακά έργα. Είμαστε εδώ, χωρίς να εφησυχάζουμε, παρακολουθούμε την εξέλιξη και προσπαθούμε ενεργά να στηρίζουμε τα εθνικά συμφέροντα της χώρας”.

Γ. Αποστολίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα