back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επιμένει η «Ζηνοβία» με χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις

Διαβάστε επίσης

Επιμένει η «Ζηνοβία» με χιονοπτώσεις, ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νοτιοανατολική τμήματα της χώρας, ενώ οι άνεμοι θα παρουσιάσουν εξασθένηση.

Ωστόσο, από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς νέα ψυχρή εισβολή ρωσικής προέλευσης με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά, βροχές, κατά τόπους ισχυρές, και καταιγίδες αναμένονται, την Τρίτη, κυρίως στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και το Κεντρικό Αιγαίο, οι οποίες όμως σταδιακά θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται κυρίως σε ορεινές, ημιορεινές αλλά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Ανατολικής Στερεάς που έως το μεσημέρι θα σταματήσουν.

Στα δυτικά ηπειρωτικά θα υπάρχουν νεφώσεις έως το μεσημέρι, ενώ στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια.

Παγετός θα σημειωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές αλλά και πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία ο παγετός θα είναι κατά τόπους ολικός.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -8 έως 3 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη από -4 έως 10, στη Θεσσαλία από -2 έως 8, στην Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά από -1 έως 11, στη Δυτική Πελοπόννησο από 4 έως 11, στην Ανατολική Πελοπόννησο και Στερεά από 0 έως 8, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 5 έως 8, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 6 έως 12, στα Δωδεκάνησα από 9 έως 15, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 8 έως 11 και στην Κρήτη από 9 έως 13.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ, σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα δεν θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ.

Εξαίρεση αποτελεί η περιοχή των Δωδεκανήσων, όπου οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ και σταδιακά θα γίνουν βορειοδυτικοί δυτικοί ίδιας έντασης. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ, σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα δεν θα ξεπερνούν τα 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται βροχές ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, κατά τόπους στα ημιορεινά καθώς και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου στα βορειοδυτικά του νομού.

Τα φαινόμενα θα σταματήσουν το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ, σταδιακά όμως θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα δεν θα ξεπερνούν τα 4 με 5 μποφόρ.

Στον Νότιο Ευβοϊκό οι άνεμοι θα είναι ισχυρότεροι κατά 2 μποφόρ ενώ στον Σαρωνικό κατά 1 έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 5 έως 8 βαθμούς, ενώ στα βόρεια και δυτικά του νομού θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 και στα δυτικά 3 έως 5 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -1 έως 5 βαθμούς.

Πρωτοχρονιά με νέο κύμα κακοκαιρίας

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος κάνει λόγο για ρωσικές μάζες που θα μας επισκεφτούν από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.

Μετά τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς, διαφαίνεται μια αλλαγή στον καιρό σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία. Από εκείνες τις ώρες και κατά της διάρκεια της 2ας Ιανουαρίου θα επικρατήσει για άλλη μια φορά καιρός «Βορείου Ρεύματος» όπως τον λέμε στη Μετεωρολογία.

«Αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, στις 2 Ιανουαρίου θα χιονίσει κατά διαστήματα πάλι στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Δεν θα απασχοληθούν μόνο ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά πρόσκαιρα θα χιονίσει και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Οι περιοχές που θέτουν υποψηφιότητα για τις χιονοπτώσεις αυτές είναι :

(α) Το Πήλιο
(β) η κεντρική και ανατολική Στερεά (και η Αττική)
(γ) Η Εύβοια και οι Σποράδες,
(δ) Η κεντρική και ανατολική Πελοπόννησος και
(ε) Ίσως κάποια νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου

Αντιθέτως στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα διαφαίνεται ότι θα βρέχει κατά τόπους δυνατά (θα εκδηλώνονται και ισχυρές καταιγίδες) ενώ πυκνά χιόνια θα εκδηλωθούν για άλλη μια φορά στα ορεινά της Κρήτης.

Αυτή τη στιγμή, έτσι όπως προγνωστικά έχουν διαμορφωθεί οι χάρτες βαρομετρικών συστημάτων, στις 2 Ιανουαρίου οι θερμοκρασίες στο επίπεδο των 850 hPa (δηλαδή στη στάθμη των 1350-1400 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας) θα βρεθεί στους -6°C.

Αυτό σημαίνει, συνυπολογίζοντας και τις υπόλοιπες προγνωστικές παραμέτρους, ότι τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στο νομό Αττικής από το υψόμετρο των 250-300 μέτρα υψόμετρο ή και λίγο χαμηλότερα αν υπάρξουν πιθανές εξάρσεις.

Η υποστήριξη από υγρασία δεν είναι τόσο μεγάλη όπως βιώσαμε με τη «Ζηνοβία», ωστόσο η πιθανότητα να χιονίσει σε αυτά τα υψόμετρα είναι άνω του 50%.

Αν μελετήσει κάποιος τη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων, μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι θα επικρατήσουν βόρειοι – βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις που θα αγγίζουν τα 8 και πιθανώς τα 9 μποφόρ», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανάρτησή του.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Για αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κάνει λόγο και ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου στην προσωπική του σελίδα στο facebook. Όπως αναφέρει από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς ο καιρός θα χαλάσει με την πτώση της θερμοκρασίας να είναι αισθητή. Το σκηνικό με τον υδράργυρο σε χαμηλά επίπεδα θα συνεχιστεί και τη δεύτερη μέρα του χρόνου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα