back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα για τουρκική στρατιωτική στήριξη

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση της Τρίπολης (Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας – GNA) υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Τουρκία για την παροχή στρατιωτικής στήριξης από «αέρα, ξηρά και θάλασσα», προκειμένου να αποκρούσει την επίθεση των ανατολικών δυνάμεων για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος από την Τρίπολη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με το Reuters, o αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, μίλησε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) Φάτι Μπασάγα, ο οποίος άφησε να εννοηθεί απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα ότι δεν έχει υποβληθεί τέτοιο αίτημα.

Τον Ιανουάριο η απόφαση

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη έπειτα από αίτημα της Τρίπολης μέσα στον επόμενο μήνα. «Θα παρουσιάσουμε την πρόταση για την αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του Κοινοβουλίου», στις 7 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα. «Στη βάση του μνημονίου στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας, ελπίζω ότι, αμέσως μόλις ανοίξει η Βουλή ότι θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας ενώπιόν της, για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύης. Ετσι θα μπορέσουμε έτσι να ανταποκριθούμε θετικά στην πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης και να τη στηρίξουμε στρατιωτικά», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Θα ζητηθεί στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία αν κλιμακωθεί ο πόλεμος στην Τρίπολη

Η κυβέρνηση της Λιβύης (GNA) θα ζητήσει επισήμως στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία εάν κλιμακωθεί ο πόλεμος στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα. «Αν η κατάσταση κλιμακωθεί, τότε έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε την Τρίπολη και τους κατοίκους της», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα.

Κρεμλίνο: Καταδικάζουμε κάθε ανάμειξη στις «εσωτερικές υποθέσεις» της Λιβύης

«Η Ρωσία καταδικάζει οποιαδήποτε ανάμειξη στις «εσωτερικές υποθέσεις» της Λιβύης», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στην πρόθεση του Ταγίπ Ερντογάν να φέρει στην τουρκική Βουλή το σχέδιο για αποστολή στρατευμάτων στην Τρίπολη.

Η Τουρκία έχει ήδη στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην GNA, παρά το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με μια έκθεση του Οργανισμού που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters τον περασμένο μήνα.

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Τυνησία την Τετάρτη, για να συζητήσει τρόπους συνεργασίας για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη. σήμερα, είπε ότι η Τουρκία και η Τυνησία συμφώνησαν να στηρίξουν την GNA.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα