back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«γάμπαρη Αμβρακικού» της Γεωργίας Τάτση, Εκδόσεις Γαβριηλίδης

Διαβάστε επίσης

Η Γεωργία Τάτση με το μυθιστόρημά της «γάμπαρη Αμβρακικού» επιχειρεί μια Νέκυια εν προόδω. Μια σταδιακή κάθοδο της ηρωίδας της στον κόσμο των νεκρών για να αναστήσει στη μνήμη της τον νεκρό της πατέρα και μαζί του να νοηματοδοτήσει εκ νέου τη ζωή της ερμηνεύοντας όλα αυτά που δυσερμήνευτα την ακολουθούν και την βαραίνουν από την πρώτη παιδική της ηλικία και για πενήντα χρόνια.

Η αποκάλυψη της αιτίας θανάτου και η φωτογραφία του, σε ένα φάκελο που φέρνει από την Κέρκυρα, μοιάζουν με έναν επί σκοπούν εκτροχιασμό της ζωής της, ζωής που την μετρά με βάση τις καθημερινές διαδρομές της από την Παλήνη σε έξι σταθμούς του μετρό και vice versa.

Η συγγραφέας αντιστρέφει το χρόνο, τα μπρος πίσω και τα πίσω μπρος, και ξετυλίγει μια ζωή με ιστορίες από την γενέθλια γη του Αμβρακικού και από την Αθήνα που τέμνονται και απομακρύνονται σε ένα ασυνεχές το οποίο μόνο η πατρική αποκατάσταση μπορεί να γεφυρώσει. Ιστορίες με ελάχιστους ήχους καθώς η μικρή Αλεξάνδρα σταματάει ν’ ακούει και να μιλάει επί χρόνια. Ιστορίες γεμάτες ερωτηματικά για τη μητέρα της, για τη σιωπή σχετικά με τον μεγάλο απόντα, για την δική της κατάβαση.

Και πάνω από τις ιστορίες, η Ιστορία, στην οποία όλα τα δρώντα πρόσωπα ανταμώνουν κάθε φορά που η καταβύθιση με τις ηλεκτρικές σκάλες στα στάση Μέγαρο Μουσικής ή Σύνταγμα την μεταφέρει στον Κάτω Κόσμο, εκεί που βρίσκονται οι απαντήσεις που αναζητά. Και εκεί που στο τέλος τις βρίσκει.

Το μυθιστόρημα της Γεωργίας Τάτση «γάμπαρη Αμβρακικού» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη.

Ελεωνόρα Ορφανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα