back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων από τον Δ.Αθηναίων- Προσβασιμότητα στα σχολεία

Διαβάστε επίσης

Ένα ευρύ σχεδιασμό αναβάθμισης κτιρίων προωθεί ο Δήμος Αθηναίων με σειρά προγραμμάτων τα οποία είναι σε πλήρη  εξέλιξη. Αιχμή του δόρατος αποτελούν παρεμβάσεις  σε σχολικά κτίρια για διευκόλυνση της προσβασιμότητας των παιδιών με κινητικά προβλήματα.

Παράλληλα ξεκινά το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης των Δημοτικών κτιρίων, ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Αποστολόπουλος στον “Αθήνα 984”, ενώ το πρόγραμμα για τις ράμπες στα σχολικά συγκροτήματα συζητήθηκε και στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο.

“Αφορά το πρόβλημα της προσβασιμότητας παιδιών τα οποία έχουν ιδιαίτερα κινητικά προβλήματα συνολικά.  Αντιμετωπίζουμε με αυτό το πρόγραμμα, την πρόσβαση από τον δημόσιο χώρο προς το σχολείο αλλά και την εσωτερική μετακίνηση των παιδιών μέσα στο σχολείο” λέει ο κ. Γ.Αποστολόπουλος στην εκπομπή “Εν Δήμω” (21/12/19)

“Αυτο επιτυγχάνεται με την δημιουργία ραμπών, όπου λειπουν, για να μπορούν τα αμαξίδια να μετακινούνται, να υπάρχουν αναβατόρια μέσα στο σχολείο, μηχανισμοί στην κουπαστή της σκάλας για να μπορούν να ανεβαίνουν, αλλά και ασανσέρ όπου απαιτείται.
Είναι μια ολιστική παρέμβαση σε πολλά σχολικά συγκροτήματα. Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προυπολογισμου 3,2 εκ ευρω από τα οποία η χρηματοδότηση που θα πάρουμε από το Υπ.Εσωτερικών (το γνωστό πρόγραμμα “Φιλόδημος”) είναι περίπου 850.000 ευρώ”

Εμφανής η σημασία του προγράμματος καθώς για πολλά παιδιά η μετάβαση στο σχολείο είναι μια ολόκληρη περιπέτεια και συχνά ένας μαθητής έχει πρόσβαση  μόνο στις τάξεις του ισογείου. Σε αρκετές περιπτώσεις σχολεία είναι κτισμένα  σε επικλινείς περιοχές με προφανείς επιπλέον δυσκολίες για τις παρεμβάσεις.

“Ειναι ολιστική παρέμβαση που καλύπτει όλα τα σχολεία του Δήμου της Αθήνας . Οι μηχανικοί μας στον Δήμο, δουλεύουν ήδη από καιρό το θέμα αυτό με αυτοψίες, καταγραφές και μελέτες για την αντιμετώπιση των προβημάτων όπου υπάρχουν. Είναι και ιδιόμορφες περιπτώσεις  καθώς, μερικές φορές, είναι σχολεια κτισμένα σε σημεία με αρκετά μεγάλες υψομετρικές διαφορές. Η εργασία ολοκληρώνεται τώρα θα υποβληθεί στο υπ.Εσωτερικών η πρότασή μας” λέει ο κ.Αποστολόπουλος και σημειώνει ότι πολλά σχολικά συγκροτήματα είναι κατασκευασμένα πριν απο δεκαετίες όπου δεν υπήρχαν οι σημερινές προδιαγραφές προσβασιμότητας ενώ το ολιστικό πρόγραμμα αφορά και τα περίπου 400 σχολεία του Δήμου.

Τα δημοτικά κτίρια της Αθήνας

Το συνολικό σχέδιο του Δήμου αφορά παρεμβάσεις στο σύνολο των κτιρίων της πρωτεύουσας μέσω σειρά προγραμμάτων και δράσεων. Ως δημόσια κτίρια εννοούνται τόσο τα σχολικά κτίρια, όσο και τα κτίρια του Δήμου της Αθήνας τα οποία  χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες τους δήμου η ανήκουν στην δημοτική περιουσία.

“Επίσης από τον “Φιλόδημο” είναι σε εξέλιξη πρόταση για να πάρουμε 2,2 εκ ευρω για μελέτες για την ανακατασκευή των κτιρίων μας” αναφέρει ο κ. Γ.Αποστολόπουλος.  Υπάρχει και ένα σημαντικό ποσό  10 εκ ευρω για ενα εμβληματικό κτίριο που θα επιλέξουμε. Ενα κτίριο που θεωρει η παρούσα δημοτική αρχή ότι έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία.

Ολοκληρώνεται ακόμα,  έως το τέλος του χρόνου, ένα δελτίο για να ενταχθούμε , πάλι μέσα από το “Φιλόδημος”, σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για μέτρα πυροπροστασίας στα σχολεία, όπως απαιτούν οι σύγχρονοι καιροί.
Αυτά είναι τα προγράμματα που θα ξεκινήσουν ενώ ήδη τρέχει διαγωνισμος για την βελτίωση των υποδομών σε όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου περίπου 1,4 εκ ευρώ.  Απο το “Φιλόδημος” θα λάβουμε περίπου το 50% του έργου.

Ηδη εκτελούνται έργα για την ανακατασκευή 50 σχολικών αυλών σε συγκροτήματα του Δήμου ύψους 1,5 εκ ευρώ. Κάνουμε παρεμβάσεις στον αύλειο χώρο, ώστε τα παιδιά να έχουν ένα περιβάλλον όπως θα έπρεπε να είναι, κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων για  των εκδηλώσεων τους”.

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα στην πόλη

“Επίσης την Δευτέρα στην Οικονομική Επιτροπή εγκρίνουμε και ξεκινά ο διαγωνισμός για ένα πρόγραμμα που αφορά τα Δημοτικά κτίρια για την επόμενη τριετία ύψους 30 εκ καθώς και  3 εκ ευρώ (που θα έρθει αμέσως μετά) για ηλεκτρομηχανολογικά” λέει στον “Αθήνα 9.84” ο κ. Γ.Αποστολόπουλος.

“Το  σύνολο του προγράμματος 33 εκ ευρώ για αναβαθμίσεις κυρίως σε σχολικά συγκροτήματα και κτίρια του Δήμου είναι το πιο μεγάλο σε εύρος πρόγραμμα εργολαβίας που έχει δημοπρατηθεί ποτέ. Ειναι 33 εκ ευρώ για βελτιώσεις και συντηρήσες κτιρίων,  νούμερο πρωτόγνωρο και φιλοδοξούμε με αυτά τα έργα να αναβαθμίσουμε οσο το δυνατόν τις σχολικές και κτιριακές υποδομές του Δήμου συνολικά”.

Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων διευκρινίζει στην εκπομπή ότι το έν λόγω πρόγραμμα είναι ανεξάρτητο από τις άλλες δράσεις και παρεμβάσεις.

“Στα άλλα προγράμματα  εξαντλούμε και όποιο χρηματοδοτικό εργαλείο υπάρχει  για να αντλήσουμε χρήματα και από άλλες δεξαμενές πλην του Δήμου. Το πρόγραμμα όμως των 33 εκ ευρώ είναι καθαρά από ίδιους πόρους, απο τις οικονομίες του Δήμου μας,  τις οποιες προορίζουμε για την αναβαθμιση των κτιρίων” λέει και σημειώνει ότι είναι σε εξέλιξη και άλλα έργα με ευρωπαική χρηματοδότηση σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα από τηνΕυρωπαική Τραπέζα Επενδύσεων η το ΕΣΠΑ για ενεργειακή  αναβάθμιση σε σχολικά συγκροτήματα.

Το όλο εγχείρημα είναι ένα μεγάλο και σύνθετο εργο όπως αναφέρει ο κ. Γ.Αποστολόπουλος το οποίο περιλαμβάνει και διατηρητέα κτίρια.

“Το εγχείρημα είναι πολύ μεγάλο και σε κάποιες περιπτώσεις, είναι και πολύ δύσκολο γιατί μερικά κτίρια ειναι διατηρητέα που σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν μελέτες και αργότερα παρεμβάσεις σε  ειδικό καθεστώς όπως ορίζει ο νόμος για την προστασία των κτιρίων που είναι διατηρητέα μνημεία. Ενα μεγάλο και δύσκολο εγχείρημα, αλλά και φιλόδοξο. Να διατηρήσουμε στα παλαιά κτίρια τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα , αλλά να προσφέρουν την άνεση στις χρήσεις, που απαιτεί η σύγχρονη εποχή”.

Γιώργος Αποστολίδης

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα