back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πολιτική αντιπαράθεση για την επιχείρηση στο Κουκάκι – Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ.

Διαβάστε επίσης

Πολιτική αντιπαράθεση με αιχμή την χθεσινή εκκένωση τριών υπό κατάληψη κτιρίων στο Κουκάκι, κατά τη διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν συνολικά εννέα άτομα.

Η αστυνομική επιχείρηση έγινε παρουσία εισαγγελικού λειτουργού και δεν υπήρξαν πράξεις αστυνομικής βίας, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, απαντώντας τόσο στην κριτική της αντιπολίτευσης για αστυνομική αυθαιρεσία, όσο και στην επιστολή του Πρόεδρου της επιτροπής για την Διερεύνηση της Αστυνομικής Βίας, καθηγητή, Νίκου Αλιβιζάτου.

Ο κ. Αλιβιζάτος είχε ζητήσει τη διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί -μεταξύ άλλων – εάν τα ΜΑΤ εισήλθαν χωρίς εισαγγελική παραγγελία, σε ιδιωτική κατοικία, παρακείμενη του υπό κατάληψη κτιρίου στην οδό Ματρώζου.

«Χυδαία απάτη το δόγμα της κυβέρνησης περί ασφάλειας, περί νόμου και τάξης», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας.

Για ψέματα και προσπάθεια απόκρυψης των πραγματικών περιστατικών κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης. Σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι βάσει των επίσημων ιατρικών γνωματεύσεων των νοσοκομείων ΕΛΠΙΣ και «Ερυθρός Σταυρός» κατά την επιχείρηση των ΜΑΤ στο Κουκάκι ασκήθηκε παράνομη αστυνομική βία με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών πολιτών εντός της οικίας τους και επίσης τουλάχιστον μια γυναίκα πυροβολήθηκε εξ επαφής με πλαστική σφαίρα.

Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για θράσσος, αναφέροντας ότι τον υπουργό διαψεύδει το βιβλίο συμβάντων του νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ, καθώς «σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας η καταχώρηση των ιατρών στο βιβλίο, σύμφωνα με την οποία νεαρή γυναίκα, που διακομίστηκε με χειροπέδες και συνοδευόμενη από δύο αστυνομικούς, μετά τη σύλληψή της, έφερε τραύμα από πυροβολισμό εξ’ επαφής με πλαστική σφαίρα, στο αριστερό στήθος».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει :

«Ο κ. Χρυσοχοίδης οφείλει να αφήσει τα ψέματα και να δώσει απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα που δημιουργούνται:

• Δεδομένου ότι η ΕΛ.ΑΣ δεν έχει προμηθευθεί επισήμως οπλισμό με πλαστικές σφαίρες, έχει δώσει εντολή για εξαγορά σχετικού οπλισμού;

• Τι απαντά στην επίμαχη καταγγελία για πυροβολισμό με όπλο με πλαστικές σφαίρες;

• Ο ίδιος ήταν ενήμερος για την εντολή εισβολής σε οικία χωρίς εισαγγελική παραγγελία και για την χρήση πλαστικών σφαιρών;»

Για ψέματα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και απαντά στα ερωτήματα που έθεσε νωρίτερα η Κουμουνδούρου, επαναλαμβάνοντας και πάλι τη διαβεβαίωση ότι η αστυνομικές επιχειρήσεις στα κατειλημμένα κτίρια στο Κουκάκι έγιναν παρουσία εισαγγελικών λειτουργών.

Ειδικότερα για την επιχείρηση στο κτίριο της οδού Ματρόζου επισημαίνεται ότι «η εισαγγελέας ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή στις 6:30 το πρωί. Υπογράφει δυο εκθέσεις. Μια για κατ’ οίκον έρευνα σε διπλανή της κατάληψης οικία και μια για το κτήριο της κατάληψης».

Ερωτηματικά για ελλείψεις νομιμότητας της αστυνομικής επιχείρησης στο Κουκάκι διατυπώνει το Κίνημα Αλλαγής ενώ ζητάει από την κυβέρνηση να δοθεί στη δημοσιότητα το σχετικό βίντεο για να μην προκαλούνται παρερμηνείες.

Ο Τομέας Προστασίας του Πολίτη του κόμματος εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αναφέρει ότι «η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του χώρου κατάληψης στο Κουκάκι, δημιουργεί ερωτήματα που άπτονται της συνταγματικής τάξης για τις κατ’ οίκον έρευνες και συλλήψεις και αφήνει δημόσιες σκιές. Γι’ αυτό η κυβέρνηση οφείλει σήμερα να δώσει στη δημοσιότητα το μόνον αντικειμενικό στοιχείο, το βίντεο του drone που παρακολουθούσε την αστυνομική επιχείρηση».

Επισημαίνεται από το ΚΙΝΑΛ «πως αν δεν το κάνει, καταρρίπτεται κάθε κυβερνητική εκδοχή και πρέπει άμεσα να απολογηθούν οι υπεύθυνοι για αυτό το συμβάν. Ταυτόχρονα, οφείλει η αρμόδια Εισαγγελία να ζητήσει τώρα την κατάσχεση αυτού του οπτικού υλικού».

«Απ’ ό,τι φαίνεται οι επιχειρήσεις τύπου “Κουκάκι” δεν χρησιμοποιούνται μόνο για τον εκφοβισμό του λαού και την εμπέδωση του δόγματος “νόμος και τάξη”, αλλά και ως εργαστήρια δοκιμής και νομιμοποίησης πιο εξελιγμένων μηχανισμών και όπλων καταστολής, που προμηθεύθηκαν και διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις και που τελικό στόχο έχουν το εργατικό-λαϊκό κίνημα» επισημαίνει το ΚΚΕ, σε σχόλιό του.

«Τέτοιου είδους συμβάντα έρχονται κατευθείαν από την εποχή της χούντας, οπότε δημιουργείται το εύλογο ερώτημα, τι σχέση έχει πλέον η αστυνομία με την τήρηση της τάξης και τον σεβασμό των δικαιωμάτων, αλλά και τη γενικότερη λειτουργία της δημοκρατίας. Πολύ φοβούμαστε πως η απάντηση είναι καμία» σχολιάζουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι.

ΕΛΑΣ: Χρησιμοποιήθηκε ελαστική μπάλα και όχι πλαστική σφαίρα

Τις καταγγελίες ότι γυναίκα χτυπήθηκε με πλαστική σφαίρα κατά την διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης για την εκκένωση κτιρίου στην οδό Παναιτωλίου στο Κουκάκι, διέψευσε η Αστυνομία η οποία ωστόσο αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι χρησιμοποιήθηκε από τις ειδικές δυνάμεις, ειδική συσκευή που εκτοξεύει πλαστικές μπάλες μεγέθους πινγκ πονγκ.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι για τα χθεσινά γεγονότα στο Κουκάκι έχει ξεκινήσει προανακριτική διαδικασία από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων και διερευνώνται όλες οι μαρτυρίες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. έχει ως εξής:

Σχετικά με αναφορές σε Μ.Μ.Ε. για τραυματισμό με πλαστική σφαίρα ημεδαπής γυναίκας, η οποία συνελήφθη κατά τη διάρκεια της χθεσινής επιχείρησης για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίου στην οδό Παναιτωλίου, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

είναι απολύτως ψευδές ότι η συλληφθείσα χτυπήθηκε από πλαστική σφαίρα,
η Ελληνική Αστυνομία, λόγω της επικινδυνότητάς τους, δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες,
σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε χώρους, όπου είναι επικίνδυνη η χρήση χημικών, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ειδικές δυνάμεις, που διαθέτουν ανάλογη εκπαίδευση, συσκευές τύπου Manuhrin , οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (περίπου μεγέθους πινγκ πονγκ), με βεληνεκές περίπου (15) μέτρα και δύναμη μικρότερη από μιας γροθιάς.

Στη χθεσινή επιχείρηση, στην οδό Παναιτωλίου, έγινε περιορισμένη χρήση του εξοπλισμού αυτού, λόγω της σφοδρής επίθεσης που δέχθηκαν οι αστυνομικοί, με ρίψη πετρών, τούβλων, μεταλλικών κλπ αντικειμένων, από τις οποίες τραυματίστηκε ένας αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων.

Για τα συμβάντα των χθεσινών καταλήψεων έχει ξεκινήσει η προανακριτική διαδικασία από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, στο πλαίσιο της οποίας διερευνώνται όλες οι μαρτυρίες.

Στ.Παπαμιχαήλ- Δ.Πέρρος

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα