back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βρετανία: Θρίαμβος του Μπόρις Τζόνσον στις εκλογές – Μεγάλη νίκη για το Brexit

Διαβάστε επίσης

Μετά τις χθεσινές εκλογές ο Μπόρις Τζόνσον παραμένει κυρίαρχος στην Ντάουνινγκ Στριτ με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία αυτή τη φορά αφού οι Τόρις σάρωσαν στα παραδοσιακά προπύργια των Εργατικών.

Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο πρωθυπουργός και αρχηγός του Συντηρητικού κόμματος υπογράμμισε ότι έλαβε την εντολή να οδηγήσει τη χώρα εκτός ΕΕ τον επόμενο μήνα.
Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, εξέφρασε τη μεγάλη του απογοήτευση για την οδυνηρή ήττα και έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές.
Η καταμέτρηση των ψήφων δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά αναμένεται στο κοινοβούλιο το Συντηρητικό κόμμα να καταλάβει 364 έδρες , το Εργατικό κόμμα 203, το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα 48, το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών 12, το Plaid Cymru τέσσερις και μια έδρα οι Πράσινοι.
Αυτό σημαίνει ότι οι Συντηρητικοί θα έχουν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία στο Ουεστμίνστερ από τη νίκη της Μάργκαρετ Θάτσερ στις εκλογές του 1987.

Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών είναι η χειρότερη ήττα για τους Εργατικούς από 1935. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε σοβαρές απώλειες στην Ουαλία, στη βόρεια και κεντρική Αγγλία , στις εκλογικές περιφέρειες όπου είχε υπερισχύσει η ψήφος Leave στο δημοψήφισμα του 2016.
Συντριβή ιστορικών διαστάσεων θεωρείται η τέταρτη κατά σειρά ήττα του Εργατικού κόμματος σε γενικές εκλογές . Ο κύριος υπεύθυνος της οδυνηρής συντριβής , εκτιμούν ανεξάρτητοι αναλυτές , είναι ο Τζέρεμι Κόρμπιν υπό την ηγεσία του οποίου σημειώθηκε η μετατόπιση του κόμματος προς τη μαρξιστική αριστερά.
Το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα κυριάρχησε στη Σκωτία και εν καιρώ αναμένεται να εγείρει και πάλι το θέμα της “αποδέσμευσης” από το Ηνωμένο Βασίλειο και να απαιτήσει τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών απέτυχε να περάσει στο εκλογικό σώμα το μήνυμα του – “Μένουμε Ευρώπη – και παραμένει ένα μικρό φιλοευρωπαϊκό κόμμα στο περιθώριο της κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Αναμφισβήτητα ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι Μπόρις Τζόνσον – ο “γελωτοποιός και τσαρλατάνος πολιτικός” όπως τον έχουν χαρακτηρίσει πολλοί από τους εχθρούς του. Ο Τζόνσον ο οποίος μόλις πριν από ένα χρόνο ήταν – “χαμένος στα πίσω έδρανα του κοινοβουλίου” – εκτός κυβέρνησης και τον οποίο πολλοί από τους συναδέλφους πολιτικά το είχαν “ξεγράψει”.

Ο “γελωτοποιός και τσαρλατάνος” λοιπόν απέδειξε ότι οι περισσότεροι είχαν λάθος . Με την ορμή και με τη δυναμικότητα αλλά και με το χιούμορ που τον διακρίνει κατάφερε να “ενώσει το έθνος” και να συσπειρώσει την ψήφο Leave – αυτών δηλαδή που υποστήριξαν την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ το 2016 – πίσω από το σύνθημα “Let’s get Brexit done” – “Ας τελειώνουμε επιτέλους με το Brexit”. Παράλληλα ο Μπόρις Τζόνσον κατόρθωσε να διασπάσει την ψήφο Remain που την μοιράσθηκε το Εργατικό κόμμα με τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα (Φιλελεύθεροι Δημοκράτες , Σκωτικό Εθνικό Κόμμα , Plaid Cymru , Πράσινοι , Ανεξάρτητοι).

Η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ θα επανέλθει προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 20 Δεκεμβρίου, ο μεγάλος ανασχηματισμός της κυβέρνησης αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο Φεβρουάριο και ο νέος προϋπολογισμός να κατατεθεί τον Μάρτιο του 2020.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα