back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Οι κρίσιμες εκλογές στη Βρετανία είναι το βασικό θέμα στον διεθνή Τύπο.

Στη Βρετανία:

Άνοιξαν οι κάλπες στο Ηνωμένο Βασίλειο στις τρίτες βουλευτικές εκλογές στη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια. Η εκλογική διαδικασία η πρώτη που γίνεται τον Δεκέμβριο εδώ και 100 χρόνια είναι η τρίτη κατά σειρά μετά το 2015 και το 2017 αναφέρει το BBC. Τα εκλογικά κέντρα σε 650 εκλογικές περιφέρειες στην Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία άνοιξαν στις 7 η ώρα τοπική ενώ θα κλείσουν στις 22.00 με την καταμέτρηση να ξεκινά άμεσα. Τα περισσότερα αποτελέσματα αναμένονται τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Συνολικά 650 βουλευτές θα εκλεγούν με το νέο εκλογικό σύστημα σύμφωνα με το οποίο όποιος υποψήφιος εξασφαλίσει τις περισσότερες ψήφους σε κάθε ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια θα εκλεγεί. Το 2017 το Newcastle Central ήταν η πρώτη εκλογική περιφέρεια που ανακοίνωσε πρώτη τα αποτελέσματά της, μια ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης. Τον Οκτώβριο οι βουλευτές ψήφισαν για πρόωρες εκλογές. Πρόκειται για τις πρώτες εκλογές που γίνονται χειμώνα από το 1974 και Δεκέμβριο από το 1923.

“Ο Κόρμπιν παροτρύνει τους ψηφοφόρους να προκαλέσουν σοκ στο κατεστημένο” αναφέρει ο Guardian.
Η Sun αναφέρει ότι “αν ο Μπόρις κερδίσει σήμερα… ένα λαμπερό μέλλον ξεκινά αύριο, αλλά αν κερδίσει ο Κόκκινος Κόρμπιν κερδίσει τότε τα φώτα θα σβήσουν για πάντα” … με ευθεία αναφορά στις εκλογές του 1992 όταν ο Τζον Μέιτζορ κέρδισε τον Νιλ Κίνοκ. Ζητά από τους αναγνώστες της “να σώσουν το Brexit και τη Βρετανία”.
Η Mail έχει χώρο για μια μόνο λέξη στο πρωτοσέλιδο της: “BORIS”.
“Το μέλλον της Βρετανίας: Εσύ το αποφασίζεις” ο τίτλος της i
Στο ίδιο μήκος κύματος η Express “Το Brexit και η Βρετανία στα χέρια σου…”
(για τα παιδιά και το ΕΣΥ)… ψήφισε Εργατικό Κόμμα ο τίτλος της Mirror με φωτό από παιδιά φτωχά και άστεγους
“Ημέρα κρίσης: κλείνει η ψαλίδα” αναφέρει η Daily Telegraph
“Οι δημοσκοπήσεις αμφισβητούν τις ελπίδες πως οι Τόρις θα εξασφαλίσουν αποφασιστική πλειοψηφία” αναφέρουν οι FT.

Οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν προβάδισμα των Συντηρητικών μεταξύ 6 και 14 μονάδων, με σαφή τάση συρρίκνωσης κατά τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Δεδομένου του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος με τις μονοεδρικές περιφέρειες, αλλά και της “τακτικής ψήφου” κατά των Συντηρητικών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις αμφίρροπες περιφέρειες, το κυβερνών κόμμα θα μπορούσε να κερδίσει με καθαρή διαφορά από πλευράς ποσοστών, αλλά να μην εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Την αβεβαιότητα ενίσχυσε η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Yougov, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Σε αντίθεση με τις περισσότερες εταιρείες δημοσκοπήσεων, η Yougov προέβλεψε ότι η τότε πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα έχανε την απόλυτη πλειοψηφία στις πρόωρες εκλογές που είχε προκαλέσει, το 2017. Η χθεσινή δημοσκόπηση της Yougov μειώνει την προβλεπόμενη πλειοψηφία των Συντηρητικών σε 28, έναντι 68 που ήταν στην προηγούμενη μέτρησή της, προ 15 ημερών. “Δεν θα μπορούσε να είναι πιο αμφίρροπη μάχη”, σχολίασε ο Μπόρις Τζόνσον την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας του, την οποία ξεκίνησε μοιράζοντας γάλα σε πολίτες, πριν ακόμη χαράξει η μέρα. Από την πλευρά του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε τους ψηφοφόρους “να απορρίψουν τις πολιτικές της απόγνωσης και του διχασμού” και να υπερψηφίσουν τους Εργατικούς, για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα. Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της αναμέτρησης θα παίξουν οι νέοι ψηφοφόροι (στις εκλογές του 2017 είχαν στραφεί σε μεγάλο ποσοστό προς τους Εργατικούς) και οι περιφέρειες στο λεγόμενο “Κόκκινο Τείχος”. Πρόκειται για περιοχές της κεντρικής και βόρειας Αγγλίας, που αποτελούν παραδοσιακά προπύργια των Εργατικών, αλλά τάχθηκαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιφέρεια του Αξμπριτζ και Σάουθ Ράισλιπ του δυτικού Λονδίνου, όπου ο 25χρονος, ιρανικής καταγωγής Αλι Μιλάνι, υποψήφιος των Εργατικών, φιλοδοξεί να κερδίσει την έδρα, αφήνοντας εκτός Κοινοβουλίου τον Μπόρις Τζόνσον. Εάν τα καταφέρει, ο Τζόνσον θα δυσκολευτεί να κρατήσει την πρωθυπουργία, ακόμη και αν έχει κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Οι κάλπες κλείνουν στις 10 το βράδυ (μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας), οπότε θα ανακοινωθούν και τα exit polls.

Για κόπωση… γύρω από το Brexit κάνει λόγο το Politico. Θα εξασφαλίσει άνετη πλειοψηφία το Συντηρητικό κόμμα του Μπόρις Τζόνσον (και κατ’ επέκταση η αποχώρηση) καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται έτοιμοι να επιταχύνουν τη δουλειά τους σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα της Ε.Ε σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων για το Breixt. Όλα αυτά… εάν! Ο καλύτερος τρόπος για κάποιον για να τορπιλίσει αποτελεσματικά κάθε συμφωνία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι να επιμείνει ότι κάθε μελλοντική συνεργασία σε θέματα όπως ασφάλεια και άμυνα θα πρέπει να τα διαχειριστούν ο κάθε επίτροπος ξεχωριστά… με τον Γιόζεπ Μπορέλ, τον νέο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας να είναι συντονιστής. Όμως αν υπάρξει συμφωνία, δεν χρειάζονται 12 μήνες διαπραγματεύσεων αλλά στην πραγματικότητα μόλις 9. Οι ηγέτες θα πρέπει να υπογράψουν την όποια συμφωνία προτού μπει σε διαδικασία επικύρωσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου του 2020 – αν υποθετικά η όποια μελλοντική συμφωνία χρειάζεται μόνο Ευρωπαϊκή κύρωση και όχι εθνική. Υπάρχει το ενδεχόμενο να πρέπει να επικυρωθεί και από κάποια τοπικά κοινοβούλια. Κάποιοι εκτιμούν ότι όλα αυτά είναι πιθανά υπό τον όρο ότι η Βρετανία θα επιλέξει μια ικανοποιητική ευθυγράμμιση με το κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. Αλλά ο Μπαρνιέ δεν είναι και τόσο αισιόδοξος.

Για μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης:

Εκτενές δημοσίευμα φιλοξενεί η Süddeutsche Zeitung σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. Στον υπότιτλο η εφημερίδα σημειώνει: «Τουρκία και Λιβύη συμφωνούν να εκμεταλλευθούν φυσικούς πόρους που δεν τους ανήκουν καν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την Ελλάδα και την Κύπρο». Η εφημερίδα υπογραμμίζει: «Οι δύο χώρες δεν έχουν καν κοινά θαλάσσια σύνορα, οι ακτές τους απέχουν πάρα πολύ μεταξύ τους. Και ανάμεσα σε αυτή την τεράστια θαλάσσια περιοχή βρίσκονται πολλά ελληνικά νησιά, ανάμεσά τους η Ρόδος, η Λέσβος και η Κρήτη. Η Άγκυρα και η Τρίπολη δεν τα έλαβαν καν υπόψη στη συμφωνία τους». Στη συνέχεια η SZ επισημαίνει: «Ευρωπαίοι διπλωμάτες στην Αθήνα φαίνονται ανήσυχοι για την κλιμάκωση. Η σχέση ανάμεσα στις γειτονικές χώρες Ελλάδα και Τουρκία είναι τεταμένη. Αυτό το διάστημα είναι επιβαρυμένη και από το συνεχιζόμενο προσφυγικό ρεύμα από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου. Και τα γεγονότα στην Άγκυρα δεν υπόσχονται ηρεμία. Η εφημερίδα Χουριέτ έκανε λόγο την Τετάρτη για ένα δεύτερο Memorandum ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τρίπολη. Πρόκειται για στρατιωτική συνεργασία. Αυτό το σχέδιο δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα στο τουρκικό κοινοβούλιο. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο δημόσια ότι θα μπορούσε να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, εάν λάμβανε ‘σχετική’ πρόσκληση. Σχολιαστής στη Χουριέτ προειδοποιεί πάντως πως ‘η Λιβύη δεν είναι Συρία’. Αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην άλλη πλευρά της Μεσογείου ‘δεν μπορεί η Τουρκία να την δικαιολογήσει με νόμιμα συμφέροντα ασφάλειας’. Θα πρέπει να υπολογίζει με ξεκάθαρες διεθνείς αντιδράσεις». Τέλος, η SZ αναφέρεται στην συμπαράσταση της ΕΕ και στο σχετικό ανακοινωθέν που προετοιμάζει η Σύνοδος Κορυφής για να καταλήξει όμως ότι: «Ευρωπαίοι διπλωμάτες αταδεικνύουν την πολυπλοκότητα των σχέσεων με την Άγκυρα. Ακόμα και εάν η Άγκυρα δέχεται σκληρή κριτική για τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου και τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, η Τουρκία παραμένει για πολλούς ένα εταίρος στο ΝΑΤΟ και στην προσφυγική πολιτική. Οι απειλές του Ερντογάν να στείλει ανεξέλεγκτα πρόσφυγες στην Ευρώπη δείχνουν να έχουν αποτέλεσμα καθόσον για πολλούς ο Ερντογάν είναι ‘απρόβλεπτος’».
Η Γερμανία «ρητά στηρίζει την αλληλέγγυα στάση που επέδειξε η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε σήμερα στο κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ. «Καλούμε την Τουρκία και τη Λιβύη» πρόσθεσε «να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Οι δε οριοθετήσεις σε θαλάσσιες περιοχές θα πρέπει να είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: οριοθετήσεις σε θαλάσσιες περιοχές θα πρέπει να γίνονται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως με τη συμμετοχή των παράκτιων κρατών.» Αυτή θα είναι η στάση της γερμανικής κυβέρνησης σε περίπτωση που το θέμα τεθεί από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Πηγή της καγκελαρίας αναμένει πάντως ότι τόσο ο έλληνας Πρωθυπουργός όσο και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα αναφερθούν στο θέμα και ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «όπως και στο παρελθόν θα εκφράσει την αλληλεγγύη του τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.» Η θέση της Γερμανία είναι σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή ξεκάθαρη «στο ζήτημα αυτό βρισκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου.» Σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα της συμφωνίας, η κ. Αντεμπάρ δήλωσε ότι Γερμανία δεν διαθέτει την «επίσημη εκδοχή» του κειμένου της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης. Κατά πόσο όμως έχει νομική υπόσταση μια συμφωνία από τη στιγμή που πολλά κράτη στον κόσμο αλλά και στην ΕΕ δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Λιβύης; Σε αυτή την ερώτηση της Deutsche Welle η κ. Αντεμπάρ δεν θέλησε να απαντήσει. Επεσήμανε μόνο ότι για τη Γερμανία και τον ΟΗΕ η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι ένας «αναγνωρισμένος συνομιλητής.» Το Βερολίνο δεν θεωρεί πάντως πιθανό ότι πέρα από την καταδίκη της συμφωνίας, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα αποφασίσουν και κάποιες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Επίσης το Βερολίνο δεν διαθέτει πληροφορίες ότι ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να θέσει επί της αρχής θέμα σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Ωστόσο δεν αποκλείεται να αναφερθεί στη συμφωνία για το προσφυγικό με την Άγκυρα. Επ’ αυτού όμως δεν πρόκειται να υπάρξουν αποφάσεις.

Για Ισραήλ:

“Ξανά στις κάλπες οι Ισραηλινοί” αναφέρει το Politico

“Για τρίτη φορά εκλογές σε ένα χρόνο στο Ισραήλ” ο σχετικός τίτλος του BBC
Το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει για τρίτη φορά εκλογές σε λιγότερο από ένα χρόνο καθώς εξέπνευσε η διορία για τα κόμματα προκειμένου να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό. Οι βουλευτές αναμένεται να ορίσουν νέες εκλογές για τις 2 Μαρτίου. Τα μεσάνυχτα συγκεκριμένα εκπνέει η διορία και οι βουλευτές έδωσαν ήδη μια αρχική έγκριση για τη διάλυση της παρούσας βουλής. Τόσο ο πρωθυπουργός Μπενιαμιν Νετανιάχου όσο και ο βασικός του αντίπαλος, Μπένι Γκαντζ απέτυχαν στις προσπάθειες του να σχηματίσουν κυβέρνηση ούτε με άλλα κόμματα, ούτε και μεταξύ τους.

Για Κομισιόν:

Έναν οδικό χάρτη που φιλοδοξεί να μετατρέψει την ΕΕ “σε μία σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων, και ανταγωνιστική οικονομία, με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050”, παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. “Σήμερα είναι η αρχή ενός ταξιδιού”, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παραβάλλοντας αυτή τη στιγμή στην ιστορία της ΕΕ με τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στο φεγγάρι, πριν από μισό αιώνα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει τον Μάρτιο του 2020 νέους νόμους ώστε να καταστεί η ΕΕ “κλιματικά ουδέτερη” έως το 2050. Θα προτείνει επίσης, έως τα μέσα του 2020, περισσότερο φιλόδοξους στόχους για τον περιορισμό των εκπομπών έως το 2030 σε “τουλάχιστον 50%” – έναντι του σημερινού στόχου του 40%. Βασική συνιστώσα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας είναι το επονομαζόμενο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ένας μηχανισμός τουλάχιστον 35 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη “των περιοχών που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην πρόκληση της απανθρακοποίησης”. Σύμφωνα με τη Φον ντερ Λάιεν, η Κομισιόν φιλοδοξεί να κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ ώστε να βοηθηθούν οι οικονομίες της ΕΕ στην εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων. Με έναν “μηχανισμό προσαρμογής στα σύνορα”, ουσιαστικά έναν φόρο άνθρακα, που θα αφορά τα εισαγόμενα στην ΕΕ προϊόντα, η Επιτροπή επιδιώκει να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα που θα παράγονται στην Ευρώπη δεν θα τιμωρούνται επειδή σεβάστηκαν τους κανόνες παραγωγής που προβλέπονται από τη συμφωνία του Παρισιού. Ο στόχος του μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα έως το 2050 θα είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στη σημερινή και αυριανή σύνοδο κορυφής.

Στη Γαλλία:

Εν μέσω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ παρουσίασε χθες τους κεντρικούς άξονες της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος αναφέρει η Figaro. Η ανακοίνωση της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης δια της πλαγίας οδού από τα 62 στα 64 χρόνια απορρίφθηκε όχι μόνο από τα συνδικάτα, που έχουν ήδη παραλύσει τη χώρα, αλλά και από το συνδικάτο CFDT, που έως τώρα δεν μετείχε στις κινητοποιήσεις. Τυπικά, η ηλικία συνταξιοδότησης παραμένει στα 62 χρόνια, αλλά θεσπίζονται κίνητρα που θα αποθαρρύνουν τη συνταξιοδότηση πριν από τα 64. Προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις όσων θα δουν το ασφαλιστικό τους καθεστώς να επιδεινώνεται, ο Φιλίπ ανακοίνωσε ότι οι αλλαγές δεν θα ισχύσουν για όσους βρίσκονται 17 χρόνια πριν από τη σύνταξη.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα