back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κομισιόν Γιώργος Μαρκοπουλιώτης στον Αθήνα 9.84:”Ταμείο, για κινητοποίηση επενδύσεων ύψους περίπου 100 δις ευρώ , προτίθεται να δημιουργήσει η ΕΕ . Στόχος η χρηματοδότηση της φιλόδοξης προσπάθειας για δημιουργία πράσινης οικονομίας “

Διαβάστε επίσης

“Ταμείο, για κινητοποίηση επενδύσεων ύψους περίπου 100 δις ευρώ , προτίθεται να δημιουργήσει η ΕΕ . Στόχος η χρηματοδότηση της φιλόδοξης προσπάθειας για δημιουργία πράσινης οικονομίας ” τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κομισιόν Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη Νόνη Καραγιάννη.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

“Πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα τις δράσεις. Είναι προφανείς οι αλλαγές στο κλίμα της χώρας μας. Πρόσφατα είχαμε ξηρασίες, μεγάλες πλημμύρες, φωτιές. Γι αυτό η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατέθεσε σε λιγότερο από 100 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της, το μεγαλεπήβολο -όπως λένε ορισμένοι – σχέδιο της. Εμείς, το ονομάζουμε απαραίτητο. Έχουμε αναλάβει μια σειρά από δεσμεύσεις ,επειδή η ΕΕ είναι μπροστάρης στην προστασία του περιβάλλοντος .Να μην αφήσουμε τη θερμοκρασία του πλανήτη να ανέβει πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσοστό , ενάμιση βαθμό. Διαφορετικά θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες για τον πλανήτη. Μέχρι το 2020-2030 θα πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές των ρύπων σε σχέση με το 1990, να μην ξεπεράσουν το 40%. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο 23% , αλλά δεν είναι προφανές ότι το 2020-2050 θα είμαστε στο ουδέτερο αποτύπωμα”.

Σε παρατήρηση ότι ο Πρωθυπουργός έχει βάλει ως όριο το 2028 ο κ. Μαρκοπουλιώτης είπε :” Η Ευρώπη έχει την ευθύνη για περίπου 10% των παγκοσμίων ρύπων. Σύμφωνα με μελέτες της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής υπηρεσίας και της Κομισιόν,εάν δεν λάβουμε μέτρα , θα έχουμε ρύπανση , η οποία θα προκαλεί 400 χιλιάδες επιπλέον θανάτους ετησίως ,λόγω μολυσμένου αέρα. Θα έχουμε περίπου 90 χιλιάδες θανάτους ετησίως , εξαιτίας ξηρασίας και καυσώνων. Θα έχουμε περίπου 650 χιλιάδες επιπλέον αιτήσεις ετησίως από ανθρώπους που δεν θα μπορούν να ζουν σε άλλες ηπείρους .π.χ στην Αφρική. Θα έχουμε περίπου 40% λιγότερο διαθέσιμο νερό , πέρα από την ποιότητα του .Θα έχουμε δύο εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες ανθρώπους , οι οποίοι ζουν σε παράκτιες περιοχές στην Ευρώπη , κάτι που ενδιαφέρει και τη δική μας χώρα, οι οποίες θα εκτίθενται ετησίως σε σημαντικές πλημμύρες” επισήμανε ο κ. Μαρκοπουλιώτης.

Και πρόσθεσε : “Αποτυπώνω αυτά που έγκριτοι ευρωπαϊκοί Οργανισμοί προβλέπουν βάσει επιστημονικών στοιχείων. Αυτό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ,είναι να αλλάξουμε πλέον το μοντέλο ζωής μας. Να εξαλείψουμε το πλαστικό ,να μην παράγουμε ενέργεια με ρυπογόνους τρόπους ,πχ λιγνίτης .Να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Τα κτήρια μας, καταναλώνουν περίπου το 40% της συνολικής ενέργειας που παράγεται,αλλά δεν είναι αποτελεσματικά. Δηλαδή χάνεται πάρα πολύ ενέργεια . Αυτό σημαίνει κακή κατασκευή και μη εκμετάλλευση των υλικών και των μεθόδων ,που μας παρέχει αυτή τη στιγμή η τεχνολογία .Μπορούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί π.χ στη γεωργία . Να έχουμε πιο αποτελεσματικό μοντέλο παραγωγής ,περισσότερη ανακύκλωση. Να εισαγάγουμε την έννοια της κυκλικής οικονομίας”.

Ερωτηθείς για τη χώρα μας ,η οποία προσπαθεί να συνέλθει από την μακροχρόνια οικονομική κρίση που υπέστη πως μπορεί να ενταχθεί σε αυτό το νέο μοντέλο ,της πράσινης οικονομίας στην Ευρώπη ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κομισιόν σημείωσε:  ” Η μετάβαση θα έχει ένα κόστος .Θα δημιουργήσει και θέσεις εργασίας.Θα κινητοποιηθούν καινούργιες τεχνολογικές μέθοδοι παραγωγής ,καινούργιοι τομείς,στους οποίους θα ασκηθεί η οικονομική δραστηριότητα ,αλλά θα έχει και ένα κόστος για ορισμένους ,οι οποίοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις ρυπογόνες μεθόδους. Αυτές οι χώρες δεν θα μείνουν μόνες γιατί η συλλογιστική της κυρίας Φον ντε Λάιεν είναι να ενταχθούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες σε αυτή την προσπάθεια και να δουν το μελλοντικό κέρδος. Αυτή την ειρηνική επανάσταση αλλαγής τρόπου ζωής και κατανάλωσης την οποία θέλουμε να δημιουργήσουμε αφορά τα παιδιά μας. Θα δημιουργηθεί ένα ταμείο ,το οποίο θα βοηθήσει τη δίκαιη μετάβαση”.

“Η Κομισιόν θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τον καθορισμό των κονδυλίων της περιόδου 2021-27, προκειμένου να βοηθηθούν περισσότερο εκείνες οι περιοχές της Ευρώπης, που θα πληγούν περισσότερο κατά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού στόχου για μηδενικές εκπομπές αερίων έως το 2050. Θα “προικοδοτηθούν” από ένα ταμείο 100 δις ευρώ ,στο άμεσο μέλλον. Αυτός είναι ακρογωνιαίος λίθος του περίφημου «πράσινου deal» το οποίο θα φέρει τις Βρυξέλλες αντιμέτωπες και με άλλους φορείς που ρυπαίνουν, στην προσπάθειά της Ευρώπης να καταπολεμήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.  Είναι αδήριτη ανάγκη να προχωρήσουμε σε αυτή την πράσινη συμφωνία.Θα πρέπει να χαιρετίσουμε το θάρρος της Κομισιόν , η οποία κάνει την πρόταση τόσο γρήγορα από την ανάληψη των καθηκόντων της. Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος “κατέληξε ο κ. Μαρκοπουλιώτης.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα