back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Διαβάστε επίσης

Την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο επαναβεβαιώνει ανεπιφύλακτα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ αναμένεται να προχωρήσει σε σαφή αναφορά στο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης στο σχέδιο συμπερασμάτων του, το οποίο προβλέπεται να επικυρωθεί κατά τη διήμερη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.

Στην επίμαχη παράγραφο, αναφέρεται ότι το μνημόνιο Άγκυρας- Τρίπολης «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, έρχεται σε αντίθεση με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν δύναται να παράγει καμία έννομη συνέπεια για τρίτα κράτη».

Πολιτική ίσων αποστάσεων κρατάει ο ΟΗΕ, συστήνοντας σε Αθήνα και Άγκυρα να βρίσκονται σε “συνεχή διάλογο”. Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Φαρχάν Χαγκ, ο Οργανισμός «δεν παίρνει θέση, ούτε σχολιάζει θέματα που αφορούν την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες (χωρών) στις θαλάσσιες ζώνες τους». Πρόσθεσε, ωστόσο ότι “σε ορισμένες περιοχές, όπως σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα συμφέροντα τρίτων μερών”.

Εν τω μεταξύ για τις Βρυξέλλες αναχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα προηγηθεί συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντόναλντ Τουσκ.

Στην Αθήνα έρχεται σήμερα ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σαλέχ Ίσα Γκου-α-ϊ-ντέρ. Θα συναντηθεί στις 4 το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Τον πρέσβη Χριστόδουλο Λάζαρη όρισε ως ειδικό απεσταλμένο του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Λιβύης, ο Νίκος Δένδιας.

Newsroom Αθήνα 9.84- Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα