back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Ευρώπη καταδικάζει τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης

Διαβάστε επίσης

Τη σημασία η Ελλάδα και η Τουρκία να έχουν «συνεχή διάλογο» πάνω σε ευαίσθητα θέματα, υπογράμμισαν την Τετάρτη τα Ηνωμένα Έθνη, μετά το αίτημα της Αθήνας στον ΟΗΕ για την καταδίκη του αμφιλεγόμενου συμφώνου Άγκυρας – Τρίπολης για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Μεσόγειο.

«Η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν παίρνει θέση ούτε σχολιάζει θέματα που αφορούν την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες χωρών στις θαλάσσιες ζώνες τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Φαρχάν Χαγκ, στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Ωστόσο», πρόσθεσε, «σε ορισμένες περιοχές, όπως σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα συμφέροντα τρίτων μερών». Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στη Νέα Υόρκη, δεν έχει προγραμματιστεί στο παρόν στάδιο καμία συνάντηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να συζητηθεί το Σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης.

Το συγκεκριμένο Σύμφωνο αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θα δηλώσουν αύριο Πέμπτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Στο σχετικό κείμενο θα τονίζεται ότι το τουρκο-λιβυκό Σύμφωνο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν είναι σε συμφωνία με το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ.

«Η Μόσχα περιμένει από την Άγκυρα να αποκαλύψει το περιεχόμενο του μνημονίου συνεννόησης που υπέγραψε με την λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας«, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

«Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τάσσεται υπέρ της Ελλάδας» δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Αθήνα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ειδικότερα είπε: «Η ψύχραιμη στάση της Ελλάδας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται». «Η παρανομία δεν γεννά δίκαιο», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να συμμετάσχει στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινάει την Πέμπτη, έχοντας ξεκινήσει ήδη ένα ευρύ κύκλο επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες.

«Ο Κύπριος πρόεδρος αναμένει ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει μια θετική προσέγγιση στο θέμα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Αναμένουμε όλοι ότι θα υπάρξει στις αποφάσεις καθαρή τοποθέτηση για τη συνομολόγηση του μνημονίου συναντίληψης (σ.σ.σ Τουρκίας-Λιβύης) με την οποία θα χαρακτηρίζεται ως απόφαση που αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και ότι δεν επιφέρει οποιαδήποτε νομικά αποτελέσματα για τις άλλες χώρες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κυριάκος Κούσιος.

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας

Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που προνοεί την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας για τη στρατιωτική της επίθεση στη βόρεια Συρία και την αγορά της του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, σε μια ακόμη κίνηση της Γερουσίας, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, να πιέσει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή ενάντια στην Άγκυρα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα