back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Φινλανδία: Σάνα Μάριν η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο

Διαβάστε επίσης

H Σάνα Μάριν θα γίνει η νεότερη πρωθυπουργός του πλανήτη στην ηλικία των 34 ετών.

Η υπουργός Μεταφορών της Φινλανδίας Σάνα Μάριν επιλέχτηκε από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της για να αναλάβει την πρωθυπουργία έπειτα από την παραίτηση του πρωθυπουργού Άντι Ρίνε και αναμένεται να ορκιστεί αύριο, Τρίτη.

Θα ηγηθεί μιας κεντροαριστερής πεντακομματικής κυβέρνησης συνασπισμού με γυναίκες επικεφαλής στα τέσσερα από τα πέντε κόμματα.

Ο Ρίνε θα παραμείνει ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο του κόμματος τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το φινλανδικό δίκτυο YLE, η Σάνα Μάριν μεγάλωσε με τη μητέρα κια τη σύντροφό της και είναι το πρώτο παιδί της οικογένειάς της που φοίτησε στο πανεπιστήμιο. Μιλάει αγγλικά και σουηδικά και είναι βουλευτής από το 2015 και υπουργός Μεταφορών από τις 6 Ιουνίου 2019.

Γεννημένη στο Ελσίνκι, μεγάλωσε στο Έσποο και στην Πίρκαλα προτού εγκατασταθεί στο Τάμπερε. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Τάμπερε με μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση. Είναι μητέρα ενός παιδιού, το οποίο έχει αποκτήσει με τον επί μακρόν σύντροφό της Μάρκους Ράικονεν.

Το 2012 εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο του Τάμπερε και το 2017 επανεξελέγη, ενώ το 2014 εξελέγη δεύτερη αναπληρώτρια ηγέτης του κόμματός της.

Ανάρτηση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, για τη νέα Φινλανδή Πρωθυπουργό Σάνα Μάριν

Δεν θα είναι μόνο η πιο νέα Πρωθυπουργός στον κόσμο, μόλις στα 34 της, σε λίγες ημέρες.

Ούτε ότι είναι γυναίκα σε μια χώρα διάσημη για την έμφυλη ισότητα, όπως η Φινλανδία.

Είναι ότι η σοσιαλδημοκράτισσα Sanna Marin θα ηγηθεί ενός προοδευτικού κυβερνητικού συνασπισμού πέντε κομμάτων, όπου οι τέσσερις επικεφαλής είναι γυναίκες.

Και αυτός ο συνασπισμός είναι αποφασισμένος να επενδύσει στο κοινωνικό κράτος, στις υποδομές και στην αειφορία, τερματίζοντας οριστικά τη λιτότητα.

Τους εύχομαι ολόψυχα να πετύχουν και να γίνουν πηγή έμπνευσης για όλες τις γυναίκες, που διεκδικούν θέσεις ευθύνης.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα