back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μητσοτάκης: Το μεταναστευτικό δεν είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα – Αφορά ολόκληρη την ΕΕ

Διαβάστε επίσης

Η ευρωπαϊκή διάσταση του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος τονίστηκε κατά την συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής (χαρτοφυλάκιο στο οποίο υπάγονται και τα ζητήματα μετανάστευσης) Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson.

“Πρόκειται για ζήτημα που έχει ξεκάθαρη ευρωπαϊκή διάσταση”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζεται ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αναφέρθηκε στις ελληνικές προτάσεις για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και επέμεινε στην ανάγκη ενός λογικού επιμερισμού των βαρών.

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε τόσο στις προοπτικές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όσο και στο νέο σύμφωνο για το άσυλο που ετοιμάζεται από την Ε.Ε, ενώ η κα Johansson αναγνώρισε τη μεγάλη πίεση που δέχεται η χώρα μας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι μόνο για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Μετά το τετ α τετ που πραγματοποιήθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο, ακολούθησε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον κ. Σχοινά και την κα Johansson, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αναπλ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο προϊστάμενος του Γραφείου θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης του πρωθυπουργού Δημήτρης Μητρόπουλος και η Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα παιδιά Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Υποδεχόμενος τους δύο αξιωματούχους της ΕΕ ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι θεωρεί πολύ σημαντικό που επέλεξαν την Αθήνα για την πρώτη τους επίσκεψη, δεδομένου του πλαισίου με τα τεκταινόμενα στην περιοχή, όπως είπε.

“Πρόκειται για ζήτημα που έχει ξεκάθαρη ευρωπαϊκή διάσταση, δεν είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα, είναι θέμα που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πραγματικά προσβλέπουμε στη βοήθειά σας και στις απτές προτάσεις σας για αυτό” πρόσθεσε.

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στις προοπτικές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και υπογράμμισε τρία ζητήματα στην ατζέντα της συζήτησης: “Το σύμφωνο, το στοιχείο της αλληλεγγύης, την κατάσταση όπως είναι σήμερα και τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που είναι κρίσιμη για την εύτακτη / οργανωμένη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Η κ. Johansson ανέφερε ότι “έχουμε την πολύ δύσκολη αποστολή να ξεμπλοκάρουμε τις μπλοκαρισμένες καταστάσεις, να βρούμε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο”.
“Κάθε βδομάδα που δεν το έχουμε αυτό πληρώνουμε υψηλό τίμημα, ειδικά για μία χώρα όπως η Ελλάδα, που δέχεται μεγάλη πίεση καθότι αυτό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, κι όχι μόνο πρόβλημα για την Ελλάδα”, πρόσθεσε.

Εξέφρασε εξάλλου ικανοποίηση που “η νέα κυβέρνηση κάνει πολλά σημαντικά βήματα για τους μετανάστες, για τη νομοθεσία, και για την παρουσίαση των προτάσεών της” και υπογράμμισε ότι η χώρα μας “θα είναι σημαντικός εταίρος στη διαμόρφωση του νέου συμφώνου”

“Θέλουμε να είμαστε σημαντικός εταίρος διότι έχουμε σημαντική πρόσθετη αξία να προσφέρουμε”, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Έχουμε ήδη αρχίσει, παρουσιάζοντας κάποιες ιδέες για ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών. Φυσικά, θα ζητάμε πολύ συστηματικά για την αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου και έναν λογικό επιμερισμό των βαρών όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος”.

“Τελικός στόχος θα πρέπει να είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί σας, με ιδέες και προτάσεις, όσον αφορά την επίτευξη αυτού του στόχου”κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα