back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κρίσιμη συνάντηση ΟΤΟΕ -Τράπεζας Πειραιώς στο υπ. Εργασίας

Διαβάστε επίσης

Νέα διαπραγματευτική συνάντηση μεταξύ της διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς και της ΟΤΟΕ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στις 2 το μεσημέρι  στο υπουργείο εργασίας. Στοχος η εξεύρεση λύσης που θα καλύπτει εργασιακά τους 145 υπάλληλους της τράπεζας οι οποίοι απειλούνται με απόλυση ενώ ήδη 24 εξ αυτών έχουν απολυθεί. σε κάθε περίπτωση η ΟΤΟΕ δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις όχι μόνο στην τράπεζα Πειραιώς αλλά σε ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των τραπεζοϋπαλλήλων, με ανακοίνωση- απεργιακό τελεσίγραφο που προηγήθηκε της συνάντησης, κατήγγειλαν την εργοδοτική πλευρά ότι αθέτησε την υπογραφή της και προχωρά σε απολύσεις, επισημαίνοντας ότι αν δεν ανακληθούν “ο αγώνας θα κλιμακωθεί με νέες κινητοποιήσεις στην Τράπεζα, αλλά και στο σύνολο του κλάδου”.

Σήμερα, πραγματοποιείται 24ωρη απεργία στην τράπεζα Πειραιώς και αρκετοί συνδικαλιστές εκφράζουν την εκτίμηση ότι με αυτή την εργοδοτική απόφαση επιχειρείται να ανοίξει η “κερκόπορτα των απολύσεων στον τραπεζικό κλάδο”.

Η ΟΤΟΕ, επισημαίνει ότι στη Συμφωνία Τράπεζας Πειραιώς – ΟΤΟΕ – Αντιπροσωπευτικού Συλλόγου Εργαζομένων της τράπεζας (ΣΕΤΠ), στις 25-7-2019, μετά την απόφαση της Τράπεζας να μεταφέρει τη διαχείριση των κόκκινων δανείων στην εταιρεία Intrum Ηellas, αποτυπώθηκε γραπτά η ήδη διακηρυγμένη πρόθεση της Τράπεζας, ότι:

  • Θα προστατευτεί πλήρως η απασχόληση.
  • Η όποια συμμετοχή των εργαζομένων στο νέο εταιρικό σχήμα της Intrum Ηellas θα είναι σε εθελοντική βάση.
  • Θα διασφαλιστούν πλήρως οι ΣΣΕ και τα δικαιώματα των εργαζομένων, που θα επιλέξουν να μεταβούν στο νέο σχήμα.

Παράλληλα, η Συμφωνία σαφώς προέβλεπε, ότι «Οι εργαζόμενοι που θα δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να μεταβούν στη νέα εταιρεία θα παραμείνουν στην Τράπεζα Πειραιώς και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών της, στο πλαίσιο όσων ορίζονται στον Οργανισμό Προσωπικού».

Εκ των υστέρων η εργοδοτική πλευρά, με ατομικές προσκλήσεις ζήτησε από τους εργαζόμενους να απαντήσουν σε ασφυκτική προθεσμία 2-3 ημερών σε εξατομικευμένα «ερωτήματα εναλλακτικής απασχόλησης»,

  • είτε για (ενδεχόμενη) τοποθέτηση στην άλλη άκρη της χώρας – και μάλιστα ανεξαρτήτως οικογενειακών βαρών, ζητώντας λ.χ. από εργαζόμενους να μεταβούν από τη Θεσσαλονίκη στα Χανιά, από το Ηράκλειο της Κρήτης στη Δυτ. Μακεδονία και από την Αθήνα στην Αμοργό κλπ ,
  • είτε για… απόλυση από την Τράπεζα και απασχόληση εκτός κλάδου σε θυγατρική εταιρία/call center, με πλήρη απώλεια των εργασιακών και των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων
  • είτε για εθελούσια αποχώρηση.

Οι τελευταίες μεγάλες απεργίες

Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες μεγάλες απεργίες των τραπεζοϋπαλλήλων πραγματοποιήθηκαν το 1979 και το 1980.

Αιτία ήταν η απόφαση της τότε κυβέρνησης να προχωρήσει σε δυσμενείς αλλαγές στο ωράριο εργασίας.

Το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία άγγιξε το 95% σε σύνολο περίπου 30.000 τραπεζοϋπαλλήλων. Τη δεύτερη μέρα της απεργίας, αποφάσισαν την συμμετοχή τους και οι περίπου 2.500 εργαζόμενοι στις ασφαλιστικές εταιρείες. Η δεύτερη απεργία είχε διάρκεια 39 ημερών.

Οι τραπεζοϋπάλληλοι, εκτός από το την αποκατάστασή του ωραρίου εργασίας, διεκδικούσαν αυξήσεις 30% στους μισθούς, κατάρτιση και εφαρμογή οργανισμών, αποσύνδεση των αυξήσεων από την υπηρεσιακή εξέλιξη και συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα