back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Στο ΝΑΤΟ «φέρνει» ο Μητσοτάκης την τουρκική προκλητικότητα – Δεν αποκλείεται συνάντηση με Ερντογάν

Διαβάστε επίσης

Σε μία περίοδο που η γειτονική χώρα συνεχίζει τις προκλήσεις, το ενδιαφέρον στρέφεται στην παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην διήμερη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Λονδίνο, όπου θα θέσει την Τρίτη και Τετάρτη το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς και στην επίσημη επίσκεψη που- όπως έγινε γνωστό την Δευτέρα- θα πραγματοποιήσει στον Λευκό Οίκο, στις 7 Ιανουαρίου 2020.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος διαμήνυσε ήδη ότι «η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας», έχει προαναγγείλει ότι στο πλαίσιο της Συνόδου θα αναφερθεί στις τουρκικές προκλήσεις και θα υπογραμμίσει τις υποχρεώσεις του ΝΑΤΟ.

Την τουρκική προκλητικότητα κατήγγειλε και χθες, στο πλαίσιο της συνάντησης των ηγετών χωρών μελών της ΕΕ που συμμετείχαν στην διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, που διεξήχθη στην Μαδρίτη. Ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει επίσης το ζήτημα τόσο στον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε κατά τη συνάντηση που είχαν στην Ρώμη, όσο και στον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία.

Στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά και η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού σε γεύμα στο Λονδίνο με τον κ. Τραμπ και τους ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ που οι αμυντικές τους δαπάνες ξεπερνούν το 2%.

Ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Στο Λονδίνο θα βρίσκεται και ο Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση αλλά δεδομένης της παρούσας και των δύο στην Σύνοδο, ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά κάποια συνομιλία.

Το βράδυ της Τρίτης ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει και στο δείπνο που θα παραθέσει στους ηγέτες των χωρών της Συμμαχίας ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ενημέρωσε χθες τους εκπροσώπους των κομμάτων. Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος είχε ζητήσει πάντως νωρίτερα την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι ακολουθεί «πολιτική κατευνασμού».

Από την Αλεξανδρούπολη όπου βρέθηκε την Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε ότι «η μονομερής ενέργεια, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση της Λιβύης σήμερα , να προχωρήσει σε μια ανυπόστατη Συμφωνία, πέρα και έξω από κάθε έννοια του διεθνούς Δικαίου είναι μια προκλητική συμπεριφορά που μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα έχει στο εγγύς μέλλον» και υποστήριξε ότι «είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι η πολιτική του κατευνασμού, προκειμένου η Τουρκία να μειώσει τις προσφυγικές ροές, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Δέλτα , ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα «θα πρέπει να συμφωνήσει μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας».

«Θα πρέπει ο Πρωθυπουργός να ζητήσει και τη συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις απέναντι σε αυτό», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ενώ τόνισε παράλληλα ότι «θα πρέπει να σταματήσει να κινείται με επικοινωνιακούς όρους». Τον κάλεσε εξάλλου να «ζητήσει από τις δυνάμεις εκείνες που έχουν επιρροή, όχι στην Τουρκία πια, αλλά στη Λιβύη να δράσουν ώστε να ακυρώσουν στην πράξη αυτή την ανυπόστατη νομικά συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στη Λιβύη και στην Τουρκία η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα