30.1 C
Athens
Τρίτη, 11 Αυγούστου, 2020

Βρετανία : H καταπολέμηση της τρομοκρατίας κυρίαρχο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας

✚ ΑΘΗΝΑ

3ος κύκλος του Athens Digital Lab- Δηλώσεις συμμετοχής έως 13/9

Το Athens Digital Lab του Δήμου Αθηναίων, ο πρώτος δημοτικός τεχνολογικός κόμβος καινοτομίας στη Ελλάδα συνεχίζει τις δράσεις του, για τη δημιουργία ενός βιώσιμου...

Υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, «το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»

Υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τέθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», σφραγίζοντας...

Αthens Film Office: Η Αθήνα διεκδικεί να γίνει πόλος έλξης για τη διεθνή κινηματογραφική παραγωγή

Τη λειτουργία Γραφείου εξυπηρέτησης των γυρισμάτων κινηματογραφικών παραγωγών στη χώρα, σε συνεργασία με το γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων, εξήγγειλε μέσω του...

Μουσεία και Πολιτιστικά Κέντρα του Δήμου Αθηναίων ανοίγουν αυλές και κήπους για τα παιδιά

Στις όμορφες αυλές και τους πράσινους κήπους των Μουσείων και Πολιτιστικών Κέντρων του, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) εγκαινιάζει μια...

Κίνημα προσβασιμότητας στην Αθήνα – Συνεργασία για τη βελτίωση της διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία

Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν την Τρίτη 22 Ιουλίου ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Ιωάννης Βαρδακαστάνης και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης,...

Συνεχίζεται ο απόηχος από την τρομοκρατική επίθεση στην Γέφυρα του Λονδίνου την περασμένη Παρασκευή. Έντονη αντιπαράθεση έχει προκύψει μεταξύ της υπουργού των Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ και της Ιβέτ Κούπερ του Εργατικού κόμματος .

Ο 28χρονος Ουσμάν Χαν , ο οποίος είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για αδίκημα που σχετίζεται με την τρομοκρατία, είναι ο άνθρωπος που έσπειρε και πάλι τον τρόμο στη βρετανική πρωτεύουσα. Από την τελευταία τρομοκρατική επίθεση σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίσθηκαν άλλοι τρεις. Ο ίδιος ο Χαν έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας. Η κ. Κούπερ που ήταν υπουργός Εσωτερικών της σκιώδους κυβέρνησης την περίοδο 2011-2015 υπογράμμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί για τους κινδύνους της κατάργησης του συστήματος προστασίας του κοινού από τους επικίνδυνους εγκληματίες (Imprisonment for Public Protection – IPP) . To IPP το είχε εισαγάγει το 2008 ο τότε υπουργός των Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ και το απέσυρε η κυβέρνηση συνασπισμού το 2012.

Με μια σειρά από tweets η Ιβέτ Κούπερ υποστήριξε ότι ο τερματισμός του συστήματος. Παραμονή στην Φυλακή για την Προστασία του Κοινού &  είναι αποτέλεσμα περικοπής κονδυλίων. Η έλλειψη χρημάτων συνέτεινε να μην υπάρχει καλή επιτήρηση των κρατουμένων που αφήνονται ελεύθεροι υπό περιορισμούς και να είναι τελείως ανεπαρκής η μέριμνα για την επανένταξη τους στην κοινωνία",
σημείωσε η κ. Κούπερ.

Η υπουργός των Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ έσπευσε αμέσως να τονίσει ότι η νομοθεσία που επέτρεψε την πρόωρη αποφυλάκιση του τρομοκράτη Ουσμάν Χαν εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο το 2008 όταν την διακυβέρνηση της χώρας είχαν οι Εργατικοί. Η σχετική νομοθεσία καταργήθηκε για να τεθεί τέλος στην αυτόματη αποφυλάκιση των κρατουμένων", υπογράμμισε η κ. Πατέλ.

Τζέρεμι Κόρμπιν: Από την επίθεση εγείρονται ερωτήματα που περιμένουν απάντηση

Η διαμάχη των Τόρις με το Εργατικό κόμμα άρχισε μετά την παρουσία της κ. Πατέλ και του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο σημείο στη Γέφυρα του Λονδίνου όπου έγινε η επίθεση την Παρασκευή που μας πέρασε. Ο Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε ότι – "οι ποινές για τους εγκληματίες θα γίνουν αυστηρότερες" Εδώ και πολύ καιρό έχω τονίσει ότι κατά τη γνώμη μου η πρακτική
που προβλέπει την αυτόματη πρόωρη αποφυλάκιση , μετά τον περιορισμό των ποινών κατά το ήμισυ , με αποτέλεσμα επικίνδυνοι και βίαιοι εγκληματίες να αφήνονται ελεύθεροι – η πρακτική αυτή απλούστατα δεν είναι καθόλου καλή σημείωσε ο κ. Τζόνσον.

Υπάρχουν ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν", δήλωσε από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν. Τι έκανε ο υπεύθυνος για την επιτήρηση του Χαν μετά την αποφυλάκιση του; Η Επιτροπή Αποφυλάκισης είχε επιληφθεί του θέματος ; Ti ακριβώς συνέβη όταν ο Χαν ήταν έγκλειστος στη φυλακή ; " , αναρωτήθηκε ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος.
Η Επιτροπή Αποφυλάκισης ανακοίνωσε ότι δεν είχε καμία απολύτως ανάμειξη στην αποφυλάκιση του Ουσμάν Χαν και ότι – "αυτός κατά τα φαινόμενα αφέθηκε ελεύθερος όπως προβλέπεται από το νόμο.

Η υπουργός των Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ έσπευσε να υποστηρίξει τον ισχυρισμό της Επιτροπής Αποφυλάκισης με ένα tweet στο οποίο αναφέρει ότι δεν υπήρχε περίπτωση η Επιτροπή Αποφυλάκισης να είχε ανάμειξη στην απόφαση για την αποφυλάκιση του Χαν λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας από τους Εργατικούς το 2008.

Πολιτική εκμετάλλευση της επίθεσης από τον Τζόνσον ;
Η εφημερίδα The Guardian επισημαίνει ότι ο Μπόρις Τζόνσον επικρίνεται ότι παραποιεί τα γεγονότα αναφορικά με την τρομοκρατική επίθεση της περασμένης Παρασκευής σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευθεί πολιτικά το θέμα εν όψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου. Ο πρωθυπουργός και αρχηγός του Συντηρητικού κόμματος κατηγορεί το Εργατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι φέρει την ευθύνη για την πρόωρη αποφυλάκιση του Χαν.

Ο Observer (01/12) σημειώνει ότι οι προτάσεις του Μπόρις Τζόνσον για την αναθεώρηση του συστήματος πρόωρων αποφυλακίσεων – προτάσεις τις οποίες η εφημερίδα χαρακτηρίζει “ιδιαίτερα σκληρές” – έγιναν ενώ το Εργατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση στο London Bridge έσπευσε να επιρρίψει στην κυβέρνηση τις ευθύνες για το τραγικό συμβάν.

Σε άρθρο γνώμης ο Observer επικρίνει τον πρωθυπουργό για – “την κυνική προσπάθειά του να εκμεταλλευτεί το θέμα και να αποκομίσει πολιτικά οφέλη εν όψει εκλογών”. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι είναι – “σκάνδαλο” – η απόπειρα του Μπόρις Τζόνσον – “να εκτρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης” – από τις οδυνηρές επιπτώσεις που έχουν οι περικοπές των κονδυλίων και οι ημιτελείς μεταρρυθμίσεις για την αστυνομία , τις φυλακές και για τις υπηρεσίες επιτήρησης μετά την πρόωρη
αποφυλάκιση. Η Sunday Telegraph (01/12) διαφωνεί. Σε κύριο άρθρο γνώμης υπογραμμίζει ότι – “για μεγάλο χρονικό διάστημα οι καταδικαστικές αποφάσεις είναι πολύ επιεικείς”. H αποφυλάκιση ενός κρατούμενου εξτρεμιστή που – “αποφάσισε να σκοτώσει” – αντικατοπτρίζει – “την καταστροφική θεσμική αποτυχία μας” , τονίζει το κύριο άρθρο της Sunday Telegraph.

Τα δύο αθώα θύματα
Ο Guardian (02/12) γράφει ότι ο κ. Τζόνσον έκανε τις σχετικές δηλώσεις περί αυστηρότερων ποινών και αναθεώρησης των διαδικασιών αποφυλάκισης παρά την έκκληση της οικογένειας ενός εκ των δύο θυμάτων, η δολοφονία του Τζακ Μέριτ, 25 ετών, να μη τύχει πολιτικής εκμετάλλευσης. Η HuffPost UK (02/12) συμφωνεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον αντιμετωπίζει τώρα τις επικρίσεις εκείνων που θεωρούν ότι αγνόησε την επιθυμία της οικογένειας του ατυχούς Μέριτ έχοντας κατά νου το πολιτικό κέρδος.
Οι περισσότερες εφημερίδες της Δευτέρας δημοσιεύουν στην πρώτη σελίδα τη φωτογραφία της Σάσκια Τζόουνς , 23 ετών , που είναι το δεύτερο θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης.

Σύμφωνα με τον Guardian (02/12) , η Τζόουνς ήταν πρώην φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ από την περιοχή Στράτφορντ-απόν-Έιβον. Η Σάσκια ήταν αστεία, ευγενική και είχε θετική επιρροή στις ζωές πολλών ανθρώπων. Ήταν χαρωπή και γενναιόδωρη σε σημείο που να θέλει πάντοτε να βλέπει το καλύτερο από όλο τον κόσμο", δήλωσε η οικογένειά της σε ανακοίνωση.
Η Daily Mirror (02/12) αποκαλεί την Σάσκια Τζόουνς "λαμπρή και ευγενική. Η εφημερίδα πιστεύει ότι η Τζόουνς και ο Τζακ Μέριτ είναι θύματα – "ενός δικαστικού συστήματος που έχει καταρρεύσει λόγω έλλειψης χρημάτων. Σύμφωνα με τον πρωτοσέλιδο πηχυαίο τίτλο της εφημερίδας (02/12) η Σάσκια και ο Τζακπάντα είδαν το καλύτερο στους ανθρώπους.
Δολοφονήθηκαν επειδή έδειχναν ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο τους υπογραμμίζει η Metro (02/12).

Συλλαμβάνεται συνεργάτης του Ουσμάν Χαν
Στο μεταξύ οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών είναι σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο να σημειωθούν κι άλλες πανομοιότυπες επιθέσεις (copycat attacks), σύμφωνα με τους Times (02/12). H εφημερίδα , όπως και πολλές άλλες , μας ενημερώνει ότι έχει συλληφθεί ένας άνδρας που θεωρείται "συνεργάτης" του Ουσμάν Χαν.
Οι Times σημειώνουν ότι μετά την επιτυχία του Χαν να εξαπατήσει τις αρχές και να δώσει την εντύπωση ότι είχε αποριζοσπαστικοποιηθεί" (deradicalised), η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες έχουν αρχίσει να ανακρίνουν άλλα μέλη του εξτρεμιστικού δικτύου για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.
Η Daily Telegraph (02/12) αναφέρει ότι η νέα σύλληψη θα μπορούσε να είναι η πρώτη από ένα αριθμό ατόμων που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές επιθέσεις και τα οποία υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουν στις φυλακές μετά την επανεξέταση της απόφασης για την πρόωρη αποφυλάκισή τους.
"Πρόκειται για μια σαρωτική κίνηση κατά των αποφυλακισθέντων τρομοκρατών, σημειώνουν η Daily Mail (02/12) και η Daily Express (02/12) μετά την κυβερνητική απόφαση να επανεξετασθούν οι αποφυλακίσεις 74 ανθρώπων που στο παρελθόν είχαν καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες.
Η Mail γράφει ότι η σύλληψη του συνεργάτη; του Ουσμάν Χαν ίσως να σημαίνει ότι οι διωκτικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους νέα ενοχοποιητικά στοιχεία τα οποία ανακάλυψαν λίγες ώρες μετά την απόφαση για επανεξέταση των πρόωρων αποφυλακίσεων.

Βύρων Καρύδης

Η Σλοβακία απέλασε τρεις Ρώσους διπλωμάτες

Η Σλοβακία ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ ότι απέλασε τρεις Ρώσους διπλωμάτες για "ένα σοβαρό έγκλημα", ενώ τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πιθανή σχέση...

Η Ρωσία ανέπτυξε το «πρώτο» εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Η Ρωσία ανέπτυξε το «πρώτο» εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με μέλη της κυβέρνησης που αναμεταδόθηκε από...

Εγγραφή 16 νέων στοιχείων στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Την εγγραφή 16 νέων στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας...

Δήλωσε το ΟΑΚΑ ως δεύτερη έδρα στο Europa League ο ΟΦΗ

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να μην γίνουν στην Κρήτη τα παιχνίδια του ΟΦΗ για το Europa League. Οι Κρητικοί δήλωσαν το Γεντί Κουλέ ως πρώτη...

Η ελληνική πατέντα στην κατασκευή ξυλορακέτας θαλάσσης με κενά αέρος

Οι πρώτες ξύλινες ρακέτες στην Ελλάδα, κατασκευάστηκαν από τον Δημήτρη Φερεντίνο, το 1958 στην Καλλιθέα και συνεχίζουν να κατασκευάζονται μέχρι σήμερα, μετά από 62...

Μέχρι το 2022 στον Παναθηναϊκό ο Καλαϊτζάκης

Η ΚΑΕ Παναθηναικός ανακοίνωσε την επέκταση της συμφωνίας της με τον Γιώργο Καλαϊτζάκη μέχρι το 2020. Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ανακοινώνει την επέκταση...

Δελτίο ειδήσεων στις 12:00

Ανέβηκαν στους 214 οι νεκροί από κορονοϊό στη χώρα, καθώς 89χρονη κατέληξε σήμερα στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας. Τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν χάσει τη...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η ελληνική πατέντα στην κατασκευή ξυλορακέτας θαλάσσης με κενά αέρος

Οι πρώτες ξύλινες ρακέτες στην Ελλάδα, κατασκευάστηκαν από τον Δημήτρη Φερεντίνο, το 1958 στην Καλλιθέα και συνεχίζουν να κατασκευάζονται μέχρι σήμερα, μετά από 62...

Χωρίς προβλήματα η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας

Χωρίς κυκλοφοριακά προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας, μιας και βρισκόμαστε στην δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου, περίοδος που πολλοί φεύγουν...

Κλειστό για 14 μέρες το Μουσείο της Στοάς Αττάλου – Θετικός υπάλληλο

Κλειστό θα παραμείνει από σήμερα και για 14 μέρες το Μουσείο της Στοάς του Αττάλου στη Ρωμαϊκή Αγορά μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορωνοϊού σε...

Γυναίκα δέχθηκε επίθεση με τσεκούρι στην Καλλιθέα

Επίθεση με τσεκούρι δέχτηκε μια γυναίκα το βράδυ της Δευτέρας στην Καλλιθέα επί της οδού Σπάρτης. Λίγο μετά τις 21:30 ένας άνδρας καταδίωξε με τσεκούρι...

Κλείνει το Μουσείο της Στοάς του Αττάλου για 14 ημέρες – βρέθηκε θετικό κρούσμα στο προσωπικό

Το Μουσείο της Στοάς του Αττάλου, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς, θα παραμείνει κλειστό για 14 ημέρες, μετά από ενημέρωση εργαζόμενης στο προσωπικό...

Bottom Fullwidth