back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μεξικό: Τουλάχιστον 14 νεκροί σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ φερόμενων μελών καρτέλ και αστυνομικών

Διαβάστε επίσης

Δέκα ένοπλοι, φερόμενα μέλη καρτέλ και τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών χθες Σάββατο σε μια μεξικανική πόλη κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ, ανέφεραν οι αρχές της Πολιτείας Κοαχουίλα.

Η πολιτειακή κυβέρνηση τόνισε ότι αξιωματούχοι της κρατικής ασφάλειας συγκρούστηκαν με ένοπλους στη μικρή πόλη Βίγια Ουνιόν, 65 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της συνοριακής πόλης Πιέδρα Νέγκρα.

Στεκούμενος έξω από τα – γεμάτα με σημάδια από σφαίρες – γραφεία του δημαρχείου της Βίγια Ουνιόν, ο κυβερνήτης της Πολιτείας Μιγκέλ Ανχκελ Ρικέλμε δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχουν επιβεβαιωθεί οι θάνατοι επτά ένοπλων και τεσσάρων αστυνομικών.

Η κυβέρνηση της Πολιτείας σε ανακοίνωσή της λίγο αργότερα επισήμανε ότι τρεις ακόμη ένοπλοι σκοτώθηκαν, ανεβάζοντας το σύνολο των νεκρών ενόπλων στους δέκα.

Το μεσημέρι άρχισαν να ακούγονται σφοδροί πυροβολισμοί και ένα κομβόι φορτηγών με ενόπλους φαινόταν στους δρόμους της Βίγια Ουνιόν, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκαν από χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Άλλα βίντεο έδειχναν σύννεφα καπνού πάνω από την πόλη. Το πρακτορείο Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των βίντεο.

Το ξέσπασμα βίας συνέβη δύο μέρες μετά αφότου ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ διεμήνυσε πως δεν θα δεχτεί καμία ξένη παρέμβαση στη χώρα για να αντιμετωπίσει βίαιες εγκληματικές συμμορίες, τονίζοντας ότι το Μεξικό θα χειριστεί το πρόβλημα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε πως σχεδιάζει να χαρακτηρίσει μεξικανικά καρτέλ τρομοκρατικές οργανώσεις, προκαλώντας ανησυχίες ότι η κίνηση αυτή μπορεί να χρησιμεύσει ως πρελούδιο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιχειρήσουν να επέμβουν μονομερώς στο Μεξικό.

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ αναμένεται να επισκεφθεί το Μεξικό την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει ζητήματα συνεργασίας για την ασφάλεια.

Ο κεντροαριστερός πρόεδρος του Μεξικού δηλώνει πως σκοπός του είναι να μειωθεί η βία στη χώρα αφότου ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά οι προσπάθειες της κυβέρνησής του γι’ αυτό δεν μοιάζουν να φέρνουν καρπούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα