back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Επιστημονική διημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα

Διαβάστε επίσης

Ο μήνας Νοέμβριος έχει ανακηρυχθεί από την Παγκόσμια Συμμαχία για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, ως ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Επιστημονική διημερίδα με τίτλο «Η Αναπνοή μας, Η Ζωή μας» διοργανώνει στις 29 και 30 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Amalia Athens, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου,στο πλαίσιο της πανελλήνιας εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα.

Ο καρκίνος του πνεύμονα, αποτελεί τον πρώτο σε συχνότητα εμφάνισης και θνησιμότητας καρκίνο για τους άνδρες και το δεύτερο για τις γυναίκες, ενώ συνήθως διαγιγνώσκεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, αν και εσχάτως αυξάνονται τα κρούσματα και στις νεότερες.

Σημαντικότερος επιβαρυντικός παράγοντας θεωρείται το κάπνισμα, καθώς και η παθητική έκθεση σε καπνικά προϊόντα και τον καπνό γενικότερα. Σημειώνεται ότι ένα αρκετά μεγάλο μέρος των ασθενών, 15% – 20%, δεν έχουν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους.

Επίσης εκτιμάται ότι συντελούν διάφοροι κίνδυνοι από το περιβάλλον εργασίας και διαβίωσης, ενώ και η μόλυνση της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος με την ευρύτερη έννοια επιδεινώνει την κατάσταση.

Ωστόσο, νεότερες θεραπείες, όπως είναι η ανοσοθεραπεία έχουν βελτιώσει θεαματικά την εικόνα στην αντιμετώπιση των διαφόρων τύπων καρκίνου του πνεύμονα τα τελευταία χρόνια.

Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί το στάδιο της διάγνωσης της νόσου, καθώς αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην επιλογή της θεραπευτικής αντιμετώπισης και συνδέεται άμεσα με τη δυνατότητα ίασης και το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, Καίτη Αποστολίδου, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της διημερίδας θα δοθεί έμφαση στην ανάγκη ενσωμάτωσης στη θεραπεία, της φυσικής και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των ασθενών για την ομαλή επανένταξή τους στη κοινωνική ζωή και την εργασία.

Επιπλέον, θα αναπτυχθούν πολύ σημαντικά θέματα όπως οι μορφές καρκίνου του πνεύμονα και σε ποιες ηλικίες συναντώνται, η ανοσοθεραπεία και εξατομικευμένη ιατρική στον καρκίνο του πνεύμονα.

Επίσης, θα συζητηθεί ο ρόλος των νοσηλευτών και των μελών της οικογένειας ως άτυπων φροντιστών, η θρόμβωση στον Καρκίνο του Πνεύμονα, η πρόσβαση σε εξειδικευμένους ιατρούς και νοσοκομεία, ο χρόνος αναμονής για εξειδικευμένο γιατρό και ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις.

Η επιστημονική διημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, πραγματοποιείται με την Αιγίδα των Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής και Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας.

Να σημειωθεί ότι, η επιστημονική διημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, απευθύνεται στον επιστημονικό κόσμο, τους εκπροσώπους των συλλόγων ασθενών με καρκίνο και το ευρύ κοινό και θα μεταδίδεται ζωντανά (Livestreaming) μέσω διαδικτύου από τη σελίδα του Facebook της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου.

Χορηγός επικοινωνίας ο Αθήνα 9.84

Ελένη Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα