back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στο Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

BBC: Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αφγανιστάν, ανήμερα της γιορτής των Ευχαριστιών, για να επισκεφτεί τους Αμερικανούς στρατιώτες.

Ήταν το πρώτο ταξίδι που πραγματοποίησε στη χώρα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του και μια εβδομάδα μετά την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ουάσιγκτον και Καμπούλ που αύξησε τις ελπίδες για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο διάδρομο προσγείωσης της αεροπορικής βάσης του Μπαγκράμ έπειτα από μια νυχτερινή πτήση από την Ουάσιγκτον. Η επίσκεψη του Τραμπ δεν είχε ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας.

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνόδευαν ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν, μια μικρή ομάδα βοηθών, πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών και μια ομάδα δημοσιογράφων.

Ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γκάνι ο οποίος ήταν παρών στην ομιλία που απηύθυνε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στους Αμερικανούς στρατιώτες στην αεροπορική βάση.

AFP: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ και θα συναντηθεί επίσης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μαζί με την Άγκελα Μέρκελ και τον Μπόρις Τζόνσον την Τρίτη στο Λονδίνο, πριν από την έναρξη της επετειακής συνόδου του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια ο Μακρόν θα έχει συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό, την καγκελάριο της Γερμανίας και τον Τούρκο πρόεδρο στην Ντάουνινγκ Στριτ, την πρωθυπουργική κατοικία.

Το Παρίσι είχε προαναγγείλει αυτή τη «συντονιστική συνάντηση» από τις 18 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησαν οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία εναντίον των δυνάμεων της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG. «Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να συντονιστούμε» κυρίως για δούμε «πώς θα επαναφέρουμε την Τουρκία σε πιο μετριοπαθείς θέσεις», είχε δηλώσει τότε ο Μακρόν.

Νωρίτερα, η Άγκυρα χαρακτήρισε τον Μακρόν «σπόνσορα της τρομοκρατίας», μετά τα νέα επικριτικά σχόλια του Γάλλου προέδρου για τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Οι ηγέτες των 29 χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν το βράδυ της Τρίτης στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, στη δεξίωση που θα παραθέσει η βασίλισσα Ελισάβετ πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της συνόδου. (το παρόν θα δώσει και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης)

Daily Mail: Πληθαίνουν οι φήμες στη Μεγάλη Βρετανία για σταδιακή αποχώρηση της βασίλισσας Ελισάβετ από τα καθήκοντά της και την ανάληψη ενός πιο ενεργού ρόλου από τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο. Μάλιστα βρετανικά ΜΜΕ τονίζουν πως ο Κάρολος είχε συνάντηση για το ζήτημα με τον πατέρα του πρίγκιπα Φίλιππο και ετοιμάζεται να χριστεί αντιβασιλέας.

Σε 18 μήνες η μονάρχης της Βρετανίας θα γίνει 95 ετών, γεγονός που καθιστά -σύμφωνα με δημοσιεύματα- αναγκαία την «συνταξιοδότησή» της. Τυπικά δεν μπορεί να παραιτηθεί από τον τίτλο όσο ζει αλλά μπορεί να παραδώσει τις περισσότερες βασιλικές αρμοδιότητες στο πρωτότοκο υιό της, Κάρολο, ενώ σημειώνεται πως στην ίδια ηλικία αποσύρθηκε από τα καθήκοντά του και ο πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου.

Παράλληλα, τα βρετανικά Μέσα αναφέρουν και τον ενεργό ρόλο του Καρόλου στην υπόθεση του αδερφού του, πρίγκιπα Άντριου, ο οποίος «αποπέμφθηκε» εξαιτίας της εμπλοκής του στο σκάνδαλο Επστάιν.

BBC: Με ένα γλυπτό πάγου αντικατέστησε το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ που έγινε χθες το βράδυ σε ώρα υψηλής τηλεθέασης με θέμα το περιβάλλον, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Συντηρητικού Κόμματος, το οποίο κατήγγειλε παραβίαση των κανόνων αμεροληψίας.

Το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο είχε προσκαλέσει τους ηγέτες όλων των κύριων πολιτικών κομμάτων της Βρετανίας να συμμετάσχουν στην τηλεοπτική συζήτηση εν όψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου, αλλά τόσο ο Τζόνσον όσο και ο ηγέτης του κόμματος Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ αρνήθηκαν να παραστούν. Οι Τόρις προσφέρθηκαν να στείλουν ως εκπρόσωπό τους τον πρώην υπουργό περιβάλλοντος Μάικλ Γκάουβ, αλλά το Channel 4 τόνισε ότι η συζήτηση προοριζόταν μόνο για ηγέτες των κομμάτων και ότι τα άλλα πολιτικά κόμματα δεν θα συμφωνούσαν να αλλάξουν τους όρους.

«Αυτό επιδιώκει ουσιαστικά να στερήσει από το Συντηρητικό Κόμμα κάθε εκπροσώπηση και συμμετοχή», ανέφεραν οι Συντηρητικοί σε μια επιστολή διαμαρτυρίας προς την ρυθμιστική αρχή μέσων ενημέρωσης της Βρετανίας Ofcom.

Οι βρετανικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς υποχρεούνται να είναι πολιτικά αμερόληπτοι και αντιμετωπίζουν πρόσθετες απαιτήσεις πολιτικής εξισορρόπησης στη διάρκεια προεκλογικών περιόδων. Η Ofcom μπορεί να επιβάλει πρόστιμα σε ραδιοτηλεοπτικούς φορείς που δεν συμμορφώνονται, και ως έσχατη λύση μπορεί να αναστείλει την άδεια λειτουργίας ενός τηλεοπτικού δικτύου.

Οι Συντηρητικοί δήλωσαν ότι το σημερινό περιστατικό ήταν «μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου μεροληψίας από το Channel 4 τους τελευταίους μήνες».

Η επικεφαλής του τμήματος ειδήσεων και επικαιρότητας του δικτύου, Ντόροθι Μπίρνε, σε ομιλία της τον Αύγουστο χαρακτήρισε τον Τζόνσον «γνωστό ψεύτη». Χθες ο αρχισυντάκτης του κύριου ειδησεογραφικού προγράμματος του Channel 4, Μπεν ντι Πιρ παρομοίασε την προσέγγιση των Συντηρητικών στα μέσα ενημέρωσης με εκείνη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των Τόρις Τζέιμς Κλέβερλι επισήμανε ότι οι εκλογές στην Βρετανία είναι κοινοβουλευτικές, όχι προεδρικές, υποστηρίζοντας ότι είναι παράλογο το Channel 4 να απαιτεί την συμμετοχή του Τζόνσον ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή των Συντηρητικών στο ντιμπέιτ.

«Βάλτε τον ηγέτη Μπόρις Τζόνσον μαζί με τους άλλους ηγέτες και σταματήστε τα παιχνιδάκια. Μην αρνείστε και μετά απειλείτε την άδειά μας – αυτό είναι ένας ολισθηρός δρόμος», είπε ο ντι Πιρ.

Ο ιστότοπος ειδήσεων Buzzfeed επικαλέστηκε μια ανώνυμη πηγή του Συντηρητικού Κόμματος που ανέφερε ότι το κόμμα θα ζητήσει επανεξέταση της άδειας λειτουργίας του Channel 4, η οποία αναμένεται να ανανεωθεί το 2024, αν ο Τζόνσον παραμείνει στην εξουσία μετά τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου. Το Channel 4 δεν είναι το μόνο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο που παλεύει να εξασφαλίσει την παρουσία του Τζόνσον σε εκπομπές του. Το Συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού προηγείται έναντι των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις και οι Τόρις επιθυμούν να αποφύγουν τυχόν γκάφες. Ο Τζόνσον αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη στον παρουσιαστή του BBC, Άντριου Νιλ, ο οποίος ‘στρίμωξε’ την Τρίτη τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν στην μισάωρη συνέντευξη που του παραχώρησε.

Σε τουλάχιστον 45 ανέρχονται οι διαδηλωτές που πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ χτες, μετά την εισβολή και την πυρπόληση του ιρανικού προξενείου στην πόλη Νατζάφ,γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής στην εξέγερση εναντίον της υποστηριζόμενης από την Τεχεράνη κυβέρνησης.

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Νασιρίγια, όταν στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών που είχαν αποκλείσει μια γέφυρα τα ξημερώματα και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν έξω από ένα αστυνομικό τμήμα. Σύμφωνα με αστυνομικές και ιατρικές πηγές, δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Άλλοι τέσσερις άνθρωποι έπεσαν νεκροί στη Βαγδάτη, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούσαν με πραγματικές και πλαστικές σφαίρες τους διαδηλωτές κοντά σε μια γέφυρα του ποταμού Τίγρη. Σε συγκρούσεις στη Νατζάφ σκοτώθηκαν άλλοι δύο άνθρωποι.

Τhe Guardian: Χτες ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόσεφ Μουσκάτ μετά από ενα μαραθώνιο υπουργικό συμβούλιο που τελείωσε τα ξημερώματα στις 3, ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στην ηγεσία της χώρας μεχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε σήμερα να στείλει μια αποστολή στη Μάλτα προκειμένου να ερευνήσει αν τηρείται το κράτος δικαίου μετά τη σύλληψη του πρώην προσωπάρχη του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία μιας δημοσιογράφου. Η αστυνομία ανακοίνωσε χθες πως ο Κιθ Σέμπρι, στενός φίλος του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ, συνελήφθη αφού κατονομάστηκε από τον επιχειρηματία Γιόργκεν Φένεκ στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία της Ντάφνε Καρουάνα Γκαλιζία πριν από δύο χρόνια.

Ο Σέμπρι είχε παραιτηθεί από προσωπάρχης προχθές. Μετά τη σύλληψή του, οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισαν να στείλουν «επείγουσα αποστολή» στη νησιωτική χώρα προκειμένου να αποτιμήσει το κράτος δικαίου στη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κόμμα των Πρασίνων.

Αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβεβαίωσε ότι μια «διερευνητική» αποστολή θα μεταβεί στη Μάλτα το ταχύτερο δυνατό. Ο υπουργός Τουρισμού της Μάλτας Κόνραντ Μίτσι ανακοίνωσε κι αυτός την παραίτησή του προχθές, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Κρίστιαν Καρντόνα δήλωσε ότι θέτει εαυτόν σε διαθεσιμότητα μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για τη δολοφονία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα