back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Eurostat: Πρωτοφανή υποστήριξη για το ευρώ δείχνουν Έλληνες και Ευρωπαίοι

Διαβάστε επίσης

Περισσότεροι από τρεις στους τέσσερις πολίτες (76%) θεωρούν ότι το ενιαίο νόμισμα είναι καλό για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποστήριξη που διαπιστώνεται από το 2002 όταν άρχισαν οι έρευνες. Το ποσοστό σημείωσε αύξηση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα επίπεδα ρεκόρ του προηγούμενου έτους. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στα ίδια επίπεδα (75%).

Ταυτόχρονα, το 65 % των πολιτών σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ θεωρούν ότι το ευρώ είναι επωφελές για τη χώρα τους: πρόκειται επίσης για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει μετρηθεί ποτέ. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 66%. Το κοινό νόμισμα υποστηρίζεται από την πλειονότητα των πολιτών και των 19 κρατών μελών της ζώνης του ευρώ.

Ισχυρή υποστήριξη για μεταρρυθμίσεις και για συντονισμένες οικονομικές πολιτικές

Το 69 % των Ευρωπαίων θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερο συντονισμό στη ζώνη του ευρώ, ενώ μόνο το 7 % θα επιθυμούσε να υπάρχει λιγότερη συνεργασία. Το 80 % εκφράζει επίσης συνεχή ισχυρή υποστήριξη για οικονομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να βελτιωθούν οι επιδόσεις των εθνικών οικονομιών. Αυτές οι απόψεις αντικατοπτρίζονται επίσης στα εθνικά αποτελέσματα, με σαφείς πλειοψηφίες σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Στην Ελλάδα μάλιστα, σχεδόν στο σύνολο των κατηγοριών, οι πολίτες θεωρούν τις μεταρρυθμίσεις ακόμα σημαντικότερες σε σχέση με το μέσο όρο των Ευρωπαίων πολιτών.

Κατάργηση των κερμάτων του ενός και των δύο λεπτών

Τέλος, το 65 % όσων απάντησαν στην ΕΕ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της κατάργησης των κερμάτων του ενός και των δύο λεπτών του ευρώ μέσω της υποχρεωτικής στρογγυλοποίησης στα πλησιέστερα πέντε λεπτά της τελικής τιμής αγοράς στα καταστήματα και τα σουπερμάρκετ. Η απόλυτη πλειοψηφία υποστηρίζει την ιδέα αυτή σε 16 από τις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα