back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Φορολογικό: Και παλιές οφειλές στη νέα ρύθμιση των 24 – 48 μηνιαίων δόσεων

Διαβάστε επίσης

Απλήρωτες οφειλές του 2019 ή ακόμα και παλαιότερες σε εφορία και τελωνεία που δεν εντάχθηκαν φέτος σε κάποια από τις υφιστάμενες ρυθμίσεις οφειλών θα μπορούν από 1/1/2020, ασχέτως εάν οι οφειλές τους έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή όχι, να τις ρυθμίσουν με τη νέα, διευρυμένη σε αριθμό δόσεων, πάγια ρύθμιση των 24 έως 48 δόσεων.

Η αλλαγή αυτή προβλέπεται στο τελικό σχέδιο νόμου για το φορολογικό που κατατέθηκε για ψήφιση στη Βουλή.

Έτσι ενώ στο αρχικό σχέδιο νόμου στη νέα πάγια ρύθμιση οφειλών θα υπάγονταν μόνο οι οφειλές που θα βεβαιώνονταν από τις αρχές του χρόνου, συμπεριελήφθησαν τελικά και οι φετινές αλλά και οι παλαιότερες οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως την 1η Νοεμβρίου.

Η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών μεταξύ άλλων προβλέπει την εξόφληση του χρέους σε έως 24 δόσεις έναντι 12 σήμερα, εφόσον πρόκειται για τακτικές οφειλές, φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κτλ. χωρίς να λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια.

Μόνος κόφτης θα είναι η ελάχιστη δόση που ορίζεται στα 30 ευρώ.

Όσοι υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα χρεώνονται για τις πρώτες 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5% και για τις υπόλοιπες, έως 12 δόσεις, με 6,5%.

Όσον αφορά τις έκτακτες οφειλές (φορολογικά πρόστιμα, φόροι κληρονομιάς) οι οφειλέτες θα δικαιούνται έως 48 μηνιαίες δόσεις έναντι 24 σήμερα, με εισοδηματικά κριτήρια.

Και στην περίπτωση αυτή, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, οι οφειλέτες θα επιβαρύνονται με επιτόκια από 5 έως 6,5%.

Το θετικό της νέας παγίας ρύθμισης είναι το γεγονός ότι θα επιβραβεύονται όσοι τηρούν ευλαβικά τη ρύθμιση. Κατά τη διάρκεια εξόφλησης της τελευταίας δόσης θα τους επιστρέφεται ποσό που θα ισούται με το 25% των τόκων που πλήρωσαν κατά την εξόφληση των δόσεων.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα