back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ισχυρός σεισμός 6,4 βαθμών στην Αλβανία – Πληροφορίες για 11 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες

Διαβάστε επίσης

Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε τα ξημερώματα την Αλβανία.

Όσο περνούν οι ώρες γίνονται πλέον φανερές οι καταστροφικές διαστάσεις του σεισμού.

Στους 11 ανέρχονται, μέχρι στιγμής, οι νεκροί, σύμφωνα με το αλβανικό υπουργείο Άμυνας, ενώ οι Αρχές εκφράζουν φόβους για περισσότερα θύματα.

Παράλληλα σε εκατοντάδες εκτιμάται ότι ανέρχεται ο αριθμός των τραυματιών που διακομίζονται σε νοσοκομεία. H βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρει ότι οι τραυματίες είναι 300, σύμφωνα με τον υπ.Υγείας της χώρας.

Ένα παιδί απεγκλωβίστηκε από τα συντρίμμια πολυκατοικίας που κατέρρευσε, ενώ όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας περίπου 150 άτομα τραυματίστηκαν και διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο των Τιράνων.

Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια των κτιρίων που καταστράφηκαν και σωστικά συνεργεία πραγματοποιούν έρευνες.

I.Μέτα: Πρωτόγνωρο κύμα σεισμών

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, από τις πρώτες κιόλας στιγμές βρέθηκε κοντά στους σεισμόπληκτους πολίτες και, σε δήλωσή του, υπογράμμισε ότι η Αλβανία επλήγη από ένα “κύμα” σεισμών, που όμοιό του δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν.

“Είναι σημαντικό” -τονίζεται στη γραπτή δήλωση του κ. Μέτα που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Αλβανίας- “να εργαστούμε με αφοσίωση και επαγγελματισμό, για να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή που βρίσκεται κάτω από τα ερείπια των κτηρίων και να βοηθήσουμε τους τραυματίες. Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τους κατοίκους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και που χρειάζονται στέγαση”.

Ο κ. Μέτα τονίζει επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει βοήθεια από τους διεθνείς οργανισμούς. Πιστεύω ότι όλοι οι πολίτες μας θα μάθουν πώς να αντιμετωπίσουν αυτήν την καταστροφή με αλληλεγγύη, κουράγιο και με κάθε τρόπο με τον οποίο μπορούν να φτάσουν στους τραυματίες αδελφούς και αδελφές μας”.

 

Ελληνική συνδρομή

Μετά από επικοινωνία του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη με τον ομόλογό του Έντι Ράμα μεταβαίνει στην Αλβανία κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για να συνδράμει στις έρευνες διάσωσης.

“Εκφράζουμε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον λαό και την κυβέρνηση της Αλβανίας, για τις συνέπειες του σεισμού που έπληξε τη γειτονική μας χώρα”  έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αλβανικές Αρχές και έχει εκφράσει την ετοιμότητα να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Κατάρρευση πολυκατοικιών

Τα περισσότερα κτίρια που κατέρρευσαν βρίσκονται στο Δυρράχιο και τα Τίρανα. Κατεστραμμένα κτίρια υπάρχουν, ωστόσο, και σε ακτίνα 150 περίπου χιλιομέτρων: από τη Λέζια στον Βορρά έως το Φίερι στον Νότο. Έως τώρα έχει αναφερθεί ότι έχουν καταρρεύσει οκτώ πολυκατοικίες στο Δυρράχιο και στα προάστια των Τιράνων. Πρόκειται για κτίρια που είχαν ανεγερθεί πριν από το 1990, αλλά και νεότερα.

Πριν από λίγο σημειώθηκε και ένας ισχυρός μετασεισμός 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ όπως επιβεβαίωσε -μιλώντας στον Αθήνα 984– ο αρχιτέκτονας Θοδωρής Τζαμέτας, ο οποίος ζει στην Αλβανία, κατέρρευσε ένα κρατικό κτήριο που ήταν άδειο.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του καθώς μέσα στον πανικό του πήδησε από κτίριο, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας, μερικές ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό 6,4 βαθμών που έπληξε τη χώρα.

Πρόκειται για έναν άνδρα περίπου πενήντα ετών που πήδησε από το σπίτι του κάτω στην Κούρμπιν, διευκρίνισε το υπουργείο.

Η σεισμική δόνηση προκάλεσε την κατάρρευση τουλάχιστον ενός τριώροφου κτιρίου στο Δυρράχιο, σύμφωνα μια εκπρόσωπο του υπουργείου.

Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές σε Τίρανα, Δυρράχιο, Φίερι και Λέζια. Πολλά τμήματα στις περιοχές αυτές έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι.

«Οι ζημιές είναι σημαντικές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Πέρα από το τριώροφο κτίριο που κατέρρευσε στο Δυρράχιο, άλλο ένα κτίριο στο κέντρο της πόλης υπέστη σοβαρές ζημιές.

Η υπουργός Υγείας της Αλβανίας, η Ογκέρτα Μαναστερλίου, δήλωσε ότι τουλάχιστον πενήντα άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων υπέστησαν ελαφρείς τραυματισμούς, παρουσιάστηκαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου των Τιράνων.

Στο μεγαλύτερο μέρος της Αλβανίας έγινε αισθητός ο σεισμός 6,4 βαθμών ο οποίος έπληξε τη χώρα στις 03:54 [τοπική ώρα· 04:54 ώρα Ελλάδας] με το επίκεντρό του να εντοπίζεται σε περιοχή 10 χιλιόμετρα ανατολικά του Δυρραχίου και 35 χιλιόμετρα δυτικά των Τιράνων.

Κάτοικοι που τρομοκρατήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και βρίσκονται στους δρόμους.

Σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών έπληξε την Αλβανία την 21η Σεπτεμβρίου, προκαλώντας ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και καταστρέφοντας ολοσχερώς κάποιες από αυτές. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας είχε ανακοινώσει τότε πως επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας τριακονταετίας στη χώρα.

Μία ώρα πριν, στις 3:47, σημειώθηκε μία πρώτη ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία αναστάτωσε τους κατοίκους και αρκετοί βγήκαν στους δρόμους.

Τελικά, λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα, ήρθε μεγαλύτερη σεισμική δόνηση, η οποία έχει μετρηθεί με 6,3 από το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Ινστιτούτο (άλλες πηγές αναφέρουν πως ήταν μεγέθους 6,6 Ρίχτερ).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα