back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Social dynamo- Ιδ.Μποδοσάκη: Δυναμική υποστήριξη κοινωνικών δράσεων στο Σεράφειο

Διαβάστε επίσης

Στην καρδιά της Αθήνας, στο Σεράφειο, αναπτύσσεται μια πρωτοβουλία με ιδιαίτερη κοινωνική δυναμική. Η υποστήριξη  σε ομάδες πολιτών και ΜΚΟ προκειμένου να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους για κοινωνική δράση και να αναπτύξουν επίσης επιχειρηματικές συνεργατικές δράσεις.

Το Social Dynamo («Κοινωνικό Δυναμό») είναι ένας χώρος για την ενδυνάμωση οργανώσεων και ομάδων της κοινωνίας των πολιτών, με άξονες τη μάθηση, την υποστήριξη και τη δικτύωση.

Ήδη μέσα από πέντε κύκλους έχουν λάβει τεχνογνωσία και υποστήριξη πάνω από 50 ομάδες.

“Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, μέσω της ομάδας συνΑθηνά, που εκφράζει το κοινό τους όραμα για μία δυναμική κοινωνία των πολιτών. Το όραμά μας βρίσκει στέγη στο πιο ανερχόμενο και σύγχρονο hub της Αθήνας, στο Σεράφειο κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας” αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα τους οι οργανωτές του εγχειρήματος.

“Το Κοινωνικό Δυναμό, είναι μια ομπρέλα, μια  πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη  σε συνεργασια με τον Δήμο Αθηναίων,  η οποία ενσαρκώνει το κοινό τους όραμα για μια δυναμική και αποτελεσματική κοινωνία των πολιτών”  λέει στον “Αθήνα 984” η κα Ράνια ελ Αμπάσυ project manager του προγράμματος το οποίο φιλοξενείται στο Σεράφειο, Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη. “Μας ταιριάζει πάρα πολύ ο χώρος καθώς είναι κόμβος Καινοτομίας κόμβος Πολιτισμού”

Όπως εξηγεί η κα Αμπάσυ στην εκπομπή “Μία ημέρα στην Αθήνα”  (19/11/2019) , στον συνεργατικό χώρο προσφέρεται φιλοξενία σε ΜΚΟ και ενεργές ομάδες πολιτών με κοινωφελή δράση.

“Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στα τρία χρόνια λειτουργίας έχουμε προσφέρει τον συνεργατικό χώρο σε πάνω από 50 ομάδες. Αυτό που κάνουμε στην αρχή για κάθε ομάδα είναι η αποτύπωση των δεξιοτήτων τους, τα δυνατά σημεία τους και εκείνα που χρειάζονται περαιτέρω ανάπτυξη.

Στην συνέχεια τους προσφέρουμε την δυνατότητα για καθοδήγηση μέσα από το δίκτυο εθελοντών Μεντόρων, η οποία ταιριάζει με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε οργάνωσης. Παράδειγμα μπορεί να είναι ο τομέας της επικοινωνίας,  η εξεύρεση πόρων ή πως διαχειρίζονται τους εθελοντές τους. Τους ταιριάζουμε με μέντορες , όπου μέσω της επαγγελματικής τους κατάρτισης και εμπειρίας μπορεί να προσφέρουν τεχνογνωσία για περίοδο 6 μηνών”

Στην ουσία πρόκειται για μαθήματα μάνατζμεντ και επιμόρφωση στην διαχείριση των πραγμάτων. Ταυτόχρονα υπάρχει συνεργασία με το Hellenic Coaching Association και παρέχεται δωρεάν υπηρεσία εξατομικευμένου coaching σε στελέχη οργανώσεων προκειμένου να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην διαχείρισή των θεμάτων τους. Δηλαδή σε τεχνικές εξεύρεσης πόρων, επικοινωνία και μάρκετινγκ, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, θέματα ηγεσίας και διοίκησης, οικονομική διαχείριση και
νομικά θέματα.

“Ο αριθμός των συμμετοχών αυξάνεται συνεχώς καθώς διανύουμε τον πέμπτο κύκλος φιλοξενίας. Ο συγκεκριμένος έχει ως θεματικό τόνο, το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα και δίνουμε έμφαση σε ομάδες και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα αυτό” λέει η κα Αμπάσυ και αναφέρει σειρά παραδειγμάτων. Μεταξύ αυτών το

Το  Ελληνικό φόρουμ μεταναστών για την ενδυνάμωση των κοινοτήτων στην Αθήνα , η οργάνωση CHEERing η οποία εργάζεται για την ανάπτυξη του θηλασμού και τη βελτίωση της υγείας των προσφύγων μητέρων και των παιδιών του,  η Α21 η οποία ασχολείται με την καταπολέμηση της  εμπορίας ανθρώπων.

Επίσης μνημονεύει το Αρχιπέλαγος, ένα κοινωνικό συνεταιρισμό ο οποίος δημιουργεί θέσεις εργασίας για άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, την e-Nable Greece η οποία με όχημα τις νέες τεχνολογίες και ιδίως την τρισδιάστατη εκτύπωση κατασκευάζει προσθετικά μέλη για ΑΜΕΑ κ.α

“Κάθε έξι μήνες δημοσιεύουμε πρόσκληση και ενδιαφερόμενες ομάδες μπορούν να κάνουν αίτηση με βάση τα κριτήρια επιλεξιμότητας τους όρους και τις προϋποθέσεις” σημειώνει  η κα Αμπάσυ

“Από την στιγμη που επιλέγονται οι ομάδες, φιλοξενούνται για έξι μήνες με δυνατότητα παράτασης, η οποία εξαρτάται από την πρόοδο πού έχουν κάνει, τις αλλαγές που έχουν υλοποιήσει στην οργάνωσή τους, τις όποιες βελτιώσεις. Στο τέλος κάθε εξαμήνου έχουμε εικόνα των ομάδων, εάν αναζήτησαν χρηματοδότηση από νέα κανάλια, αν απέκτησαν νομική μορφή, η δημιούργησαν ένα καταστατικό , αν έστησαν νέες συνεργασίες”

Γιώργος Αποστολίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα