back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σκωτσέζικο ντους από ΔΝΤ – Θετικό μήνυμα για το 2019, σε κίνδυνο και η επίτευξη του πλεονάσματος το 2020, δυσοίωνες προβλέψεις για ανάπτυξη

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα θα πετύχει το δημοσιονομικό στόχο του 2019 επιτυγχάνοντας 3,7% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα, προβλέπει η Έκθεση του ΔΝΤ. Ωστόσο για το 2020 προβλέπει επίδοση 3,1% του ΑΕΠ, κάτω από τον στόχο του 3,5% που έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Παράλληλα, προβλέπει ότι η ανάπτυξη φέτος θα κλείσει στο 1,8% και το 2020 στο 2,3%, ενώ στη συνέχεια θα μειωθεί φτάνοντας στο 0.9% το 2023.

Στην Έκθεση τίθεται εκ νέου θέμα μείωσης των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας, ωστόσο υπήρξε μέρος μελών του ΔΣ που επέμεινε στην τήρηση των συμφωνημένων.

Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, επισημαίνει ότι σε ποσοστό του ΑΕΠ αυτό θα βαίνει μειούμενο και με βάση τις σημερινές συνθήκες θα εξυπηρετείται έως το 2025. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα με βάση ρεαλιστικές υποθέσεις, δεν είναι εγγυημένη η βιωσιμότητά του.

Η Έκθεση χαρακτηρίζει απογοητευτικούς τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας επισημαίνοντας ότι μετά από απώλειες 25% του ΑΕΠ θα ήταν αναμενόμενη μία ταχύτερη ανάκαμψη.

Το ΔΝΤ καλωσορίζει τις φιλοεπενδυτικές πολιτικές της Κυβέρνησης όπως οι περικοπές φόρων, η προώθηση αποκρατικοποιήσεων καθώς και τις πρωτοβουλίες της για μείωση των κόκκινων δανείων. Τονίζει όμως ότι αυτές ήρθαν μετά από αντιστροφή πολιτικών κατά την προεκλογική περίοδο όπως η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Επιμένει στην ανάγκη διεύρυνσης της βάσης αυτής, καθώς επίσης στην αντιμετώπιση κατεστημένων συμφερόντων και στην απελευθέρωση αγοράς προϊόντων.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων και στην ομαλή λειτουργία των τραπεζών. Παράλληλα, επισημαίνεται η αναγκαιότητα ενίσχυσης της κουλτούρας πληρωμών, με ορόσημο την ολοκλήρωση του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας, μέτρο που ελήφθη για να αντιμετωπιστεί προ δεκαετίας το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Το Ταμείο αναγνωρίζει πρόοδο στους τομείς της καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαφάνειας, ωστόσο επισημαίνει ότι θα πρέπει να ενισχυθεί σε επίπεδο διοίκησης δημοσίων εσόδων, ποιότητας του δικαστικού συστήματος και στην επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων καταπολέμησης της διαφθοράς.

Η απάντηση Ψαλιδόπουλου

Στην επιστολή του, που δόθηκε μαζί την έκθεση του ΔΝΤ, επισημαίνεται ότι οι ειδικοί του Ταμείου δίνουν υπερβολική έμφαση στο παρελθόν και σε πιθανές προκλήσεις και υποτιμούν τις θετικές πρόσφατες εξελίξεις οι οποίες βελτιώνουν σημαντικά τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σχολιάζει η ελληνική πλευρά μέσω του εκπροσώπου της στο ΔΝΤ Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.

Καλεί δε το ΔΝΤ στις επόμενες εκθέσεις του να προβεί σε «πιο ισορροπημένη αποτίμηση». Η ελληνική πλευρά στην απάντησή της υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση «έχει την ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας και έχει εκλεγεί με εντολή να την εφαρμόσει και ως εκ τούτου υπάρχει ισχυρή κοινωνική συναίνεση», ενώ επιμένει στους δικούς της στόχους για την ανάπτυξη (2% φέτος και 2,8% το 2020).

Χαρακτηρίζει δε εξαιρετικά απαισιόδοξη την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, επισημαίνοντας ότι αυτή δεν λαμβάνει υπόψη τη ραγδαία πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και των επιτοκίων δανεισμού που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες και ειδικότερα τους τελευταίους τρεις μήνες.

Συνολικά εκτιμά ότι «παρά τις θετικές αναφορές της η έκθεση δίνει υπερβολικά μεγάλο βάρος στο παρελθόν και στις προκλήσεις και υποτιμά τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις που βελτιώνουν σημαντικά τις βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», προσθέτοντας ότι «οι εξελίξεις στην αγορά, οι ελληνικές οικονομικές προοπτικές είναι πολύ πιο ευνοϊκές από αυτές που παρουσιάζονται στην έκθεση».

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα