back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ένταξη ασυνόδευτων ανηλίκων μέσω της Τέχνης και του Πολιτισμού

Διαβάστε επίσης

Παιδιά και έφηβοι από το Πακιστάν, το Ιράν, το Αφγανιστάν τη Σομαλία γνωρίζουν την Αρχαία Ελλάδα και την τέχνη του θεάτρου

Ο λόγος για το νέο πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανηλίκων, το οποίο, υλοποιείται από την οργάνωση «Τεχνοδρομώ», με όχημα τον ελληνικό πολιτισμό. Το πρόγραμμα «Πολιτισμός και Ένταξη Ασυνόδευτων Ανηλίκων» περιλαμβάνει δύο δράσεις: Θεατρικό εργαστήρι και σειρά περιπάτων σε αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας (Αρχαία Αγορά, Ακρόπολη, Μοναστηράκι και Ρωμαϊκή Αγορά) και δύο μουσεία το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Ακρόπολης.

Ο ελληνικός πολιτισμός εργαλείο ένταξης ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων

«Πρόκειται ουσιαστικά για τον τρίτο κύκλο μιας σειράς δράσεων» λέει στον Αθήνα 9.84, ο Γιάννης Νικολόπουλος μέλος της «Τεχνοδρομώ». «Μετά τα προγράμματα Διαπολιτισμικές Συναντήσεις στην Αθήνα (Ιούνιος-Δεκέμβριος 2017) και Αλληλεπιδρώντας στην Αθήνα (Μάρτιος 2018 -Μάρτιος 2019), ξεκινήσαμε το νέο πρόγραμμα Πολιτισμός και Ένταξη Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Στόχος του προγράμματος Πολιτισμός και Ένταξη Ασυνόδευτων Ανηλίκων είναι να ενισχύσει τις διαδικασίες ένταξης των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Οι ανήλικοι διαμένουν σε Κέντρα Φιλοξενίας ή δομές ημι-αυτόνομης διαβίωσης στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

«Παράλληλα το πρόγραμμα» συνεχίζει  ο κ. Νικολόπουλος, «στοχεύει στην εφαρμογή καλών πρακτικών αναφορικά με την κοινωνική ένταξή τους, στην ενίσχυση των δεξιοτήτων τους και την εξοικείωσή τους με τον ελληνικό πολιτισμό. Επιδιώκεται η ενίσχυση του αισθήματος του «ανήκειν» και της αλληλεπίδρασής τους με την ελληνική κοινωνία. Η ένταξη είναι μία αμφίδρομη διαδικασία και για τον λόγο αυτό, επιδιώκουμε την συμμετοχή παιδιών και εφήβων δεύτερης γενιάς μεταναστών και ελληνικής καταγωγής. Τα παιδιά θα γνωρίσουν τον Δυτικό Πολιτισμό και θα μας μεταφέρουν τις δικές τους εμπειρίες και κουλτούρα της χώρας καταγωγής τους».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο δράσεις:

Θεατρικό εργαστήρι. Το εργαστήρι, με εβδομαδιαίες συναντήσεις, θα ολοκληρωθεί με μια θεατρική παράσταση με συντελεστές τα παιδιά που συμμετείχαν σε αυτό και

Σειρά περιπάτων σε χώρους της Αθήνας με ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς και σε δύο μουσεία: Αρχαία Αγορά, Ακρόπολη, Μοναστηράκι και Ρωμαϊκή Αγορά, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και Μουσείο Ακρόπολης.

Το πρόγραμμα «Πολιτισμός και Ένταξη Ασυνόδευτων» χρηματοδοτείται και είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Τεχνοδρομώ»

Το «Τεχνοδρομώ», μη κερδοσκοπικό Σωματείο, συστάθηκε το 2010 με κύριο στόχο την προσέγγιση και διάδραση με ευπαθείς ή/και αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες μέσω του θεάτρου και άλλων τεχνών που σχετίζονται με αυτό (όπως χορός, μουσική, εικαστικές τέχνες). Το «Τεχνοδρομώ» απευθύνεται σε άτομα ή ομάδες πληθυσμών ανεξάρτητα από καταγωγή, θρησκεία, ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, ταυτότητα φύλου, εθνικότητα, ιδεολογία ή πολιτικές πεποιθήσεις.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα