back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βρέθηκε πιθανόν ο ένοχος για τους θανάτους από άτμισμα

Διαβάστε επίσης

Αμερικανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν τον ένοχο για τους θανάτους ασθενών που χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Ως πιθανότερος ένοχος εμφανίζεται η ουσία οξική βιταμίνη Ε. Η ουσία αυτή συνδέεται με τη χρήση καναβιδελαίου σε υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων που δεν είχαν την απαραίτητη έγκριση.

Τα σχετικά στοιχεία ανακοινώθηκαν από τους επιστήμονες των Κέντρων Ελέγχων Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό τους δελτίο.

Η οξική βιταμίνη Ε περιέχεται σε συμπληρώματα διατροφής, αλλά ενώ δεν είναι επικίνδυνη όταν καταναλώνεται μέσω της τροφής, δεν υπάρχουν δεδομένα για τις επιπτώσεις της στο αναπνευστικό σύστημα, όταν αυτή εισπνέεται. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να παρεμβαίνει στην κανονική πνευμονική λειτουργία.

Οι έλεγχοι από τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ έγιναν σε 29 δείγματα υγρών από τους πνεύμονες ασθενών και η οξική βιταμίνη Ε εντοπίστηκε σε όλα, ενώ δεν έχουν βρεθεί άλλες πιθανές τοξίνες.

Ακόμη, σε 23 δείγματα υγρών ανιχνεύθηκε ένα παράγωγο της κάνναβης. Το γεγονός αυτό ενισχύει προηγούμενες συστάσεις των αρχών προς τους καταναλωτές να μη χρησιμοποιούν υγρά αναπλήρωσης, που περιέχουν παράγωγα της κάνναβης και γενικότερα να μην προμηθεύονται υγρά από μη εγκεκριμένους διανομείς.

Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 2.051 κρούσματα αυτής της παράξενης ασθένειας σε 49 Πολιτείες και 39 θάνατοι. Η «επιδημία» δείχνει να έχει αναχαιτιστεί, αλλά σε ορισμένες Πολιτείες τα κρούσματα συνεχίζονται. Η έρευνα συνεχίζεται καθώς οι ειδικοί δεν αποκλείουν το πρόβλημα να οφείλεται σε παραπάνω από μία αιτίες.

Θυμίζουμε ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστά στους καταναλωτές να αποφεύγουν να αγοράζουν υγρά αναπλήρωσης από μικροπωλητές στο δρόμο.

Νίνα Κομνηνού

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα