back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ανησυχία των κατοίκων για την ακάλυπτη καθίζηση δίπλα στον ΗΣΑΠ Ταύρου

Διαβάστε επίσης

Ενάμιση χρόνο μετά την καθίζηση του εδάφους, που «κατάπιε» 4 αυτοκίνητα, στο υπαίθριο πάρκινγκ πλησίον του σταθμού ΗΣΑΠ Ταύρου, η τεράστια τρύπα που δημιουργήθηκε παραμένει ακάλυπτη.

Η υποχώρηση της κάλυψης του Ιλισού στο συγκεκριμένο σημείο είναι μεν περιφραγμένη και το υπαίθριο πάρκινγκ δεν χρησιμοποιείται από τους πολίτες, ωστόσο, ενώ μέχρι πρότινος επέβλεπε το χώρο υπάλληλος του δήμου Καλλιθέας, το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει εποπτεία στο χώρο.

Η τρύπα από τη οποία αναδύεται έντονη δυσοσμία χάσκει με κίνδυνο κάποιος να πλησιάσει και να συμβεί ατύχημα ενώ λόγω των βροχοπτώσεων υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί η κατάπτωση.

Να υπενθυμίσουμε ότι το απόγευμα της 11ης Μαΐου 2018 το έδαφος το υπαίθριο πάρκινγκ υποχώρησε και «κατάπιε» 4 (το ένα το έβγαλαν εγκαίρως) σταθμευμένα οχήματα.

Ο Δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος ο οποίος έχει καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου μιλώντας στον Αθήνα 9.84 σημειώνει:

«Πρόκειται για ένα  έργο που έχει κατασκευαστεί πριν από δεκαετίες σε διάφορες φάσεις. Το συγκεκριμένο σημείο της κάλυψης του Ιλισού είναι έργο των αρχών του 90. Ο χώρος δεν ήταν διαμορφωμένος και αδειοδοτημένος  σαν χώρος στάθμευσης αλλά έτσι λειτουργούσε. Πλέον δεν χρησιμοποιείται από τους συμπολίτες μας. Η τρύπα εξακολουθεί και χάσκει. Πιθανόν να διευρύνεται με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται. Υπάρχει ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών από το Αύγουστο του 2018 πως θα χρηματοδοτήσει το έργο όλης της κάλυψης του Ιλισού. Την μελέτη και την κατασκευή για το συγκεκριμένο σημείο  θα την κάνει η ΕΥΔΑΠ και  αργότερα την συντήρηση ως οφείλει η Περιφέρεια Αττικής. Μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα. Άλλαξαν οι περιφερειακές διοικήσεις και η κυβέρνηση. Έχουμε ενημερώσει τους αρμόδιους, ενώ τον Ιούλιο του 2019 καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα κατά παντός υπευθύνου. Πρέπει οι αρμόδιοι  να κινητοποιηθούν, να ξεκινήσει το έργο γιατί πρόκειται και για μια χρονοβόρα διαδικασία».

καθίζηση Ιλισού

Η ΕΤΑΔ

Το οικόπεδο ανήκει στην Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) μια κρατική εταιρεία, η οποία ωστόσο δεν το αναγνωρίζει ως δική της ιδιοκτησία. «Όταν διοργανώναμε στον χώρο αυτό το «Χωρίς Μεσάζοντες» μια χαρά πληρωνόταν η ΕΤΑΔ για τη χρήση του χώρου» τονίζει ο κ. Κάρναβος.

Αφύλακτος ο χώρος

Όσον αφορά την φύλαξη του χώρου ο δήμαρχος Καλλιθέας υποστήριξε ότι «δεν είναι δυνατόν να φυλάμε εμείς ένα χώρο που δεν μας ανήκει, για αυτό έχουμε στείλει εξώδικο στην εταιρεία. Για ένα διάστημα επόπτευε το χώρο υπάλληλος του δήμου αλλά όχι πλέον. Έχει ενημερωθεί η ιδιοκτήτρια εταιρεία του οικοπέδου ώστε να πάρει τα απαραίτητα μέτρα».

Το υπουργείο Υποδομών, τον περασμένο Οκτώβριο  διενήργησε αυτοψία μέσω των επιθεωρητών της ΕΥΔΑΠ στην υπόγεια κοίτη του Ιλισού και για λόγους ασφαλείας διέκοψε την γραμμή του Τραμ στο κομμάτι Κασομούλη (Νέος Κόσμος) – Σύνταγμα.

Το ΙΓΜΕ

Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών σε περίπτωση νέων βροχοπτώσεων θεωρείται σίγουρη η επέκταση των καταπτώσεων, που θα οδηγήσει σε νέες επιφανειακές υποχωρήσεις.

Η εκτίμησή των επιστημόνων είναι ότι για την καθίζηση ευθύνονται η διαχρονική έλλειψη παρακολούθησης και συντήρησης του έργου κάλυψης του ρέματος του Ιλισού καθώς και η διαδικασία φθοράς.

Καλλιόπη Ασλανίδου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα