back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πάγωμα τιμών φαρμάκων το 2020 – Σε κάποια φάρμακα θα υπάρξουν μειώσεις 7%

Διαβάστε επίσης

Αναπροσαρμόζεται η τιμολογιακή πολιτική των φαρμάκων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κεντρική πρόβλεψη στην σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας, είναι να υπάρξει πάγωμα των τιμών το 2020, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπάρξουν και μειώσεις της τάξης του 7%. Η τιμή του γενόσημου θα πρέπει να δημοσιεύεται μέσα σε 30 ημέρες από την άδεια κυκλοφορίας του.

«Είχαμε πει προεκλογικά το καλύτερο φάρμακο στην καλύτερη τιμή και ερχόμαστε τώρα να το κάνουμε πράξη» τόνισε ο υπουργός. «Δεν επιτρέπουμε καμία αύξηση στα φάρμακα και θα φτάσουμε έως 7% μειώσεις. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση πόρων, αλλά και μείωση της συμμετοχής των πολιτών» ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε νομοθετήσει αυξήσεις στις τιμές.

Στη νέα ρύθμιση προβλέπεται ότι:

-Ορίζεται ως τιμή διαμόρφωσης του φαρμάκου ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ενώ κατά την ανατιμολόγηση δεν επιτρέπονται αυξήσεις.

-Μειώνεται σε κάθε ανατιμολόγηση, η τιμή των φαρμάκων έως 7% επί της τιμής του αμέσως προηγούμενου Δελτίου Τιμών, από 10% που ισχύει, εφόσον η εν λόγω τιμή είναι υψηλότερη από το μέσο όρο των δύο χαμηλότερων διαφορετικών τιμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.

-Καταργείται η καταβολή παραβόλου ύψους 150 ευρώ λόγω της μη υποβολής εφεξής αιτήσεων αύξησης της τιμής κυκλοφορούντος φαρμάκου.

-Προβλέπεται ότι τα φάρμακα με Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας μικρότερο του Κόστους Ημερήσιας Θεραπείας που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας δεν ανατιμολογούνται. Επίσης, οι τιμές των φαρμάκων, των οποίων το Κόστος Ημερησίας Θεραπείας κατά την ανατιμολόγηση προκύπτει χαμηλότερο από το Κόστος Ημερήσιας Θεραπείας, που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας, μειώνονται μέχρι το όριο αυτό.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα