back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βρετανικές εκλογές: H έκθεση για το ρόλο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών

Διαβάστε επίσης

Έντονα αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην απόφαση της κυβέρνησης να μη δημοσιευθεί πριν από τις γενικές εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου η έκθεση για τις συγκαλυμμένες ενέργειες του Κρεμλίνου στη Βρετανία.

Την Κυριακή , στη συνέντευξη που έδωσε στον Άντριου Μαρ του BBC, ο υπουργός των Οικονομικών Σατζίντ Τζάβιντ επέμεινε ότι η κυβερνητική απόφαση για τη δημοσίευση της έκθεσης που έγινε από την επιτροπή των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών και Ασφαλείας του Κοινοβουλίου – «κινείται μέσα σε απόλυτα φυσιολογικά χρονικά όρια».

Οι πιέσεις όμως προς την Ντάουνινγκ Στριτ για την άμεση δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης αυξάνονται μετά το δημοσίευμα των Sunday Times (10/11) σύμφωνα με το οποίο εννέα Ρώσοι επιχειρηματίες που κατονομάζονται στην έκθεση έχουν κάνει δωρεές στο Συντηρητικό κόμμα.

Τι ακριβώς λέει η έκθεση της επιτροπής;

Η απάντηση είναι ότι ένας πολύ μικρός κύκλος ανθρώπων γνωρίζει το περιεχόμενο της έκθεσης και κανείς τους δεν θέλει να μιλήσει,  σημειώνει ο συντάκτης του BBC για θέματα ασφαλείας Γκόρντον Κορέρα.

Μπορούμε όμως να υποθέσουμε τι μπορεί να αναφέρει η έκθεση. Γνωρίζουμε ότι η σχετική έρευνα αφορά μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Οι συνηθισμένες κατασκοπευτικές επιχειρήσεις και τα σχέδια ανατροπής εκλεγμένων κυβερνήσεων όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε άλλες χώρες είναι βέβαιο ότι απασχόλησαν τα μέλη της επιτροπής του κοινοβουλίου.

Το μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο τι θα μπορούσε να αναφέρει η έκθεση για τις παρεμβάσεις του Κρεμλίνου στις πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία.

Η έρευνα που είχε γίνει στις ΗΠΑ από την επιτροπή Μούλερ είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στις προεδρικές εκλογές του 2016 υπήρξε ρωσική παρέμβαση, κυρίως μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και με τη διαρροή απορρήτων εγγράφων στα ΜΜΕ.

Μέχρι στιγμής μια παρεμφερή εκτεταμένη εκστρατεία στον κυβερνοχώρο του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει εντοπισθεί. Μολονότι δεν αποκλείεται να έγιναν απόπειρες για ρωσική ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας , προς το 2 παρόν δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις – όπως έχουν τονίσει υπουργοί της κυβέρνησης – για “επιτυχή παρέμβαση” της Μόσχας στις εκλογικές διαδικασίες στη Βρετανία συμπεριλαμβανομένου και του δημοψηφίσματος για το Brexit το 2016.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα ο πρώην αναπληρωτής σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφάλειας Πάντι ΜακΓκίνες υπογράμμισε στο BBC ότι δεν έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση «ευάλωτων καταστάσεων» τις οποίες η Ρωσία και οι μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών ίσως θελήσουν να τις εκμεταλλευτούν. Ο κ. ΜακΓκίνες τόνισε ότι στον τομέα της εθνικής ασφάλειας απαιτούνται αλλαγές , όπως μεγαλύτερη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και στον τρόπο με τον οποίο τα κόμματα συγκεντρώνουν και χρησιμοποιούν δεδομένα (data) πολλές φορές προσωπικού χαρακτήρα.

Οι δωρητές του Συντηρητικού κόμματος

Η έκθεση της επιτροπής των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών και Ασφαλείας του Κοινοβουλίου είναι πολύ πιθανό να αναφέρεται στις πιο γενικές πτυχές της ρωσικής επιρροής στην πολιτική ζωή και στο δημόσιο βίο της Βρετανίας.

Η επιτροπή ζήτησε να μάθει πληροφορίες από ανεξάρτητους ειδικούς επί του θέματος και επίσης από στελέχη των μυστικών υπηρεσιών (MI5 , MI6 και GCHQ).

Ορισμένοι από αυτούς τους ειδικούς είναι γνωστές προσωπικότητες. Όπως ο Μπιλ Μπράουντερ, πρώην επενδυτής στη Ρωσία και ένας από τους πλέον σφοδρούς επικριτές του Κρεμλίνου. Ο Μπράουντερ συνεχίζει την εκστρατεία που είχε αρχίσει μετά τον θάνατο στη φυλακή του δικηγόρου του Σεργκέι Μαγκντίσκι για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος συγκεκριμένων μελών της ρωσικής άρχουσας τάξης.

Άλλοι που βοήθησαν την κοινοβουλευτική επιτροπή να συντάξει την έκθεσή της είναι ο Κρις Στιλ , πρώην στέλεχος της MI6 που έπαιξε  σημαίνοντα ρόλο για την συγκέντρωση των στοιχείων που εμπεριέχονται στον φάκελο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο δημοσιογράφος Εντουάρντ Λούκας ειδικός σε θέματα ασφαλείας.

Όλοι οι ειδικοί που παρείχαν τις πληροφορίες που ζήτησε να μάθει η επιτροπή του Κοινοβουλίου ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί για την ευκολία με την οποία είναι δυνατή η ρωσική διείσδυση στο Ηνωμένο Βασίλειο – ειδικότερα για τον τρόπο που οι Ρώσοι ολιγάρχες με τα χρήματα που διαθέτουν είναι σε θέση να υπονομεύουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και κατ΄ επέκταση να ασκούν πολιτική επιρροή.

Εκτός από τους Ρώσους δωρητές του Συντηρητικού κόμματος, τα ονόματα των οποίων αποκαλύπτονται, στην έκθεση υπάρχουν πληροφορίες για συγκεκριμένες σχέσεις Βρετανών πολιτικών με Ρώσους επιχειρηματίες. Για παράδειγμα, όταν ήταν υπουργός των Εξωτερικών, ο Μπόρις Τζόνσον είχε παρευρεθεί σε ένα πάρτι που είχε οργανώσει σε μία έπαυλη στην Ιταλία ο Εβγκένι Λεμπέντεφ ο οποίος είναι το πραγματικό αφεντικό της εφημερίδας Evening Standard. Αυτή την εφημερίδα την έχει αγοράσει ο πατέρας του Λεμπέντεφ, Αλεξάντερ Λεμπέντεφ πρώην πράκτορας της KGB.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα