back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

FT: Oι επενδυτές πλέον βλέπουν με σιγουριά την Αθήνα και όχι την Ιταλία

Διαβάστε επίσης

Σε μια χρονιά που σπάει τα ρεκόρ για τις παγκόσμιες αγορές ομολόγων, η Ελλάδα ξεχωρίζει. Και όμως δεν έχουν περάσει παρά λίγα χρόνια από το 2012, όταν οι διεθνείς επενδυτές αποφάσισαν ότι το χρέος της χώρας είναι ανεξέλεγκτο, αρνούμενοι να δανείσουν την Αθήνα με οποιοδήποτε κόστος.

Όμως τώρα, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times, μετά από ένα ράλλι που έχει ζαλίζει πολλούς απ’ αυτούς που το παρακολουθούν, οι επενδυτές πληρώνουν την Ελλάδα για να δανειστούν βραχυπρόθεσμο χρέος. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπεσε στο 1,2%- χαμηλότερα και από το κόστος δανεισμού της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αλλά ακόμα και εντός του κόσμου των χαμηλών ή και αρνητικών επιτοκίων της ευρωζώνης, η Ελλάδα πλέον δεν αποτελεί το στοίχημα με το μεγαλύτερο ρίσκο. Όπως αναφέρουν οι FT, για πρώτη φορά από το 2008, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έπεσαν χαμηλότερα από αυτές των ιταλικών.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η αποκατάσταση της αγοράς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σταδιακή επούλωση των πληγών στην οικονομία της Ελλάδας μετά από μια βίαιη πτώση και στη συνέχεια μια υποχώρηση των πολιτικών που δημιουργούσαν συνθήκες αστάθειας, εξέλιξη η οποία ακύρωσε την πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Αλλά η συγκυρία από το εξωτερικό, επισημαίνει το δημοσίευμα, ήταν ακόμα πιο ισχυρή: Πολύ χαμηλές αποδόσεις σε όλο τον κόσμο οδήγησαν τους επενδυτές να απογοητευτούν από τη διάψευση της αποκόμισης κερδών από όλο και πιο επικίνδυνες αγορές. Έτσι, ο χείμαρρος των ρευστών διαθεσίμων στη μικρή αγορά ομολόγων της Ελλάδας έχει συμπιέσει τις αποδόσεις σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα