back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βρετανικές εκλογές : Δέσμευση για αύξηση του δημοσίου δανεισμού και από τα δύο μεγάλα κόμματα

Διαβάστε επίσης

Το Εργατικό κόμμα υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε τεράστιες επενδύσεις – “αυτό το ύψος των επενδύσεων δεν το είδαμε ποτέ στο παρελθόν” (ΜακΝτόνελ) – με στόχο την αναμόρφωση των έργων υποδομής σε όλη τη χώρα.

Στο Λίβερπουλ ο υπουργός της σκιώδους κυβέρνησης, Τζον ΜακΝτόνελ, δήλωσε επίσης ότι θέλει να μετατοπίσει το βάρος της οικονομικής ανάπτυξης από τη νοτιοανατολική Αγγλία στη βόρεια Αγγλία και – “γι΄ αυτό είμαι αποφασισμένος να δανεισθώ χρήματα για ολοκληρώσω τα σχέδια μου”.
Την αύξηση του δημοσίου δανεισμού υποσχέθηκαν και οι Τόρις για να ενισχύσουν τις κρατικές επενδύσεις. Πρόκειται για μια σαφή στροφή στην οικονομική πολιτική του Συντηρητικού κόμματος σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Στην ομιλία στο Μάντσεστερ ο υπουργός των Οικονομικών Σατζίντ Τζάβιντ αρνήθηκε να δεχθεί ότι σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία – “αντιγράφει το οικονομικό πρόγραμμα των Εργατικών” – και τόνισε ότι στόχος του πάντα είναι “η λελογισμένη οικονομική διαχείριση”.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών για την Οικονομία έσπευσε να σημειώνει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα – “υπογράφουν επιταγές υποσχέσεων που θα αποδειχθούν ακάλυπτες”.
Και τα δύο μεγάλα κόμματα , το Συντηρητικό και το Εργατικό, επισημαίνουν ότι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι το ύψος των επιτοκίων παραμένει σε ιστορικό χαμηλό για να αυξήσουν τις δημόσιες επενδύσεις σε βασικές υποδομές όπως είναι οι μεταφορές και τα νοσοκομεία .
Στις επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση η μεγάλη μάχη για την άγρα ψήφων θα δοθεί στην κεντρική (Midlands) και στη βόρεια Αγγλία , κυρίως στις έδρες όπου η πλειοψηφία είναι οριακή και οι οποίες θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.
Οι δύο μεγάλοι διεκδικητές της εξουσίας υπόσχονται ότι στον τομέα των αναπτυξιακών επενδύσεων θα επικεντρώσουν την προσοχή τους εκτός της ευρύτερης περιοχής του Λονδίνου, αλλά έχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς θα μπορέσουν να πετύχουν αυτή τη μετατόπιση οικονομικού ελέγχου και οικονομικής ισχύος πέρα από την πρωτεύουσα και τη νοτιοανατολική Αγγλία.

Παράρτημα του υπουργείο των Οικονομικών στη βόρεια Αγγλία

Στην προεκλογική του ομιλία στο Λίβερπουλ ο υπουργός της σκιώδους κυβέρνησης για την Οικονομία , Τζον ΜακΝτόνελ , υποσχέθηκε τη συγκρότηση μιας μονάδας του υπουργείου των Οικονομικών στη βόρεια Αγγλία η οποία θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις χωρίς την παρέμβαση της κεντρικής κυβέρνησης στο Λονδίνο.
Από την πλευρά τους οι Συντηρητικοί έχουν δεσμευθεί ότι θα επιτρέψουν στη βόρεια Αγγλία να έχει μεγαλύτερο έλεγχο στις σιδηροδρομικές συνδέσεις ενώ παράλληλα θα ενισχύσουν τις εξουσίες ορισμένων εκλεγμένων δημάρχων και θα φροντίσουν ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος αναπτυξιακός οργανισμός.
Στις γενικές εκλογές του 2017, το Εργατικό κόμμα είχε εξαγγείλει ένα σχέδιο για τη σύσταση ενός Εθνικού Ταμείου Μετασχηματισμού με πρωταρχικό στόχο την αναδιάρθρωση των συγκοινωνιακών συνδέσεων και των υποδομών μεταφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το πρόγραμμα των Εργατικών για την οικονομία περιλαμβάνει και ένα σχέδιο Κοινωνικού Μετασχηματισμού το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με επιπλέον £ 100 δισεκ. εφόσον πρώτα έχουν διατεθεί για την εφαρμογή του σχεδίου £ 150 δισεκ. εντός μιας πενταετίας.
Μια ακόμη επένδυση ύψους 250 δισ. στερλινών θα γίνει σε ολόκληρη τη χώρα μέσω του Ταμείου Πράσινης Μεταρρύθμισης.
Ο κ. ΜακΝτόνελ τόνισε ότι αυτή η επένδυση θα βοηθήσει μια κυβέρνηση Εργατικών να αντιμετωπίσει “έκτακτες ανάγκες” λόγω της κλιματικής αλλαγής , καθώς και “έκτακτες καταστάσεις ανθρωπιστικής φύσεως που δημιουργήθηκαν από τους Τόρις”.
Σημείωσε εξάλλου ο Τζον ΜακΝτόνελ ότι μια κυβέρνηση Εργατικών υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν θα εισαγάγει νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Αυτοί θα προβλέπουν ότι ο δανεισμός για επενδύσεις δεν θα συμπεριλαμβάνεται στους στόχους που έχει βάλει η κυβέρνηση για τον έλεγχο του συνολικού ύψους του δανεισμού της χώρας.
Η νέα προσέγγιση, κατά τον κ. ΜακΝτόνελ, θα σημαίνει ότι τα δημόσια έσοδα από τα έργα υποδομής θα “αξιολογούνται τόσο όσον αφορά το κόστος αλλά και ως προς το όφελος που αποφέρουν στο κοινωνικό σύνολο”.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα