back to top
18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ποινικός Κώδικας: Προσπάθεια Τσιάρα να καθησυχάσει και την εσωκομματική αντιπολίτευση

Διαβάστε επίσης

«Με την ρύθμιση που αίρει την αυτεπάγγελτη δίωξη κατά τραπεζικών στελεχών δεν ευνοούνται οι τραπεζίτες, αλλά οι Έλληνες πολίτες των οποίων θα διαγραφούν τα κόκκινα δάνεια και δεν θα χάσουν τα σπίτια τους», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στις αιτιάσεις και εντός του κόμματός του που χαρακτήριζαν αντισυνταγματική τη διάταξη στο Νέο Ποινικό Κώδικα.

«Η ελληνική οικονομία είναι αντιμέτωπη με μια εξέλιξη που αφορά περισσότερα από 80 εκ. δάνεια και δεν πρέπει να υπάρχει δαμόκλειος σπάθη για την ποινικοποίηση του τραπεζικού συστήματος», τόνισε ο κ Τσιάρας, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προτρέποντας τους βουλευτές, που εξέφρασαν επιφυλάξεις να δουν την ολότητα της ρύθμισης.

Αποστάσεις από τη διάταξη είχε πάρει νωρίτερα ο βουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής Ιωάννης Μπούγας. «Το άρθρο 390 έχει προβληματική αιτιολογία. Θα πρέπει η αιτιολογία να ενισχυθεί διότι δεν προκύπτει με σαφήνεια ο λόγος της εξαίρεσης, η οποία ενδεχομένως να δημιουργεί και προβλήματα συνταγματικότητας».

Στο ίδιο πλαίσιο, και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης χαρακτήρισε άκρως προβληματική τη διάταξη, που με το νέο Ποινικό Κώδικα προβλέπει ότι, δίωξη μπορεί να ασκηθεί μόνο μετά από έγκληση. Δηλαδή, η ίδια η τράπεζα θα πρέπει να κινήσει ένδικα μέσα κατά στελεχών της που απιστούν.

Ο κ. Καστανίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι αντισυνταγματική η συγκεκριμένη ρύθμιση, αφού τα τραπεζικά στελέχη δεν θα έχουν ίση αντιμετώπιση έναντι του νόμου.

Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα