back to top
18.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

18.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Καταδίκη των παράνομων τουρκικών ενεργειών από την τριμερή

Διαβάστε επίσης

Τις παράνομες τουρκικές ερευνητικές δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ, ζητώντας μάλιστα την άμεση παύση τους και την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταδίκασαν, οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, σε κοινή δήλωσή τους, μετά το πέρας των συνομιλιών τους, που διεξήχθησαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα, στο πλαίσιο της 3ης Τριμερούς Συνάντησης.

Στις εργασίες της 3ης Τριμερούς Συναντήσεως Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου, συμμετείχαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Αχμέτ Ζακί (Mohamed Ahmed Zaki) και ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Σάββας Αγγελίδης.

Μετά το τέλος των συνομιλιών εκδόθηκε η εξής Κοινή Δήλωση εννέα σημείων:

1. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σάββας Αγγελίδης, και ο Στρατηγός Μοχάμεντ Αχμέτ Ζακί, Αρχηγός των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, Υπουργός Άμυνας και Στρατιωτικής Παραγωγής, συναντήθηκαν στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου 2019, προκειμένου να προωθήσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

2. Οι Υπουργοί εξέτασαν τις τελευταίες εξελίξεις και την πρόοδο που επιτεύχθηκε στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και τόνισαν την κοινή τους βούληση να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους στον αμυντικό και αμυντικο-τεχνικό τομέα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

3. Οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι η αμυντική συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών προωθεί την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών καθώς και τον συνδυασμό δυνατοτήτων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων με παραγωγικούς τρόπους, μέσω της συμμετοχής σε προγράμματα εκπαίδευσης και κοινές ασκήσεις. Οι τρεις χώρες διεξάγουν σήμερα συχνές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, μεταξύ των οποίων αεροπορικές και ναυτικές ασκήσεις, καθώς και ασκήσεις Ειδικών Δυνάμεων. Οι Υπουργοί συμφώνησαν να διατηρήσουν και να εντείνουν την αυξανόμενη δυναμική, αλλά και να διερευνήσουν περαιτέρω και αναπτύξουν νέες πτυχές στην αμυντική τους συνεργασία.

4. Οι Υπουργοί καταδίκασαν τις παράνομες τουρκικές ερευνητικές δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ, ζητώντας την άμεση παύση τους και προβάλλοντας την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και την UNCLOS. Επιπλέον, οι Υπουργοί καταδίκασαν τις τουρκικές παραβιάσεις του Ελληνικού Εναερίου Χώρου και Χωρικών Υδάτων, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

5. Επιπρόσθετα, οι Υπουργοί αποδοκίμασαν την πρόσφατη τουρκική εισβολή στη Συρία η οποία έχει δημιουργήσει μια νέα ανθρωπιστική κρίση, έχει αυξήσει περαιτέρω τις μεταναστευτικές ροές, αλλά και δυναμιτίσει σε σημαντικό βαθμό την πρόοδο που είχε μέχρι τώρα επιτευχθεί από τον Παγκόσμιο Συνασπισμό στην καταπολέμηση του Da’esh, υπογραμμίζοντας ότι το Da’esh παραμένει απειλή για την περιφερειακή, ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλεια. Καταδίκασαν κάθε τουρκική προσπάθεια που υπονομεύει την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Συρίας, που επιβάλλει δημογραφικές μεταβολές, αλλά και οποιεσδήποτε προσπάθειες κοινωνικής χειραγώγησης.

6. Οι Υπουργοί επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για περαιτέρω ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών προς καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Εν προκειμένω, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την ανοχή που επιδεικνύουν ορισμένες χώρες, οι οποίες επιτρέπουν σε ξένους μαχητές να διέρχονται και να μετακινούνται μέσω των εδαφών τους, απειλώντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα άλλων χωρών.

7. Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, η εμφάνιση νέων προκλήσεων και απειλών Ασφάλειας στην περιοχή μας απαιτεί την ύπαρξη κοινής εκτίμησης απειλής και στενότερη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών για την προστασία των κοινών συμφερόντων τους και την ενίσχυση της συνεργασίας τους στον τομέα της Άμυνας.

8. Οι Υπουργοί τόνισαν ότι έχουν εισέλθει σε μια νέα εποχή γεωστρατηγικής συνεργασίας, η οποία εδράζεται στις δυνατότητές τους για αμοιβαίως επωφελή συνεργασία.

9. Οι Υπουργοί συμφώνησαν να διεξαχθεί η επόμενη Τριμερής Συνάντηση Υπουργών Άμυνας στην Κύπρο το 2020.

Σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων ότι: «η τούρκικη εισβολή στην Συρία, θα οδηγήσει σε νέα ανθρωπιστική κρίση, θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.» Ειδικότερα για τον κοινό στόχο της τριμερούς συνάντησης ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος, είπε: «Κοινός μας στόχος είναι η ανταλλαγή εμπειριών, και η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων και συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων των χωρών μας σε προγράμματα εκπαίδευσης και κοινών ασκήσεων. Θα ήθελα να εκφράσω, πιστεύω εξ ονόματος και των δύο φίλων Υπουργών, την ικανοποίηση μας για την επιτυχή διεξαγωγή συχνών κοινών ασκήσεων υψηλής επιχειρησιακής αξίας της Αεροπορίας, του Ναυτικού και των Ειδικών Δυνάμεων. Συμφωνήσαμε σήμερα να εντατικοποιήσουμε την συνεργασία μας που έχει προσλάβει ιδιαίτερη δυναμική και να την εμπλουτίσουμε με νέες πτυχές, όπως Κυβερνοασφάλεια, διαχείριση κρίσεων, συνεργασία στον αμυντικό-τεχνικό τομέα.
Ως επιστέγασμα της σημερινής μας συνάντησης και απτό παράδειγμα της ισχυρής μας θέλησης να ενισχύσουμε την διαλειτουργικότητα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδος , της Κύπρου και της Αιγύπτου, απαραίτητο παράγοντα για την αποτελεσματική συνεργασία μας, θα μεταβούμε αύριο με τους φίλους Υπουργούς στην Κρήτη για να παρακολουθήσουμε την τελική φάση της κοινής άσκησης «Μέδουσα», που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά μέσα στο 2019. Τόσο κατά την Τριμερή συνάντηση, όσο και κατά τη διμερή μας συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, συζητήσαμε για τις σημαντικές προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας και την ενίσχυση της συνεργασίας μας για αντιμετώπισή τους.
Όπως αποτυπώνεται και στην Κοινή Δήλωσή της Τριμερούς, καταδικάσαμε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, με τις παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου Χώρου και των χωρικών υδάτων, που είναι αντίθετη προς το Διεθνές Δίκαιο και την αρχή καλής γειτονίας.»

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα