back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βρετανικές εκλογές : Η Υγεία στην αρένα του προεκλογικού αγώνα

Διαβάστε επίσης

Τα κόμματα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν το δημόσιο σύστημα υγείας ( NHS) ως όπλο στην προεκλογική τους εκστρατεία, υπογράμμισε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας Κρις Χόπσον.

«Η υπερβολική δραματοποίηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το NHS ή οι ανειλικρινείς υποσχέσεις για αύξηση των κονδυλίων που αφορούν την  υγεία δεν βοηθούν το σύστημα», σημείωσε ο κ. Χόπσον στη συνέντευξη που έδωσε στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα Today – BBC 4.

Και τα δύο μεγάλα κόμματα – το Συντηρητικό και το Εργατικό – έχουν δεσμευθεί ότι  θα διαθέσουν από τον κρατικό προϋπολογισμό πολλά δισεκατομμύρια για τη βελτίωση του NHS.

Ωστόσο ο κ. Χόπσον παρότρυνε τα κόμματα να μην κάνουν “κενές υποσχέσεις” ή να δημιουργούν κλίμα “μη ρεαλιστικών προσδοκιών”.

Το μακροπρόθεσμο μέλλον του NHS και της κοινωνικής φροντίδας στο Ηνωμένο Βασίλειο  είναι πιθανό να αποτελέσει το βασικό πεδίο αντιπαράθεσης κατά την προεκλογική περίοδο για τις εκλογές της  12ης Δεκεμβρίου.

Οι Τόρις αναμένεται να αυξήσουν τις δαπάνες για το δημόσιο σύστημα υγείας στην Αγγλία. Προβλέπεται ότι στις σχετικές δαπάνες  θα συμπεριληφθούν και μια επένδυση ύψους £ 2,7 δισεκ. για έξι νοσοκομεία σε μία περίοδο πέντε ετών και £ 100 εκατ. για άλλα 34 νοσοκομεία ώστε να μπορέσουν τα νοσοκομεία αυτά να αρχίσουν διάφορα ερευνητικά προγράμματα υγείας.

Τα  κονδύλια αυτά είναι επιπλέον των £ 20 δισεκατομμυρίων  για τη χρηματοδότηση του NHS που συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι  έως το 2023.

Οι Εργατικοί από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι το βρετανικό δημόσιο σύστημα υγείας έχει κλονισθεί μετά την επιβολή των περικοπών από το 2010 με αποτέλεσμα σήμερα 4,5 εκατομμύρια ασφαλισμένοι που χρήζουν θεραπείας  να είναι σε λίστες αναμονής και χιλιάδες χειρουργικές επεμβάσεις που έπρεπε να έχουν γίνει πέρυσι να έχουν αναβληθεί.

Ο ηγέτης του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν έχει δηλώσει ότι  θα τερματίσει τη λιτότητα στο NHS μέσω – “μιας κατάλληλης χρηματοδότησης”. Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να γίνουν γνωστές πριν από την επίσημη ανακοίνωση του εκλογικού προγράμματος του κόμματος.

«Φτηνά συνθήματα»

Ο κ. Χόπσον ζήτησε να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος για την υγεία – «μια σωστή , ώριμη , βάσει τεκμηρίων συζήτηση».

«Ας μην καταφύγουμε σε φτηνά πολιτικά συνθήματα και να ασχοληθούμε επιφανειακά με τα προβλήματα όπως κάναμε στις τελευταίες τέσσερις ή πέντε γενικές εκλογές» , είπε στο πρόγραμμα Today του BBC .

Σε άρθρο του στην εφημερίδα The Times σημειώνει ότι είναι κατανοητό το γεγονός ότι στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας οι πολιτικοί “να εμφανίζονται ως πρωταθλητές στην υπεράσπιση του NHS”.

Ωστόσο, προειδοποίησε  – «αυτή η τακτική είναι αντιπαραγωγική όταν το NHS χρησιμοποιείται ως πολιτικό όπλο». Σύμφωνα με τη γνώμη πολλών στελεχών του συστήματος υγείας αυτό ακριβώς έχει αρχίσει να συμβαίνει σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων εν όψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου.

Η μη τήρηση της λίστας αναμονής  

Ο υπουργός της σκιώδους κυβέρνησης Τζον Άσγουερθ (Jon Ashworth) είπε ότι είναι ορθό η ηγεσία του NHS «να ζητά από τους πολιτικούς να λογοδοτήσουν»

Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε σήμερα στο BBC Radio 4 ότι αυτό δεν τον εμποδίζει να μιλήσει για την ιδιωτικοποίηση του NHS και να επισημάνει το γεγονός ότι στην πραγματικότητα ασθενείς, εφόσον έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν τα χρηματικά ποσά που ζητούν τα νοσοκομεία του NHS , είναι σε θέση να «πηδούν την ουρά» και να μη τηρούνται οι λίστες αναμονής για επεμβάσεις ισχίου  και καταρράκτη.

«Αν έχετε καταλόγους αναμονής που αυξάνονται και παράλληλα έχετε  νοσοκομεία που σας λένε ότι πρέπει να περιμένετε ή ότι μπορείτε να εγχειρισθείτε αφού είσθε διατεθειμένοι να πληρώσετε τότε εξ ορισμού έχετε ένα σύστημα υγείας δύο βαθμίδων», παρατήρησε ο κ. Άσγουερθ.

Το Εργατικό κόμμα έχει κάνει σαφές ότι όταν γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει τις συμβάσεις του NHS με τον ιδιωτικό τομέα . Το Συντηρητικό κόμμα από τη μεριά του απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι το δημόσιο σύστημα υγείας σταδιακά θα περιέλθει στον έλεγχο των ιδιωτικών εταιρειών . Παράλληλα οι Τόρις απορρίπτουν ως τελείως αβάσιμες τις κατηγορίες ότι μια κυβέρνηση Συντηρητικών στη μετά- Brexit εποχή στα πλαίσια μιας εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ “θα ξεπουλήσει” στα αμερικανικά συμφέροντα το «διαμάντι», κατά πολλούς, του κοινωνικού κράτους στη Βρετανία. «Το σύστημα δημόσιας υγείας θα προστατευτεί όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά και στην τιμολόγηση των φαρμάκων», υπογράμμιζαν αξιωματούχοι του Συντηρητικού κόμματος.

Ο υφυπουργός Υγείας Μάτ Χάνκοκ κατηγόρησε το Εργατικό κόμμα για διασπορά «ιστοριών τρόμου» στην προσπάθειά του να κερδίσει ψήφους επειδή δεν έχει «τίποτα θετικό να προσφέρει».

«Αυτές οι ιστορίες ανησυχούν μερικούς από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους της χώρας, που το Εργατικό Κόμμα ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί»,  αναφέρει σε βίντεο- μήνυμα στο Twitter ο κ. Χάνκοκ.

«Μόνο με τους Συντηρητικούς στην κυβέρνηση  και με την ισχυρή υποστήριξη μας στην οικονομία, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι υπηρεσίες υγείας θα είναι πάντα εκεί για εσάς και την οικογένειά σας», τονίζει στο μήνυμά του ο υφυπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Βύρων Καρύδης    

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα