back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ποιοι κερδίζουν απο την αλλαγή των ποσοστών αναπλήρωσης στις συντάξεις

Διαβάστε επίσης

Η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις εκτιμάται ότι θα κοστίσει στους περισσότερους συνταξιούχους, οι οποίοι παρά την αλλαγή των ποσοστών αναπλήρωσης που προωθεί η κυβέρνηση είτε δεν θα έχουν αύξηση στην κύρια σύνταξη, είτε η όποια ενίσχυση της σύνταξης θα είναι περιορισμένη.

Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση από τους συνολικά 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, μόνο οι 600.000 έχουν σημαντικές ελπίδες να δουν πραγματικές αυξήσεις, μέσω της αλλαγής των ποσοστών αναπλήρωσης.

Πάντως, όσοι θα έχουν αύξηση στην σύνταξη, εκτιμάται ότι θα φθάσει ακόμη και τα 100 ευρώ το μήνα ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης.

Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που θα θεσμοθετήσει το υπουργείο Εργασίας, πρόκειται να τεθούν σε ισχύ, στις αρχές του επόμενου έτους.

Οι βελτιώσεις, εστιάζονται από τα 30 χρόνια ασφάλισης και άνω. Αυτό σημαίνει ότι όσοι συνταξιούχοι, αποχώρησαν από την εργασία τους, έχοντας περισσότερα από 30 χρόνια προϋπηρεσίας, έχουν βάσιμες ελπίδες να διαπιστώσουν ότι θα αυξηθεί το ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξής τους.

Ωστόσο, στην περίπτωση κατά την οποία η προσωπική διαφορά που έχει προκύψει ήδη από την πρώτη φάση επανυπολογισμού της σύνταξης είναι σημαντικά αρνητική, τότε η όποια βελτίωση της ανταποδοτικής σύνταξης, απλώς θα περιορίσει λογιστικά την μείωση της.

Αντίθετα, αυξήσεις θα έχουν οι συνταξιούχοι με θετική προσωπική διαφορά ή οριακά αρνητική.

Για τους εργαζόμενους, η επιπλέον αναπλήρωση θα λειτουργεί ως κίνητρο για την παραμονή στην ασφάλιση περισσότερα χρόνια με πλήρη απασχόληση.

Το κέρδος, θα είναι διπλό: Για τα ταμεία, περισσότερες εισφορές και ετεροχρονισμένη καταβολή συντάξεων και για τους δικαιούχους υψηλότερες συντάξεις, δεδομένου ότι κάθε χρόνο αποχωρούν από την αγορά εργασίας περίπου 25.000 ασφαλισμένοι με περισσότερα από 35 έτη ασφάλισης.

Πάντως, τα συνδικάτα προετοιμάζουν ήδη κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, με κυρίαρχα αιτήματα:

Την αναπλήρωση των απωλειών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι.

Την πλήρη κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και

την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης, καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζει την εκ βάθρων αλλαγή του συγκεκριμένου συνταξιοδοτικού πυλώνα.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα