back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Από τη Γη στη Σελήνη- Ελληνική καινοτομία για την ανίχνευση ακτινοβολίας

Διαβάστε επίσης

Ένα σύστημα για την μέτρηση της ακτινοβολίας στο διάστημα, το οποίο σχεδιάστηκε στην Ελλάδα, θα ταξιδέψει με το διαστημόπλοιο ORION της ΝΑΣΑ στην Σελήνη. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που θα ενταχθεί στην νέα προσπάθεια της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος για την εξερεύνηση του Σύμπαντος.

Στόχος της ΝΑΣΑ είναι να πατήσουν εκ νέου  αμερικανοί αστροναύτες στην Σελήνη , έως το 2024 και μεταξύ αυτών και η πρώτη γυναίκα. Το όλο εγχείρημα έχει λάβει την ονομασία ARTEMIS, από την αρχαία θεά και , όπως σημειώνει η ΝΑΣΑ θα χρησιμοποιηθεί νέα τεχνολογία προκειμένου να εξερευνηθεί η Σελήνη περισσότερο παρά ποτέ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνεργασίες με διεθνείς εταίρους. Στα απώτερα σχέδια, με δεδομένη την γνώση η οποία θα αποκτηθεί, ο στόχος θα είναι το “νέο γιγαντιαίο βήμα”: η αποστολή αστροναυτών στον Άρη.

Μέσα σε αυτό το ευρύτατο πλαίσιο εντάσσεται και μια ελληνική παρουσία απόρροια της έρευνας που ανέπτυξε η εταιρία Herado με έδρα την Αθήνα και επικεφαλής της κα Μαριάνθη Φραγκοπούλου.

“Πράγματι η ΝΑΣΑ επικεντρώνεται πλέον στην αποστολή στη Σελήνη, ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα το οποίο έχει το ελληνικό όνομα Άρτεμις. Στο νέο διαστημόπλοιο της ΝΑΣΑ θα υπάρχει και ελληνική συμμετοχή μέσω της εταιρίας μας” λέει η κα Μαριάνθη Φραγκοπούλου, στον “Αθήνα 9.84”  και την εκπομπή “Μία ημέρα στην Αθήνα“.

“Είναι μία συσκευή καταμέτρησης της ακτινοιβολιας. Το πρώτο Ελληνικό ολοκληρωμένο σύστημα που θα φύγει στο διάστημα , όπως με ενημέρωσαν στελέχη της ΝΑΣΑ σε πρόσφατο συνέδριο το οποίο είχαμε την τιμή να  διοργανώσουμε στη Αθήνα” λέει η κα Φραγκοπούλου και εξηγεί την λειτουργία και την σημασία του συστήματος.

“Είναι ένα πολύ ελαφρύ μηχάνημα, το μοναδικό παγκοσμίως, το οποίο μετρά όλα τα είδη ακτινοβολίας και ταυτόχρονα τα διαχωρίζει σε πραγματικό χρόνο.

Οι ακτινοβολίες ειναι μια αόρατη αλλά υπαρκτή απειλή για την ασφάλεια και υγεία των αστροναυτών καθως και για την επιτυχία μια αποστολής. Αποτελεί προτεραιότητα για την ΝΑΣΑ. Για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι, πρόκειται για το πρώτο project το οποίο εγκρίθηκε απο την ΝΑΣΑ για το ΟRION. Είναι μια ιστορική αποστολή στην Σεληνη, πόλος έλξης για πάρα πολλούς οργανισμούς, για όλες τις χώρες. Είναι πολύ σημαντικό ότι  συμμετέχουμε στο πρώτο project που πήρε έγκριση απο την ΝΑΣΑ”

Εύλογα φαντάζεται κανείς μια ομάδα επιστημόμων να εργάζεται επι χρόνια , να κρούει θύρες , να σχεδιάζει και να επανασχεδιάζει ένα τέτοιο σύστημα μέχρι την οριστική λειτουργία του.

“Πράγματι χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να φτιαχτεί ένα σύστημα ως αποτέλεσμα της ερευνητικής εμπειρίας στον χώρο και της προσωπικής μου πάνω από  15 χρόνια και όλης της ομάδας” λέει η κα Φραγκοπούλου και εξηγεί ότι όλα βεβαίως εξελίχθηκαν σταδιακά.

“Έπρεπε να περάσουμε από διάφορα στάδια. Πρώτα συμμετείχαμε σε πειράματα στο περιβάλλον , παρόμοια με αυτο του διαστήματος. Μετά μετείχαμε σε αποστολές σε δορυφόρους, συνεχίσαμε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και φτάσαμε στο ORION” αναφέρει η επικεφαλής της προσπάθειας και συνοψίζει μέσα σε λίγες λέξεις πολλά έτη προσπάθειας για ένα σύνθετο εγχείρημα.

“Η εταιρία έχει πολύ δυναμικό κομμάτι Έρευνας και Ανάπτυξης ενώ η ιδιότητα μου εκτός από CEO είναι η έρευνα. Το διάστημα είναι πολύ ωραίο, πολύ γοητευτικό. Όμως είναι πολυ σημαντικό αν θέλουμε να μιλάμε για ανάπτυξη, οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται στο διάστημα να εφαρμόζονται μετά στην Γη”

Η εταιρία έχει ως έδρα την Αθήνα γεγονός με την ιδιαίτερη σημασία του καθώς η παραγωγή της επιστημονικής γνώσης γίνεται στην Ελλάδα.

“Στις προθέσεις μας είναι να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, να συμβάλλουμε στο να έρθουν πίσω άνθρωποι από το εξωτερικό, να κρατήσουμε το προσωπικό στην χώρα και να συμβαάλλουμε στην τροχιά ανάαπτυξης που έχει ξεκινήσει” λέει η κα Φραγκουπούλου

Η μέτρηση της ακτινοβολίας στο διάστημα όμως διανοίγει ορίζοντες για εφαρμογές στην Γη μας, όπως σε θέματα ασφάλειας,μεταφορών , άμυνα κ,λπ

“Επίσης σε νοσοκομεία, ερευνητικά κέντρα, όπου υπάρχει ακτινοβολία. Οι εφαρμογές είναι πολλές και αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να επιτύχουμε,  όταν δραστηριοποιούμεθα στο χώρο του διαστήματος .

Πρέπει να καταλάβουμε ότι πολλές εφαρμογές  που χρησιμοποιούμε σήμερα ευρέως,  έχουν  ξεκινήσει από το διάστημα, όπως τα ηλιακά πάνελ. Επίσης οι ανιχνευτές καπνού χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε καλά ότι δεν ασχολούμεθα απλώς με ένα γοητευτικό χώρο.  Αυτό μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να δημιουργήσει καινοτόμα προιόντα που αφορούν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού”.

Γιώργος Αποστολίδης

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα