back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“Ένας έντιμος άνθρωπος” του John le Carré

Διαβάστε επίσης

O μετρ επέστρεψε. Ο Τζον Λε Καρρέ, ο διασημότερος συγγραφέας κατασκοπευτικού θρίλερ στον κόσμο, γράφει στα 88 του ένα μυθιστόρημα για το Brexit αλλά και για τον κλασικό παλιό εχθρό, τη Ρωσία, όχι πλέον όπως την γνώρισε ως κατάσκοπος στο Σιδηρούν Παραπέτασμα, αλλά ως χώρα των ολιγαρχών του χρήματος και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο «Ένας Έντιμος Άνθρωπος», το νέο του βιβλίο, ο κεντρικός χαρακτήρας, ο 47χρονος Νατ, πράκτορας σε αποδρομή, καλείται σε μια τελευταία αποστολή: να ανασυστήσει έναν παροπλισμένο σταθμό του Λονδίνου γεμάτο γηραλέους κατασκόπους, σκιές του ένδοξου παρελθόντος τους στην MI6 ή στην ΜΙ5, με στόχο να διερευνήσουν τις ύποπτες σχέσεις ενός Ουκρανού ολιγάρχη με τη Μόσχα.

Το δεύτερο σημαίνον πρόσωπο της ιστορίας, ένας νεαρός συμπαίκτης του Νατ στη λέσχη μπάντμιντον, ο ευρωπαϊστής, γερμανόφιλος Εντ , στις εβδομαδιαίες συναντήσεις τους, εκφράζει οργισμένος το μίσος του για τον Τραμπ και το Brexit, τα οποία και συνδέει.

Πάνω σε αυτό τον καμβά, ο Τζον Λε Καρέ, ένας δημόσιος διανοούμενος αλλά και ένας πρώην κατάσκοπος που υπηρέτησε ψυχροπολεμικά την Βρετανία ως προνομιακό χώρο του «ελεύθερου δυτικού κόσμου», γράφει για τη διάχυση, τον διχασμό και τις γκρίζες ζώνες της χώρας του, κοινωνικοποιώντας το συναίσθημα, σχολιάζοντας με ένταση την εποχή, τις σχέσεις εξουσίας, το αξιακό σύστημα που χωλαίνει.

Την ίδια στιγμή παραμένει ο οξυδερκής παρατηρητής του ατομικού. Οι ήρωές του νοσταλγούν ή ονειρεύονται κάτι άλλο από αυτό που έχουν ή που συμβαίνει. Οι διαψεύσεις, η προδοσία, η μερικότητα της αλήθειας, η αμφίσημη πραγματικότητα, τα δίπολα είναι ο κόσμος τους.

Τέλος ανοίγει το πλάνο, και ανασημασιοδοτεί, με την ψύχραιμη χρονική απόσταση που έχει στο μεταξύ επέλθει, μία ολόκληρη εποχή. Και στοχάζεται πάνω στην αλλαγή του κόσμου.

Το μυθιστόρημα του John le Carré «Ένας έντιμος άνθρωπος» σε μετάφραση Μαρίας Παπανδρέου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις BELL.

Ελεωνόρα Ορφανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα