back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Ναι» του ESM στην πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ

Διαβάστε επίσης

Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο των Διευθυντών του ESM η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ. Το σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον υπ. Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο Μηχανισμός δέχθηκε να αποσύρει το δικαίωμά του για ανάλογη πρόωρη εξόφληση των ευρωπαϊκών δανείων.

Η μερική αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ θα είναι επωφελής και για την Ελλάδα και για τον ESM.

Δημιουργεί εξοικονομήσεις, καθώς η Ελλάδα δανείζεται από τις αγορές με χαμηλότερο επιτόκιο από ό,τι το κόστος εξυπηρέτησης της δόσης προς το Ταμείο.

Αυτό θα βελτιώσει τη βοωσιμότητα του χρέους της χώρας και θα εκληφθεί θετικά από τις αγορές» δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι, «σύμφωνα με τις δανειακές συμφωνίες της Ελλάδας με τον ΕΜΣ και το ΕΤΧΣ, σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής στο ΔΝΤ, ένα ανάλογο ποσό της χρηματοοικονομικής βοήθειας που παρείχε ο ΕΜΣ και το ΕΤΧΣ γίνεται αμέσως πληρωτέο. Η άρση που παρέχει ο ΕΜΣ και το ΕΤΧΣ σημαίνει ότι η Ελλάδα δε θα υποχρεωθεί να κάνει την πρόωρη αποπληρωμή σε κανένα από τους δύο οργανισμούς».

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ/ΕΤΧΣ Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι: «Η πρόωρη μερική αποπληρωμή της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα είναι συμφέρουσα τόσο για την Ελλάδα όσο και τον ΕΜΣ. Θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση κεφαλαίων καθώς η Ελλάδα πλέον αυτοχρηματοδοτείται στις αγορές με χαμηλότερο κόστος σε σύγκριση με το κόστος της εξυπηρέτησης της δόσης που πρέπει να αποπληρωθεί προς το ΔΝΤ. Αυτό θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και θα εκληφθεί θετικά από τις αγορές. Αυτά τα οφέλη που θα μπορέσουν να υλοποιηθούν μόνο εάν ο ΕΜΣ/ΕΤΧΣ άρει τα δικαιώματα πρόωρης αποπληρωμής, θα βελτιώσουν τη θέση του ΕΜΣ/ΕΤΧΣ ως βασικού δανειστή της Ελλάδας».

Σημειώνεται ότι, στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε στον ΕΜΣ/ΕΤΧΣ επίσημο αίτημα πρόωρης αποπληρωμής μέρους των εκκρεμών δανείων προς το ΔΝΤ ύψους 2,7 δισ. Χωρίς της άρση της υποχρέωσης αποπληρωμής των δανείων προς τον ΕΜΣ/ΕΤΧΣ η Ελλάδα θα έπρεπε να πληρώσει ταυτόχρονα 52,2 δισ. προς τον ΕΜΣ και ΕΤΧΣ.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα