back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Brexit: Eκλογές στις 12 Δεκεμβρίου προτείνει ο Μπόρις Τζόνσον

Διαβάστε επίσης

Τη διεξαγωγή γενικών εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, με πρόταση που σκοπεύει να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, καθώς περιμένει πως η ΕΕ σκοπεύει να συμφωνήσει σε μία παράταση του Brexit.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ο Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι θα δώσει περισσότερο χρόνο στους βουλευτές να συζητήσουν το νομοσχέδιο για το Brexit, μόνο εάν συμφωνήσουν στη διεξαγωγή εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, και προέτρεψε το κόμμα των Εργατικών να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόσκληση.

Σύμφωνα με το BBC, εάν η παράταση του Brexit δοθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να φέρει και πάλι στη Βουλή τη συμφωνία του για την αποχώρηση. Αλλά εάν η παράταση δοθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, θα επιδιώξει μία ψηφοφορία στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα με την πρόταση οι εκλογές να διεξαχθούν στις 12 Δεκεμβρίου. Στην περίπτωση που το κόμμα των Εργατικών συμφωνήσει στις εκλογές, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περάσει την συμφωνία από τη Βουλή πριν τη διάλυση του κοινοβουλίου για την προεκλογική εκστρατεία, στις 6 Νομεβρίου.

Η επιστολή στον Κόρμπιν

Σε επιστολή του προς τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ο Τζόνσον αναφέρει ότι θα δώσει περισσότερο χρόνο στο κοινοβούλιο προκειμένου να εγκρίνει τη συμφωνία για το Brexit, όμως παράλληλα οι βουλευτές πρέπει να στηρίξουν το αίτημά του για εκλογές τον Δεκέμβριο.

Αυτή είναι η τρίτη προσπάθεια του Τζόνσον να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Για να εγκριθεί η προσφυγή στις κάλπες από το κοινοβούλιο χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων.

Οι Εργατικοί έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι θα στηρίξουν τις πρόωρες εκλογές μόνο εφόσον βεβαιωθούν ότι ο Τζόνσον δεν θα βγάλει τη χώρα από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Στην επιστολή του προς τον Κόρμπιν, που αναρτήθηκε στο Twitter, ο Τζόνσον είπε ότι θα δοθεί χρόνος από τώρα μέχρι και την 6η Νοεμβρίου για να συζητηθεί και να ψηφιστεί το Νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης (WAB). “Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε το Brexit πριν από τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου”, πρόσθεσε.

“Αλλά αν το κοινοβούλιο αρνηθεί να αδράξει αυτήν την ευκαιρία και δεν το επικυρώσει μέχρι τις 6 Νοεμβρίου, όπως φοβάμαι, τότε θα ζήτημα θα πρέπει να λυθεί από ένα νέο κοινοβούλιο”, υπογράμμισε.

Τη Δευτέρα η ψηφοφορία για τις πρόωρες εκλογές

Οι Βρετανοί βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία τη Δευτέρα να ψηφίσουν εάν θα διεξαχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές, δήλωσε Τζέικομπ Ρις Μογκ, o υπουργός της κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο.

«Τα μέλη (του κοινοβουλίου) θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να εγκρίνουν ένα ψήφισμα που θα σχετίζεται με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές» είπε ο Ρις Μογκ στο κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα