back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Θόδωρος Λιβάνιος στον Αθήνα 9.84: “Υπήρξε σύγκλιση απόψεων για την ψήφο των ομογενών και συμφωνία σε τέσσερα σημεία”

Διαβάστε επίσης

“Υπήρξε σύγκλιση απόψεων για το θέμα της ψήφου των ομογενών. Συμφωνήσαμε σε τέσσερα σημεία, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του σχεδίου νόμου, η κατάθεση του οποίου αναμένεται” είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος στον Αθήνα 9.84 και στη Νόνη Καραγιάννη.

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

Αναφερόμενος στο πρώτο σημείο συμφωνίας, σημείωσε ότι αφορά στην ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού με εκείνη των εντός επικρατείας, όπως και στη κατανομή των εδρών, που αποτελούσε αρχική θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

“Η κυβέρνηση υπαναχώρησε στο θέμα της επιστολικής ψήφου αποδεχόμενη τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας με αυτοπρόσωπη παρουσία στις προξενικές αρχές και άλλα δημόσια κτίρια πόλεων του εξωτερικού. Ο πρωθυπουργός είχε ταχθεί υπέρ της επιστολικής ψήφου, αλλά συμφώνησε λόγω των αντιρρήσεων για τη μυστικότητα της ψήφου από πλευράς ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ και της ανάγκης για συγκέντρωση συνταγματικής πλειοψηφίας διακοσίων ψήφων, ώστε να ισχύσει η ρύθμιση η οποία διαφορετικά δεν θα εφαρμοζόταν ποτέ” τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών.

*Το τρίτο σημείο, ήταν η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων μέσα από τη λίστα Επικρατείας, που πλέον θα περιλαμβάνει 15 βουλευτές αντί των 12. “Δεν θα τίθεται σταυρός προτίμησης και εναπόκειται στην αυτορρύθμιση των κομμάτων να εντάξουν στη λίστα και άτομα εκτός Ελλάδας, τοποθετώντας τα σε όποια θέση επιθυμούν. Αρα, ψηφίζεται το κόμμα και όχι ο υποψήφιος” είπε ο κ Λιβάνιος και συμφώνησε σε παρατήρηση ότι αυτό αποτελεί διαφορετικό εκλογικό σύστημα, που κάνει τη συνολική κατανομή εδρών στη βάση των πανελλαδικών ποσοστών των κομμάτων, ενώ προανήγγειλε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές κατά την επόμενη και μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση εκτός ίσως από τη διαδικασία επαναφοράς του μπόνους.

Στην επισήμανση για βουλευτές διαφορετικών ταχυτήτων, ο υφυπουργός Εσωτερικών επέμεινε ότι δεν τίθεται θέμα ανισοτιμίας ψήφου. Οπως εξήγησε ” δεν υπάρχει λίστα Επικρατείας ειδικά για τους αποδήμους και τους εκτός χώρας ψηφοφόρους, οι οποίοι θα επιλέγουν κόμμα, που θα εκφράζεται με την τοποθέτηση στο φάκελο του σχετικού ψηφοδελτίου Επικρατείας. Δίνουμε το μείζον δικαίωμα που είναι η επιλογή κόμματος και επομένως κυβέρνησης, Πρωθυπουργού και εκπροσώπησης των κομμάτων. Δεν υπάρχουν στρέβλωση, ούτε διαφορετική καταμέτρηση των ψήφων Επικρατείας. Οταν θα γίνεται η κατανομή του συνολικού αριθμού εδρών κάθε κόμματος, αναλόγως θα υπολογίζονται και οι αριθμοί των ψήφων των κομμάτων.”

Για ενδεχόμενο αλλαγής στη σύσταση της λίστας Επικρατείας, ο κ Λιβάνιος απάντησε πως έγκειται στη διακριτική ευχέρεια κάθε κόμματος η απόφαση για το ποιους θα εντάξει.

*Το κρισιμότερο σημείο διακομματικής συμφωνίας για την ψήφο των ομογενών είναι κατά τον κ Λιβάνιο ότι ο εκλογέας πρέπει να αποδείξει ότι έχει ζήσει συνολικά δύο χρόνια στην Ελλάδα, την τελευταία τριακονταετία.
Οπως είπε “καλύπτεται η γενιά του brain drain αλλά όχι όλοι όσοι λείπουν σαράντα και πλέον χρόνια από τη χώρα” υπογραμμίζοντας ότι και αυτοί δεν χάνουν το εκλογικό τους δικαίωμα αρκεί να έρθουν να ψηφίσουν στην πατρίδα. “Η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει στη ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου ή να φέρει έναν δικό της, ο οποίος θα συγκέντρωνε πλειοψηφία 180 ή 190 ψήφων και δεν θα μπορούσε να ισχύσει” δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτημα αν θα υπάρξει μνεία της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας στο Σύνταγμα της χώρας προκειμένου να αποφευχθεί μελλοντική αλλαγή , ο κ Λιβάνιος είπε ότι συμφωνήθηκε να προστεθεί ειδική παράγραφος στο υπό αναθεώρηση άρθρο 54 του Συντάγματος και παρέπεμψε, στους αρμοδίους συνταγματολόγους, υπουργούς και βουλευτές κ.κ Γεραπετρίτη, Κατρούγκαλο και Λοβέρδο.
Καταλήγοντας, απέκλεισε ενδεχόμενο προσφυγών, επισημαίνοντας ότι γι αυτό θα προκριθεί η καταλληλότερη συνταγματική διατύπωση. “Δεν συζητάμε για περιορισμό του δικαιώματος της ψήφου, αλλά για το κατά πόσον χωρίς συνταγματική αναθεώρηση είναι δυνατή η καθιέρωση περιορισμών στο ποιους θα διευκολύνουμε για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος” επισήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα