back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Απεργία στα δημόσια νοσοκομεία – Πορεία της ΠΟΕΔΗΝ από την Πλ. Μαβίλη έως το υπ. Υγείας

Διαβάστε επίσης

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία με απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία οργανώνει «πορεία σωτηρίας της δημόσιας υγείας, της Πρόνοιας και του ΕΚΑΒ».

Η πορεία θα ξεκινήσει στις 8:30 το πρωί από την πλατεία Μαβίλη με στάσεις στα νοσοκομεία Αλεξάνδρα και Ευαγγελισμός, στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Βουλή και θα καταλήξει στο υπουργείο Υγείας.

«Δεν θα επιτρέψουμε την εμπορευματοποίηση της Υγείας που οραματίζονται κάποιοι φορείς της υγείας (π.χ. ΠΙΣ) που θέλουν να παίζουν το ρόλο του «λαγού» στις εκάστοτε κυβερνήσεις», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ για τη οποία – όπως χαρακτηριστικά σημειώνει – είναι «αιτία πολέμου:

• Η δυνατότητα εργασίας ιδιωτών γιατρών στα Νοσοκομεία για οποιονδήποτε λόγο. Προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού χρειάζεται το σύστημα. Έφυγαν 25000 εργαζόμενοι την περίοδο των μνημονίων.

• Η εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από ιδιωτικές εταιρίες στα νοσοκομεία για να πλουτίζουν σε βάρος των ασθενών και του Δημοσίου. Επενδύσεις σε εξοπλισμό και υποδομές χρειάζεται το σύστημα.

• Η μετατροπή της Νομικής μορφής των νοσοκομείων από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε οτιδήποτε άλλο (ΝΠΙΔ, Ανώνυμες Εταιρείες). Το Νοσοκομείο Σαντορίνης που λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΕΜΥ ΑΕ) από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα πρέπει άμεσα να μετατραπεί σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Το σύστημα χρειάζεται χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αύξηση των Δημόσιων Δαπανών για την Υγεία στο Μέσο Όρο των χωρών της Ε.Ε. και όχι περαιτέρω μετακύλιση της λειτουργίας του στις τσέπες των πολιτών».

Και η ΠΟΕΔΗΝ καταλήγει ότι αγωνίζεται για:

• Δωρεάν Δημόσια Υγεία με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση

• Μονιμοποίηση εκτάκτων

• Αύξηση μισθών

• Ένταξη στα ΒΑΕ

ΚΑΤ: Μία ώρα αναμονής για να μεταφερθούν οιασθενείς με φορείο

Τραγικές είναι οι ελλείψεις προσωπικού στο ΚΑΤ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό του νοσοκομείου, είναι κενές 159 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 111 θέσεις τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου.

Με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΚΑΤ, «στα νοσηλευτικά τμήματα δύο νοσηλευτές να είναι το σύνηθες ενώ υπάρχουν τμήματα όπου γίνονται περικοπές στις ημέρες ανάπαυσης ή δεν μπορεί να καλυφθούν όλες οι βάρδιες. Αντίστοιχα, τα απογεύματα μόνο ένας τραυματιοφορέας καλύπτει την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου, το βράδυ κανένας ενώ ολοένα και αυξάνουν οι μονοβάρδιες».

Σ αυτή την ήδη επιβαρημένη κατάσταση, όπως τονίζει το Σωματείο, «έρχονται να προστεθούν και οι απαιτήσεις της διοίκησης για το άνοιγμα νέων τμημάτων και νέων χώρων (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, Βραχείας Νοσηλείας στα), χωρίς πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού».

Αττικόν: χαλασμένα τα μισά ασανσέρ

Για εγκατάλειψη του νοσοκομείου «Αττικόν» εγκαλεί τη διοίκησή του η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Είναι ενδεικτικό ότι το νοσοκομείο τις τελευταίες δύο εβδομάδες λειτουργεί και εξυπηρετεί χιλιάδες κόσμου, ασθενείς, επισκέπτες, εργαζόμενους με τα μισά ασανσέρ χαλασμένα!

«Τις τελευταίες 15 ημέρες ένα από τα δύο ασανσέρ του πενταόροφου κτιρίου που νοσηλεύονται πάνω από 400 ασθενείς είναι χαλασμένα. Από τα τέσσερα συνολικά ασανσέρ στις δύο πτέρυγες, δύο είναι μονίμως χαλασμένα. Με ένα ασανσέρ στο κεντρικό κτίριο εξυπηρετούνται ασθενείς, σίτιση, καθαριότητα, υλικά, φάρμακα, ιματισμός κλπ.» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία αποδίδει και στις βλάβες αυτές τις πολύωρες αναμονές των έκτακτων περιστατικών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). «Τραυματιοφορείς περιμένουν έως και μια ώρα για να μεταφέρουν χειρουργημένους ασθενείς ή έκτακτα περιστατικά» αναφέρεται στην καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ.

«Η Διοίκηση επικαλούμενη την έλλειψη χρημάτων, εγκατέλειψε το Νοσοκομείο, ασθενείς και εργαζόμενους στην τύχη τους. Δεν υπάρχει καμία συντήρηση των υποδομών και του εξοπλισμού» καταλήγει η Ομοσπονδία.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα