back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κινητοποιήσεις κατοίκων για το Γηροκομείο Αθηνών

Διαβάστε επίσης

Κραυγή αγωνίας και αγανάκτησης

Την πλήρη επαναλειτουργία του Γηροκομείου Αθηνών ζητούν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων καθώς από τις 9 πτέρυγες λειτουργούν μόνο 2 με αποτέλεσμα να φιλοξενεί 130 ηλικιωμένους ενώ έχει δυναμικότητα για 700.

Οι κάτοικοι εκφράζουν την αγωνία αλλά και την αγανάκτησή τους για τα χρονίζοντα και άλυτα προβλήματα στην λειτουργία του ιδρύματος. Καλούν τους αρμόδιους φορείς (Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμο Αθηναίων), να πάρουν άμεσα μέτρα ενώ εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις. Όπως υποστηρίζουν για να διασωθεί το Γηροκομείο πρέπει να περάσει εξ’ ολοκλήρου στον έλεγχο και την ευθύνη του κράτους.

Τα χρέη του Γηροκομείου ανέρχονται συνολικά σε περίπου 45 εκατομμύρια (προς το ΙΚΑ, Εφορία, εργαζόμενους), παρά τα 900 περίπου ακίνητα που έχει στην κατοχή του. Η δικαστική διαμάχη με την έκπτωτη διοίκηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Να υπενθυμίσουμε ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία και υπεξαίρεση κατά 3 μελών του προηγούμενου αιρετού Διοικητικού Συμβουλίου.

Από προηγούμενη κινητοποίηση των κατοίκων για τη διάσωση του Γηροκομείου Αθηνών

Τα αιτήματα

1) Να επαναλειτουργήσουν όσα κτίρια έκλεισαν (μετά βέβαια από τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης – ανακαίνισης), ώστε να δεχθούν υπερήλικες που έχουν ανάγκη περίθαλψης και στέγασης. Η συνολική δυναμικότητα όλων των κτιρίων είναι περίπου 700 ηλικιωμένοι.

2) Να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι και να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα στο προσωπικό.

3) Να επαναλειτουργήσουν τα μαγειρεία, μετά βέβαια από τις απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης. Τα μαγειρεία με τη μεγάλη δυναμικότητά τους (5.000 μερίδες ημερησίως), θα μπορούσαν να βοηθήσουν και το Δήμο Αθηναίων, ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σίτισης των αστέγων και των οικονομικά ανήμπορων συνανθρώπων μας.

4) Να κηρυχθεί όλο το κτιριακό συγκρότημα διατηρητέο για τη μεγάλη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία. Όλο το οικόπεδο (για να προστατευθεί), πρέπει να χαρακτηριστεί ως Γηροκομείο.

5) Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της δικαιοσύνης. Έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία και υπεξαίρεση κατά 3 μελών του προηγούμενου αιρετού Διοικητικού Συμβουλίου.

Η προσωρινή διοίκηση του Γηροκομείου, έχει υποχρέωση μέχρι τέλους Οκτωβρίου 2019 να υποβάλλει έγκληση προς την εισαγγελία, για να συνεχιστεί η δίκη. 

6) Να προκηρυχθούν επιτέλους εκλογές για αιρετή διοίκηση. Ο Δήμος Αθηναίων να παρέμβει άμεσα προτείνοντας νέο προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο (από το Πρωτοδικείο) με συναίνεση δια παραταξιακή. 

7) Να ισχυροποιηθεί άμεσα το νομικό πλαίσιο ώστε να διευκολύνονται οι έλεγχοι και οι παρεμβάσεις των αρμόδιων φορέων σε περίπτωση κακοδιαχείρισης.

8) Να περάσει εξ ολοκλήρου το Γηροκομείο στον έλεγχο και την ευθύνη του κράτους. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα