back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Στην Ελλάδα και στο “Μισό θαύμα” είναι αφιερωμένο το σημερινό πρωτοσέλιδο της ευρωπαϊκής έκδοσης του περιοδικού Politico με μεγάλη ανταπόκριση του Πολ Τέιλορ, ο οποίος αναφέρεται στην ελληνική κοινωνία, η οποία επιβίωσε της δεκαετούς κρίσης με τραυματισμένους τους δημοκρατικούς θεσμούς, την κοινωνία ταλαιπωρημένη από την μείωση των εισοδημάτων και την άνοδο των ακροαεριστερών και ακροδεξιών λαϊκιστών. Ο συγγραφέας επισημαίνει πως η νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές του Ιουλίου, έφεραν στην κυβέρνηση μία νέα γενιά τεχνοκρατών από το ευρύτερο πολιτικό φάσμα, ωστόσο η οικονομία της χώρας συνεχίζει να βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Στο άρθρο αναφέρεται και η αμετάφραστη, μα καθιερωμένη πλέον στην ευρωπαϊκή αργκό λέξη “κωλοτούμπα”, όταν αναφέρεται στην περίπτωση του Βαρουφάκη και την απόλυσή του από τον τότε πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα, το καλοκαίρι του 2015.

Ο συγγραφέας εγκωμιάζει την ελληνική κοινωνία για την αντοχή της, αναφέρεται με θερμά λόγια στη διαγενεακή αλληλεγγύη, όταν οι παλαιότερες γενιές στάθηκαν δίπλα στις νεότερες, αποδεικνύοντας πως η κοινωνική συνοχή έχει βαθιές ρίζες σε αυτή τη χώρα που βρίσκεται στην άκρη της Βαλκανικής. Δεν παραλείπει όμως να αναφερθεί στην μετανάστευση μισού εκατομμυρίου νέων ανθρώπων, οι οποίοι αναζήτησαν καλύτερη τύχη σε άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και της Βόρειας Αμερικής. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην άνοδο και την πτώση της Χρυσής Αυγής. Τέλος αναφέρεται στη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, σημειώνοντας πως το 20% του πληθυσμού ζει κάτω από το ανεκτό όριο φτώχιας, ενώ ένα άλλο 14% στα όρια του και υπογραμμίζει πως ο δρόμος για την οικονομική ανάκαμψη θα είναι μακρύς και δύσκολος.

Από τα υπόλοιπα θέματα που επέλεξε το περιοδικό, ξεχωρίζει το άρθρο του Γιάκομπο Μπαρικάτζι, σχετικά με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής να απορρίψει την πρόταση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, γεγονός που προκάλεσε εκτός από ρήγμα εντός της ΕΕ και διάφορες σοβαρές παρενέργειες στην περιοχή της Νότιας Βαλκανικής. Στο μεταξύ οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στα Σκόπια θα διεξαχθούν στις 12 Απριλίου 2020, ανακοίνωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες επτά πολιτικών κομμάτων. «Η ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών είναι ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι η προτεραιότητά μας. Επιτεύχθηκε συμφωνία για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 12 Απριλίου» ανέφερε μέσω του Twitter ο Ζάεφ. «Έχουμε ξεκάθαρη πολιτική συναίνεση όλων των πολιτικών ηγετών ότι τα Σκόπια θα πρέπει όσο το δυνατόν συντομότερα να αρχίσει συνομιλίες με την ΕΕ. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος τον οποίο πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας και δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι.

Για το ίδιο θέμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βόρειας Μακεδονίας ΜΙΑ μεταδίδει πως η ημερομηνία αυτή επελέγη ώστε να μην συμπέσουν οι εκλογές με το Πάσχα (19 Απριλίου) και την έναρξη του Ραμαζανιού (24 Απριλίου). Η κυβέρνηση του Ζάεφ θα παραιτηθεί και τη χώρα θα οδηγήσει στις εκλογές αυτές μια υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα σχηματιστεί στις 3 Ιανουαρίου. Ο νόμος προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός παραιτείται 100 ημέρες πριν από τις εκλογές. Την πρωθυπουργία θα αναλάβει έως τη διεξαγωγή των εκλογών υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Στην κυβέρνηση αυτή, που θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, θα συμμετάσχουν και υπουργοί από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Τέλος από τα υπόλοιπα θέματα, το Politico αναδεικνύει το “πράσινο κύμα” που φουσκώνει στην Ελβετία με την εκλογική επίδοση του κόμματος των Πρασίνων, παρά την κυριαρχία του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος. Συγκεκριμένα, Για πρώτη φορά στην Ελβετία, το κόμμα των Πρασίνων κατάφερε να δημιουργήσει ένα «κύμα» ψηφοφόρων και να πάρει την τέταρτη θέση στις βουλευτικές εκλογές της χώρας. Η λαϊκιστική δεξιά Δημοκρατική Ένωση του Κέντρου παρέμεινε η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, παρότι το ποσοστό της συρρικνώθηκε, όμως τα βλέμματα έπεσαν στους Πράσινους που αναδείχθηκαν τέταρτο κόμμα και ξεπέρασαν το Κόμμα των Δημοκρατών Χριστιανών. Εχουν μάλιστα μία έδρα λιγότερη από το Φιλελεύθερο Ριζοσπαστικό Κόμμα και ευελπιστούν να ενταχθούν για πρώτη φορά στην κυβέρνηση της χώρας. Τα ισχυρότερα κόμματα ιστορικά μοιράζονται τα επτά ομοσπονδιακά υπουργεία βάσει της λεγόμενης «μαγικής» φόρμουλας. Συνολικά, οι Πράσινοι εξασφάλισαν 17 επιπλέον έδρες στην κάτω Βουλή, ή συνολικά 28 έδρες (13,2% των ψήφων), έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία κυριάρχησε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Οι Φιλελεύθεροι Πράσινοι επίσης κατέγραψαν αλματώδη άνοδο, από τις 9 στις 16 έδρες στην κάτω Βουλή (7,8% των ψήφων). Ήταν κάτι «περισσότερο από κύμα, ήταν παλίρροια σε εθνική κλίμακα», σχολίασε ο πολιτικολόγος Πασκάλ Σκιαρινί. Όπως επίσης συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες, η κλιματική αλλαγή έχει μετατραπεί σε πολιτικό ζήτημα πρώτης γραμμής στην Ελβετία, όπου οι εμβληματικοί παγετώνες των Άλπεων έχουν χάσει περίπου το 10% του όγκου τους μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια. Για την οικολογική οργάνωση Greenpeace, «το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών δίνει σαφή εντολή στο κοινοβούλιο» της Ελβετίας.

Brexit

Το θέμα της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. και τις ραγδαίες εξελίξεις μέσα στο Σαββατοκύριακο απασχολούν τον βρετανικό Τύπο.

Η independent αναφέρει σε πρωτοσέλιδο της ρεπορτάζ πως το Εργατικό κόμμα θα στηρίξει την πρόταση του Μπορίς Τζόνσον, αν αυτός προκηρύξει δημοψήφισμα. H εφημερίδα αναφέρει πως Δυσκολότερη γίνεται όσο περνάει ο καιρός η υπόθεση του Brexit, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να επιμένει ότι το διαζύγιο με την ΕΕ θα έχει ολοκληρωθεί οριστικά σε 10 ημέρες, δηλαδή στις 31 Οκτωβρίου. Ωστόσο, η νέα ήττα του Τζόνσον στο κοινοβούλιο περιπλέκει ακόμα πιο πολύ την υπόθεση, καθώς οι Βρετανοί βουλευτές προτείνουν τη λύση της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους, αφού θεωρούν ότι ένα άτακτο Brexit, δηλαδή ένα «διαζύγιο» χωρίς συμφωνία θα ήταν το χειρότερο σενάριο για τη χώρα.

Στο ίδιο θέμα, η εφημερίδα έχει ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ και για τα προβλήματα στο Εργατικό κόμμα, αφού τρία από τα αρχαιότερα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας και σκιώδεις υπουργοί, δήλωσαν πως η ηγεσία του κόμματος και προσωπικά ο Τζέριμι Κόρμπιν, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πως οι Εργατικοί είναι ένα κόμμα που τάσσεται υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.

Σε χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Sundey Times αναφέρει πως παράταση στην προθεσμία του Brexit έως τον Φεβρουάριο του 2020 προτίθεται να δώσει στο Ηνωμένο Βασίλειο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αυτό, εφόσον ο Μπόρις Τζόνσον δεν κατορθώσει – έως το τέλος της εβδομάδας – να εξασφαλίσει την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων για την προωθούμενη συμφωνία.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν ανώνυμες πηγές, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Sunday Times», μία ημέρα μετά τη νέα «ήττα» του πρωθυπουργού στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η αναβολή θα είναι «ευέλικτη», δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει τη δυνατότητα να φύγει από την Ε.Ε. όποια ημέρα επιθυμεί, ακόμη και πριν την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας. Προϋπόθεση βέβαια, αποτελεί ο πρωθυπουργός Τζόνσον να καταφέρει να εγκρίνει τη συμφωνία για τους όρους του διαζυγίου. Πάντως, η Κομισιόν δεν αναμένεται να ανακοινώσει κάποια επίσημη απόφαση, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου ο αρχηγός των «Τόρις» θα ξαναφέρει άμεσα προς ψήφιση την επιτευχθείσα συμφωνία.

Ωστόσο, η Guardian αναδεικνύει στο πρωτοσέλιδο της τις προσπάθειες προσέγγισης των ανταρτών Τόρις από τους Εργατικούς, σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός ευρύτερου συνασπισμού δυνάμεων, οι οποίες θα αποτρέψουν τα σχέδια του Μπορίς Τζόνσον. Ακριβώς δίπλα όμως δημοσιεύει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ο βρετανός πρωθυπουργός έχει τις αναγκαίες και απαραίτητες ψήφους για να περάσει το σχέδιό του από το Κοινοβούλιο. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, διαμήνυσε πως για την Ντάουνινγκ Στριτ υπάρχει μόνο ένα: υπερψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης μέσα στην εβδομάδα και τήρηση της υφιστάμενης προθεσμίας για το Brexit. Με δηλώσεις του στο BBC, o κ. Ράαμπ εξέφρασε την εκτίμηση πως «φαίνεται να έχουμε πια τις απαιτούμενες ψήφους για να περάσουμε τη συμφωνία μας». Απέφυγε να διευκρινίσει εάν υπάρχουν βουλευτές που έχουν διαβεβαιώσει για αλλαγή στάσης, αλλά θύμισε ότι η διαφορά με την οποία πέρασε η τροπολογία Λέτγουιν, με την οποία αναβλήθηκε η ψηφοφορία επί της συμφωνίας, ήταν σχετικά μικρή- 16 ψήφοι. Επιπλέον υπογράμμισε ότι «πολλοί άνθρωποι στην Ε.Ε. είναι βαθύτατα ενοχλημένοι» με την προοπτική μίας περαιτέρω καθυστέρησης στην όλη διαδικασία και κάλεσε τους βουλευτές να «προχωρήσουν, ώστε να μπορέσει να κάνει το ίδιο και η χώρα». Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Μάικλ Γκόουβ, που μιλώντας στο Sky News υποστήριξε ότι η κυβέρνησ έχει «όλα τα μέσα και τις ικανότητες» να εγκαταλείψει την κοινότητα μέσα στον μήνα.

Σε τελείως διαφορετικό κλίμα οι Financial Times αναδεικνύουν ως πρώτο θέμα την ομάδα Ρώσων χάκερς, οι οποίοι παρουσιάστηκαν ως Ιρανοί. Η ομάδα Τούρλα, όπως αποκαλείται, έκλεψε από Ιρανούς χάκερς τα “εργαλεία” τους, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε 35 χώρες. Η εφημερίδα επισημαίνει πως η ηλεκτρονική επιθετικότητα της Ρωσίας προκαλεί εντάσεις με τη Ρωσία, ενώ αυτή η μορφή υβριδικού πολέμου αποτελεί το “νέο πρόσωπο του παγκόσμιου ανταγωνισμού.

Αμερικανικός Τύπος

Οι New York Times στο πρωτοσέλιδο τους φιλοξενούν δηλώσεις Κούρδου διοικητή, ο οποίος επισημαίνει την εγκατάλειψη τους από τις ΗΠΑ και τους φόβους για μία νέα εθνοκάθαρση από τις δυνάμεις του Ερντογάν. Ο διοικητής Μασλούμ Αμπντί δήλωσε πως εξακολουθεί να ελπίζει στη βοήθεια των ΗΠΑ, παρά το γεγονός της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων και την καταστροφή των στρατοπέδων τους από την αεροπορία των ΗΠΑ. Σε άλλο ρεπορτάζ, η εφημερίδα αναφέρει πως ο Τραμπ σκέπτεται να αφήσει μερικές εκατοντάδες στρατιώτες στη Συρία, προκειμένου να ισορροπήσει την πολιτική του και να μειώσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Ο ίδιος διοικητής, ο οποίος και υπηρετεί ως Διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων μίλησε στην αμερικανική τηλεόραση FOX. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του με Αμερικανίδα δημοσιογράφο, ο στρατηγός Μαζλούμ Αμπντί, υποστήριξε πως η Τουρκία έχει ήδη παραβιάσει την εκεχειρία, την οποία ο ίδιος ο Ερντογάν συμφώνησε με τους Αμερικανούς την περασμένη εβδομάδα. Ο Κούρδος στρατιωτικός δήλωσε «βαθύτατα απογοητευμένος» με την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ αν αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία, ενώ έκανε έκκληση στον Λευκό Οίκο να ανακαλέσει την απόφαση αυτή ώστε να βοηθήσει τους Κούρδους που μάχονται για τη ζωή τους.

Ο στρατηγός των Κούρδων της Συρίας τόνισε πως παρά τις επιθέσεις του τουρκικού στρατού, οι Κούρδοι εξακολουθούν να κρατούν αιχμαλώτους άνδρες του Ισλαμικού Κράτους και επανέλαβε πως οι δυνάμεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων θα επιθυμούσαν να συνεχίσουν τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά να μάχονται μόνες. Ο Μαζλούμ σημείωσε επίσης την πεποίθησή του ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «έδωσε λανθασμένες πληροφορίες» στον Τραμπ. Όπως είπε ο στρατηγός, οι Τούρκοι στρατιώτες παρακολουθούσαν εδώ και καιρό τις κινήσεις των Κούρδων την ώρα που επιχειρούσαν κοινές περιπολίες με τις αμερικανικές δυνάμεις.

Στο ίδιο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως οι φιλοδοξίες του Ερντογάν είναι πολύ μεγαλύτερες από τη Συρία και πως ο ίδιος επιθυμεί να αναδείξει την Τουρκία ως πυρηνική δύναμη, δηλώνοντας πως οι απαιτήσεις της Δύσης να μην αποκτήσει η χώρα του “το όπλο” είναι απαράδεκτες.

Η Washington Post αναφέρει σε πρωτοσέλιδο του την υποχώρηση του Τραμπ μετά από πιέσεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να μην διοργανώσει την επόμενη σύνοδο της ομάδας G7 στο κτήμα του στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Λίγο παρακάτω δημοσιεύει ρεπορτάζ για την επίσκεψη Αμερικανών γερουσιαστών στο Αφγανιστάν με πρωτοβουλία της Νάνσυ Πελόζι, προκειμένου να καλλιεργήσουν τις σχέσεις με τους συμμάχους των ΗΠΑ, μετά την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία.

Από τα θέματα που προβάλει στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Wall Street Journal ξεχωρίζει το ρεπορτάζ που ασχολείται με τις αντιδράσεις στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος έναντι της πολιτικής του προέδρου Τραμπ, όπου επισημαίνεται πως δοκιμάζεται η υποστήριξη του κόμματος προς τον ένοικο του Λευκού Οίκου.

Στην υπόλοιπη βόρεια Αμερική, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επικείμενες εκλογές στον Καναδά. Σύμφωνα με το σημερινό σχόλιο της DW αβέβαιη φαίνεται η επανεκλογή του Τζάστιν Τριντό στον Καναδά. Ο χαρισματικός πρωθυπουργός φθείρεται από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και σκάνδαλα, αλλά ελπίζει να επωφεληθεί από την αδυναμία των αντιπάλων του. «Four more years» (Ακόμη τέσσερα χρόνια) φώναζαν οι οπαδοί του Τζάστιν Τριντό λίγες μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της Δευτέρας. Ωστόσο η επανεκλογή του δυναμικού, χαρισματικού και άλλοτε ανίκητου στην κάλπη Τζάστιν Τριντό δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στον κεντροαριστερό Τριντό και τον επικεφαλής της συντηρητικής αντιπολίτευσης Άντριου Σιρ. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια ο Τριντό χαμογελούσε όλο και πιο σπάνια, καθώς φέρεται να έχει εμπλακεί σε μία σειρά μικρότερων ή μεγαλύτερων σκανδάλων. Αρχικά έγινε γνωστό ότι προσπάθησε να εμποδίσει δικαστική έρευνα κατά του καναδικού κατασκευαστικού ομίλου SNC-Lavalin, που είχε κατηγορηθεί για δωροδοκίες στη Λιβύη. Πριν από λίγες εβδομάδες εμφανίστηκε από το πουθενά και μια παλαιότερη φωτογραφία του Τριντό σε πάρτι προ 20ετίας, όπου ο σημερινός πρωθυπουργός έχει ντυθεί Αλαντίν με μαύρο μακιγιάζ στο πρόσωπο. Κάποιοι τον κατηγόρησαν για «ρατσιστική» συμπεριφορά ή διακωμώδηση κι εκείνος αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για το blackfacing που επιχείρησε στο παρελθόν. Όλα αυτά φθείρουν τον χαρισματικό πρωθυπουργό, αλλά όχι στον βαθμό που θα επιθυμούσαν οι αντίπαλοί του. Προεκλογική βοήθεια παρέχει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος μέσω Twitter προειδοποιεί ότι “ο κόσμος έχει ανάγκη την προοδευτική ηγεσία του Τριντό”. Ένας ταξιτζής από το Τορόντο το διατυπώνει με άλλον τρόπο: “Νομίζω ότι ο Τριντό είναι βλάκας, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στην ψευτιά του Σιρ”, υποστηρίζει. Κάποιοι λένε ότι το μεγαλύτερο όπλο του σημερινού πρωθυπουργού είναι η αδυναμία του αντιπάλου του. Άλλωστε είναι γεγονός ότι πολλοί ψηφοφόροι στην ανοιχτή και πολυπολιτισμική κοινωνία του Καναδά είναι δεκτικοί σε φιλελεύθερες και αριστερές πολιτικές, ενώ εμφανίζονται επιφυλακτικοί σε υπερσυντηρητικές εξαγγελίες της αντιπολίτευσης για τις αμβλώσεις ή άλλα κοινωνικά θέματα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα