back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στην Σύνοδο Κορυφής ο Κ.Μητσοτάκης- Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας σε μία εξαιρετικά ασταθή περιοχή

Διαβάστε επίσης

Το θέμα του επιμερισμού των βαρών για την διαχείριση του μεταναστευτικού /προσφυγικού θα θέσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι εργασίες της οποίας αναμένεται να ξεκινήσουν στις 4 το απόγευμα.

Προσερχόμενος το μεσημέρι στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

“Είμαι πολύ χαρούμενος που για πρώτη φορά συμμετέχω σε αυτή την συνάντηση, ως νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ελλάδας.

“Νομίζω πως αποδείξαμε ότι μπορούμε να νικήσουμε τον λαϊκισμό και πιστεύω πως η νίκη μας αποτελεί επίσης νίκη για την δημοκρατία στην Ευρώπη, καθώς καταφέραμε να θέσουμε την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή εκτός Βουλής.

“Έχουμε μία φιλόδοξη, μεταρρυθμιστική ατζέντα μπροστά μας. Βρισκόμαστε ενώπιον προκλήσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

“Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να επαναφέρουμε την ανάπτυξη, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να διασφαλίσουμε πως βγαίνουμε από τον φαύλο κύκλο που έχει κρατήσει πίσω την χώρα μου επί μία και πλέον δεκαετία.

“Ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε προκλήσεις στο εξωτερικό. Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας σε μία εξαιρετικά ασταθή περιοχή. Αλλά βρισκόμαστε εδώ ώστε να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας στην ανάγκη για τη σταθερότητα της περιοχής και να εργαστούμε ώστε να υπάρξει πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση”.

Σε ερώτηση για την συμφωνία για το Brexit, ο Έλληνας πρωθυπουργός σχολίασε: “Πρέπει να την δούμε πρώτα. Συνιστά καλή είδηση ότι έχουμε συμφωνία, και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα εγκριθεί από το [βρετανικό] Κοινοβούλιο”.

 

O Έλληνας πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ενόψει των συνεδριάσεων αυτών ότι “το βασικό μας μήνυμα από τις Βρυξέλλες είναι: Η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό με διεθνή αποδοχή και βρίσκει πάλι τη θέση της μέσα στην Ευρώπη – δεν ζητάμε, συζητάμε και είμαστε σε όλα παρόντες. ”

Λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος η κυβέρνηση διαμηνύει εξάλλου πως “η Ελλάδα είναι ο αναγκαίος παίκτης στην ευρύτερη περιοχή μας για το προσφυγικό, για την καταγγελία της στάσης της Τουρκίας στην Κύπρο, για τη Συρία που έχει φέρει την Άγκυρα σε ένταση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και για τα Βαλκάνια.”

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι “στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου και βοηθάμε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συμμαχίες στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο κάνοντας έρευνες σε θαλάσσια ύδατα που ανήκουν στην Κύπρο”. Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι”έχουμε ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία, με την οποία διατηρούμε διαύλους επαφής σε πολλά επίπεδα”.

Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν επίσης ότι “ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός εδώ και μια δεκαετία που πάει στις Βρυξέλλες χωρίς να αμφισβητείται η παρουσία ή η πολιτική του” και ότι “η χώρα έχει εδώ και εκατό μέρες θετική δημοσιότητα στα ξένα Μ.Μ.Ε”.

Στο περιθώριο των συνεδριάσεων ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει και διμερείς επαφές, ενώ χθες βράδυ είχε συνάντηση-δείπνο με τον πρωθυπουργό του Βελγίου και επόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν το μεταναστευτικό – προσφυγικό, οι τελευταίες εξελίξεις για το Brexit και η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στη Συρία.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα