back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παναγ. Θεοδωρικάκος στον Αθήνα 9.84: “Η επιστολική ψήφος θα παραμείνει στο τραπέζι για την κυβέρνηση, ακόμα και αν ψηφιστεί ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων”

Διαβάστε επίσης

“Η επιστολική ψήφος θα παραμείνει στο τραπέζι για την κυβέρνηση, ακόμα και αν ψηφιστεί ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων. Επί του παρόντος όμως, στόχος είναι να βρεθούν τα 2/3 των ψήφων στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να είναι καλύτερες οι συνθήκες για τους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, στον Αθήνα 9,84 και στην εκπομπή “Στάση των δύο”.

“Η κυβέρνηση, η ΝΔ και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν διάθεση συμβιβασμού ώστε να ψηφίζουν οι απόδημοι από τον τόπο κατοικίας τους” είπε ο υπουργός.

Εξηγώντας τη θέση της κυβέρνησης επεσήμανε ότι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους Ελληνες του εξωτερικού έχουν δικαίωμα ψήφου εφόσον έρθουν στην πατρίδα, αλλά η συζήτηση αφορά στο να αποκτήσουν δυνατότητα ψήφου από τη χώρα διαμονής τους και αυτή να είναι ισότιμη με όλων όσοι μένουν εδώ. “Το Σύνταγμα προβλέπει ότι πρέπει να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους και ότι μπορούν να το κάνουν, αλλά ζητά από το Κοινοβούλιο να αποφασίζει με πλειοψηφία 2/3 για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει αυτό” τόνισε ο κ Θεοδωρικάκος.
“Σημασία δεν έχουν οι αντιδικίες, αλλά το πολιτικό σύστημα να βρεί και να φέρει ένα αποτέλεσμα, για το οποίο χρειάζονται 200 ψήφοι. Δεν φτάνουν οι 158 της ΝΔ, ούτε 180 εάν υπερψηφίσουν ΚΙΝΑΛ και ενδεχομένως ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ” είπε χαρακτηριστικά και έθεσε ως πρόταγμα την επίτευξη ευρείας πλειοψηφίας- πέραν των 200 ψήφων- επισημαίνοντας την ανάγκη να επιδειχθεί καλή διάθεση και να γίνουν συμβιβασμοί από το πολιτικό σύστημα .

Σε ερώτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στην τοπική αυτοδιοίκηση είπε ότι δεν θέλει να αιφνιδιάσει επ αυτού και θα το συζητήσει αρχικά με τους εκλεγμένους. Όπως σημείωσε: “ διορθώσαμε κάποια πράγματα με τις ρυθμίσεις που περάσαμε, η αλλαγή όμως θα ενταχθεί στο σχεδιασμό για το νέο νόμο σχετικά με την Αυτοδιοίκηση. Η κυβερνητική βούληση είναι ενάντια στην απλή αναλογική.”

Τέλος, για τις αντιδράσεις σχετικά με τις Σ.Δ.ΙΤ στους τομείς καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και στην υπηρεσία πρασίνου, πρόσθεσε πως δόθηκε η δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια να αποφασίζουν για τη συνεργασία με ιδιώτες υπογραμμίζοντας ωστόσο πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε και δεν κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα