back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Εμφύλιος» στους γιατρούς για την πρόταση του ΠΙΣ να μετατραπούν σε ΝΠΙΔ τα δημόσια νοσοκομεία

Διαβάστε επίσης

Χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα είναι οι γιατροί μετά την πρόταση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου να μετατραπούν τα δημόσια νοσοκομεία από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα. Η πρόταση αυτή ξεσήκωσε όπως ήταν αναμενόμενο την αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) υποστηρίζει ότι αυτό συμβαίνει στην συντριπτική πλειονότητα των νοσοκομείων της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Σύλλογο, το σύνολο των δημοσίων νοσοκομείων θα πρέπει να υπάγονται απευθείας σε ένα νέο εξειδικευμένο δημόσιο οργανισμό, το «ΕΣΥ ΝΠΔΔ», ο οποίος θα αναλάβει την οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία όλης της προσφοράς Δημοσίων Υπηρεσιών Υγείας στη χώρα, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας. Το «ΕΣΥ ΝΠΔΔ» θα αποτελεί τον μητρικό φορέα και θα διαθέτει σύγχρονη οργάνωση και προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης με προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

«Σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει κανείς ασθενής στη Θεσσαλονίκη που να μη θέλει να βρεθεί στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”. Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, παρουσιάζοντας τις προτάσεις αυτές. Όταν ρωτήθηκε για τυχόν αντιδράσεις από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, είπε ότι «γι’ αυτό υπάρχει ο διάλογος. Θα τους πείσουμε ή θα μας πείσουν».

Πάντως, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιο Εξαδάκτυλο και τον Γενικό Γραμματέα Γεώργιο Ελευθερίου.

Στη συνάντηση, ο κ. Εξαδάκτυλος παρουσίασε στον κ. Κικίλια τις προτάσεις του Π.Ι.Σ. για το σύστημα Υγείας. Ο υπουργός Υγείας τόνισε, ότι θα μελετήσει τις προτάσεις και θα τοποθετηθεί επ’ αυτών στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Οι αντιδράσεις από τους νοσοκομειακούς γιατρούς δεν άργησαν και αμέσως η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά με ανακοινώσεις τους ξεκαθάρισαν ότι δεν συμφωνούν με τις θέσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Ειδικότερα:

ΟΕΝΓΕ: Κυβερνητικός λαγός ο ΠΙΣ

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αναφέρει: «Ο ΠΙΣ, παρουσίασε τις προτάσεις του για τη λειτουργία του ΕΣΥ, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την ιατρική εκπαίδευση και την αξιολόγηση των γιατρών. Οι προτάσεις τους μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη μετατροπή των νοσοκομείων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τη συνένωση τμημάτων και κλινικών, τη συγχώνευση νοσοκομείων, τη σύναψη συμβάσεων των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, τη πρόσβαση ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία για να μπορούν να νοσηλεύουν ασθενείς που παρακολουθούν, τη σύναψη συμβάσεων των νοσοκομείων με ιδιώτες γιατρούς.

Οι παραπάνω προτάσεις δεν απηχούν μόνο τις απόψεις της ηγετικής ομάδας του ΠΙΣ η οποία πρόσκειται στη ΝΔ. Οι «ρηξικέλευθες» δήθεν προτάσεις τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά αντιγραφή του προγράμματος της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία ήρθε με φόρα για να ολοκληρώσει το αντιλαϊκό έργο του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Υγείας και να προσθέσει ένα ακόμη κρίκο στη μακριά αλυσίδα της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε. και του κεφαλαίου.

Η ηγετική ομάδα του ΠΙΣ, σε ρόλο κυβερνητικού λαγού, αναλαμβάνει πρόθυμα να ζυμώσει τις αντιδραστικές αλλαγές στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις αρνητικές συνέπειες, σε υγειονομικούς και ασθενείς, της εμπορευματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Tραγική υποστελέχωση, γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας, εντατικοποίηση, χτύπημα των μισθολογικών και επιστημονικών μας δικαιωμάτων, ακριβοπληρωμένες, υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας για τους ασθενείς μας. Αυτά είναι τα περίφημα οφέλη της μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, τα οποία ανέλαβαν οι κύριοι κύριοι της ηγεσίας του ΠΙΣ να διαφημίσουν για λογαριασμό της κυβέρνησης. Έχουν το θράσος μάλιστα να μιλούν εξ ονόματος των νοσοκομειακών γιατρών τους οποίους δεν εκπροσωπούν, τη στιγμή που δεν έχουν καν την πλειοψηφία στο ΔΣ του ΠΙΣ.

Θα μας βρουν απέναντι τους. Δυναμώνουμε τους αγώνες μας για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για ανθρώπινα ωράρια, για το δικαίωμα του λαού σε υψηλού επιπέδου σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας».

ΕΙΝΑΠ: «Κόκκινο πανί» οι αλλαγές που προτείνει ο ΠΙΣ για τα νοσοκομεία

Την πλήρη αντίθεσή του με τη μετατροπή της νομικής μορφής των νοσοκομείων από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), που προτείνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), εκφράζει το ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

«Θέσεις όπως “να επανεξεταστούν και να αναδιαμορφωθούν οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ και να εξεταστεί η απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ” καθώς και “αλλαγή του χαρακτήρα των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα” αποτελούν κόκκινο πανί για το σύνολο των μαχόμενων νοσοκομειακών γιατρών και του νοσοκομειακού κινήματος», αναφέρει η ΕΙΝΑΠ. Όπως προσθέτει, «η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ βρίσκει ριζικά αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών του».

Οι προτάσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

Οι προτάσεις του ΠΙΣ που αφορούν αλλαγές στη λειτουργία του ΕΣΥ, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και στην εκπαίδευση και στην αξιολόγηση του ιατρικού προσωπικού, προέκυψαν από τα συμπεράσματα της Συνόδου της Ολομέλειας των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, του επίσημου οργάνου του ΠΙΣ.

«Οι προτάσεις μας διασφαλίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος, αυτό σημαίνει δωρεάν, πραγματικά δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα με συνθήκες διαφανούς χρηματοδότησης. Επίσης διασφαλίζουν τα δικαιώματα των ήδη υπηρετούντων νοσοκομειακών γιατρών» επισήμανε κατά την παρουσίαση των προτάσεων ο γγ του ΠΙΣ Γεώργιος Ελευθέριου.

Οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ υπεραμύνθηκαν των προτάσεών τους, λέγοντας ότι σήμερα η αποδοτικότητα των νοσοκομείων του ΕΣΥ κυμαίνεται από 50% έως 70% στα μικρά και μεσαία νοσοκομεία και μόνο το 25% των νοσοκομείων (μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου) έχουν υψηλότερη αποδοτικότητα.

Κάτι που όπως είπαν αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι σήμερα με βάση τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου, το 75% των Ελλήνων πολιτών έχουν αρνητική άποψη για το Σύστημα Υγείας της χώρας (το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ), ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι κάτω του 30%.

Ο ΠΙΣ επίσης μεταξύ άλλων προτείνει ειδική διαδικασία επιλογής των διοικήσεων των δημόσιων νοσοκομείων (με πιθανή ανάμειξη του ΑΣΕΠ), με τεχνοκρατικά κριτήρια και αδιάβλητο τρόπο, ώστε να αποκλεισθούν πολιτικές παρεμβάσεις.

Επίσης κάνει λόγο για αναδιάταξη των μονάδων υγείας, συνδιοίκηση νοσοκομείων, συνένωση ομοειδών τμημάτων, μονάδων και εργαστηρίων εντός του ίδιου νοσοκομείου.

Επίσης για συγχώνευση μικρών νοσοκομείων που γειτνιάζουν, μετατροπή μικρών μονάδων (Γενικών Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας), σε μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή Βραχείας, Εξειδικευμένης Νοσηλείας ή Ειδικού Σκοπού Μονάδες, που θα είναι λειτουργικά συνδεδεμένες μέσω Νοσοκομείου Αναφοράς.

Ανάμεσα στις προτάσεις είναι ακόμη η ίδρυση νέων νοσοκομείων όταν είναι απολύτως απαραίτητο (πχ. ίδρυση νοσοκομείου Παίδων στην Β. Ελλάδα), ορθολογική κατανομή προσωπικού και άλλων πόρων στη βάση λειτουργικών δεικτών, λειτουργία επιλεγμένων δημόσιων νοσοκομείων ως εξειδικευμένων Κέντρων Αναφοράς σε ειδικά θέματα (πχ Καρδιοχειρουργικά, Μεταμοσχευτικά, Παιδοκαρδιολογικά Κέντρα κλπ και λειτουργία ειδικών νοσοκομείων περίθαλψης χρονίως πασχόντων, κέντρων αποκατάστασης και κέντρων αντιμετώπισης ασθενών τελικού σταδίου, συνδεδεμένων με ομάδα νοσοκομείων.

Οι προτάσεις που αφορούν τους γιατρούς

Οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ εμφανίσθηκαν αισιόδοξοι ότι θα έχουν τη συμπαράσταση της συντριπτικής πλειονότητας των νοσοκομειακών γιατρών, αφού θα μπορούν όπως είπαν να βελτιώσουν με νόμιμο τρόπο το εισόδημά τους, θα επιφέρουν βελτίωση της λειτουργίας και αύξηση των εσόδων των νοσοκομείων, θα διασφαλίσουν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και θα μειώσουν την παραοικονομία.

Μεταξύ άλλων, προτείνεται η υιοθέτηση του ετήσιου κλινικού προϋπολογισμού ανά τμήμα και της ευθύνης διαχείρισής του από τους διευθυντές εκάστου τμήματος. Η επέκταση του θεσμού της ολοήμερης λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων σε διαγνωστικές και επεμβατικές πράξεις και χειρουργεία. Η θεσμοθέτηση του δικαιώματος του ασθενή να επιλέγει με διαφανή διαδικασία τον θεράποντα ιατρό του.

Η πρόσβαση και των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να μπορούν να νοσηλεύσουν ασθενείς που παρακολουθούν, η σύναψη συμβάσεων των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και η παροχή ειδικών κινήτρων (οικονομικά, εξέλιξης κλπ σε ιατρούς και νοσηλευτές για υπηρέτηση σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές.

Επίσης, προτείνεται η δυνατότητα στις δομές του ΕΣΥ να συνάπτουν ειδικές συμβάσεις με ιδιώτες ιατρούς μετά από αυστηρή αξιολόγηση και με αμοιβές καθοριζόμενες από το κράτος, προκειμένου να καλύπτουν επιτακτικές ανάγκες εφόσον οι τοπικές συνθήκες το επιβάλλουν.

Τέλος, στις προτάσεις προβλέπεται η θεσμοθέτηση της δυνατότητας πρόσληψης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όταν οι περιστάσεις το επιβάλλουν, ιατρικού ή νοσηλευτικού προσωπικού εις «αναπλήρωσιν» (locum) ελλείποντος (ευρισκομένου εν αδεία, ασθενούντος, συνταξιοδοτηθέντος κλπ προσωπικού, μέχρι ολοκλήρωσης της διαδικασίας κανονικής πρόσληψης.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα