back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΕΕ και Βρετανία συμφώνησαν για το Brexit

Διαβάστε επίσης

Τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Βρετανία για το Brextit ανακοίνωσε λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι της Πέμπτης ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το κείμενο της συμφωνίας,  αναρτήθηκε στον λογαριασμό του προέδρου της Κομισιόν στο Twitter.

https://twitter.com/JunckerEU/status/1184764705384124416

«Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει συμφωνία. Πρόκειται για μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία και αποτελεί παρακαταθήκη για τη δέσμευσή μας να βρίσκουμε λύσεις. Προτείνω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υπερψήφισει τη συμφωνία», έγραψε στο Twitter ο κ. Γιούνκερ.

Τζόνσον: «Έχουμε καταλήξει σε μια εξαιρετική συμφωνία με την ΕΕ»

«Έχουμε καταλήξει σε μια εξαιρετική συμφωνία με την ΕΕ», υπογράμμισε ο Μπόρις Τζόνσον, καλώντας το βρετανικό κοινοβούλιο να την υπερψηφίσει το Σάββατο «προκειμένου να προχωρήσουμε και στις άλλες προτεραιότητές μας όπως το κόστος ζωής, το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την προστασί του περιβάλλοντος».

Παραμένει το ερώτημα αν θα περάσει η συμφωνία από το κοινοβούλιο της χώρας, καθώς το DUP απορρίπτει τη συμφωνία ως έχει.

Κόρμπιν: Χειρότερη συμφωνία από της Μέι – Να δοθεί ο τελικός λόγος στους πολίτες

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πως διαπραγματεύθηκε μια ακόμα χειρότερη συμφωνία από αυτή της Τερέζα Μέι, η οποία απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν μετά την ανακοίνωση για επίτευξη συμφωνίας για το Brexit. «Ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθεί το Brexit είναι να δοθεί ο τελικός λόγος στους πολίτες σε ένα δημοψήφισμα», δήλωσε.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) δεν θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο κοινοβούλιο, διότι προβλέπει μία πολύ σκληρότερη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε η  Νίκολα Στέρτζον. «Το Brexit που οραματίζεται ο Μπόρις Τζόνσον είναι μία έξοδος που προβλέπει μία πολύ χαλαρότερη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ό,τι αφορά τους κανόνες για τα προϊόντα διατροφής, την περιβαλλοντική προστασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων», εξήγησε.

«Η Σκωτία δεν ψήφισε υπέρ του Brexit υπό οποιαδήποτε μορφή και οι βουλευτές του SNP δεν θα ψηφίσουν υπέρ του Brexit υπό οποιαδήποτε μορφή».

Εν τω μεταξύ, η κρίσιμη σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το Brexit αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ισχυρά κέρδη για τη λίρα

Ισχυρά κέρδη σημειώνει η βρετανική λίρα μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit. Ειδικότερα, η βρετανική λίρα σημειώνει άλμα 0,8% έναντι του δολαρίου στο 1,2936. Την ίδια στιγμή το ευρώ χάνει 0,3% έναντι του βρετανικού νομίσματος στο 0,8599. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει αυτή την ώρα άνοδο 0,6%, ενώ ανοδικά κινούνται και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον Stoxx 600 να κερδίζει 0,7%.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα