27.1 C
Athens
Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2020

Αυγενάκης: «Θα διεκδικήσουμε διεθνείς διοργανώσεις γυναικείου ποδοσφαίρου»

✚ ΑΘΗΝΑ

Το 1ο καλοκαιρινό φεστιβάλ του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» είναι γεγονός

Αυτό το καλοκαίρι συναντιόμαστε στο κέντρο της πόλης, στην οδό Κολοκοτρώνη, στο νούμερο 56 και στον πεζόδρομο της Νικίου για τη μεγάλη γιορτή πολιτισμού...

Δήμος Αθηναίων: Στήριξη σε 140 οικογένειες με ανήλικα παιδιά που έπληξε η πανδημία

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), στην πρώτη γραμμή της στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της πόλης, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο...

Και με ψηφιακή βιτρίνα η Δημοτική Αγορά Κυψέλης 

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης online Μια online Αγορά η Κypsel-e ετοιμάζεται να μπει στο cloud δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς επιχειρηματίες της Κυψέλης και άλλων...

Δήμος Αθηναίων: Ανανεωμένο ξεκινάει φέτος το πρόγραμμα «υιοθέτησης» νεοφυτευμένων δέντρων

Ανανεωμένο και ενταγμένο στο σύνολο δράσεων με τίτλο «Υιοθέτησε την Πόλη σου» ξεκινάει φέτος του πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Adopt-A-Tree / Υιοθέτησε νεοφυτεμένα δέντρα», μετά...

Χρυσό βραβείο για το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» 

Μεγάλη διάκριση έλαβε το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», αποσπώντας το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Εκπαιδευτικές...

O Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης παραβρέθηκε και χαιρέτησε στην έναρξη των εργασιών του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Ποδοσφαίρου Γυναικών, που φιλοξενείται στην Αθήνα.

Στόχος του συνεδρίου είναι η προώθηση της πολυμορφίας και της πραγματικής ένταξης των γυναικών στον αθλητισμό. Η οικοδόμηση μιας διεθνούς συναίνεσης γύρω από τους σκοπούς που εξυπηρετεί και τα μέσα που πρέπει να ακολουθηθούν για την ενθάρρυνση των παγκόσμιων επενδυτικών ευκαιριών στο γυναικείο ποδόσφαιρο, καθώς είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά. Και, φυσικά, η ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου στη χώρα μας.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Αυγενάκης τόνισε:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο Διεθνές Συνέδριο Ποδοσφαίρου Γυναικών που πραγματοποιείται για πρώτη φορά και εύχομαι αυτή η συνάθροιση να έχει διάρκεια στο χρόνο και κάθε φορά να έχει και μεγαλύτερη απήχηση. Και χαίρομαι που επιλέξατε την Αθήνα για την έναρξη αυτής της εξαιρετικής σας πρωτοβουλίας.

Τα πρωινά για έναν υπουργό είναι πολύ δύσκολα εκ των πραγμάτων, ειδικότερα εάν θες να έχεις τον έλεγχο και το συντονισμό του έργου. Γι’ αυτό και συνήθως αποφεύγω να λείπω από το γραφείο μου τα πρωινά, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων. Και σήμερα φίλες και φίλοι είναι μια εξαιρετική περίπτωση, γι’ αυτό και διάλεξα να βρίσκομαι εδώ, ανάμεσα σε εξαιρετικές ομιλήτριες και σπουδαίους ομιλητές για το μέλλον της «όμορφης» πλευράς του ποδοσφαίρου.

Γνωρίζετε καλύτερα από μένα ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει ιστορία 130 ετών περίπου. Οι γυναίκες παίζουν ποδόσφαιρο από τη δεκαετία του 1890, αλλά χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αναπτυχθεί μέχρι σήμερα. Το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα γυναικών πραγματοποιήθηκε το 1982 και στη δεκαετία του 1990 πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα τουρνουά γυναικών στο Παγκόσμιο Κύπελλο και το Ολυμπιακό Γυναικών.

Τα τελευταία χρόνια, με τη συνάντηση σπουδαίων γυναικών στην ανώτατη διοίκηση της FIFA, δημιουργήθηκε μια ισχυρή ώθηση στην προώθηση της εναρμόνισης της διάστασης του φύλου στο ποδόσφαιρο και το άθλημα συνεχίζει να αυξάνεται δυναμικά και να αποκτά όλο και περισσότερη δημοτικότητα. Ωστόσο, μένουν πολλά να γίνουν ακόμη.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν έρθει σε επαφή με το γυναικείο ποδόσφαιρο, δεν έχουν παρακολουθήσει έναν γυναικείο ποδοσφαιρικό αγώνα. Πολλές χώρες δεν έχουν καν γυναικείες ομάδες, ενώ κάποιες άλλες χώρες ακόμη δεν επιτρέπουν καν στις γυναίκες να μπουν στα γήπεδα.

Ας δούμε, όμως, την αισιόδοξη εικόνα: Σύμφωνα με τα στατιστικά της FIFA υπάρχουν 26 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες σε 180 χώρες που παίζουν ποδόσφαιρο. Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών πραγματοποιήθηκε στην Κίνα το 1991, ενώ οι καταγραφές της FIFA παρουσιάζουν ότι η συμμετοχή των γυναικών στο ποδόσφαιρο τα τελευταία 10 χρόνια έχει αυξηθεί κατά 210% στις Ηνωμένες Πολιτείας, κατά 250% στην Ελβετία και κατά 160% στη Γερμανία, όπως και πολλές άλλες χώρες στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική,την Ασία, κλπ.

Στη χώρα μας, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Σύμφωνα με τη διεθνή κατάταξη της FIFA, η Ελλάδα κατέχει την 66η θέση παγκοσμίως όσον αφορά το γυναικείο ποδόσφαιρο. Στην Ελλάδα υπάρχουν 85 αναγνωρισμένα ποδοσφαιρικά σωματεία και οι αθλήτριες που αγωνίζονται σε αυτά ξεπερνούν τις 1.300. Υπάρχει, λοιπόν, μια πολύτιμη μαγιά, η οποία μπορεί, με τις κατάλληλες πολιτικές και δράσεις, να αναπτυχθεί και να οδηγήσει το γυναικείο ποδόσφαιρο σε σημαντικό αθλητικό δρώμενο στη χώρα μας.

Το γυναικείο ποδόσφαιρο εδώ και αρκετά χρόνια στο εξωτερικό είναι καθαρά επαγγελματικό και σε αρκετές χώρες όπως οι ΗΠΑ,η Βραζιλία και η Γερμανία είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και σε μεγάλο βαθμό εισπράττει και την ανάλογη δημοσιότητα. Στην Ελλάδα παραμένει στην αφάνεια παρά τις προσπάθειες που γίνονται από κάποιους συλλόγους, όπως ο Παναθηναϊκός, ο ΟΦΗ, ο ΑΡΗΣ και άλλες να το αναδείξουν και να του δώσουν την θέση που του αξίζει.

Μεγάλοι σύλλογοι όπως ο ΠΑΟΚ, εδώ και κάποια χρόνια συμμετέχουν στο αντίστοιχο γυναικείο Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι σε μεγαθήρια με πολύ υψηλούς προϋπολογισμούς και συνεπώς άλλες δυνατότητες.

Το μέλλον του γυναικείου ποδοσφαίρου δεν μπορεί να περιμένει. Κι εμείς είμαστε εδώ για να φέρουμε το μέλλον σήμερα. Μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, όπως:

α) Σχολικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου: η αγάπη για τον αθλητισμό ξεκινά από τις μικρές ηλικίες. Στόχος μας είναι μέσα από το ποδόσφαιρονα βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής, να προετοιμάσουμε καλύτερους πολίτες για την κοινωνία μας, να τονώσουμε το ενδιαφέρον της κοινωνίας για το γυναικείο ποδόσφαιρο και να διαμορφώσουμε μια νοοτροπία στις νέες γενιές η οποία θα αποδώσει καρπούς μεσοπρόθεσμα, οδηγώντας σε ένα πιο υγιεινό μοντέλο διαβίωσης.Η διοργάνωση, λοιπόν, σχολικών πρωταθλημάτων θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον εξοικείωσης και ένα φυτώριο νέων ταλέντων και αθλητριών στο ποδόσφαιρο.

β) στήριξη για τη δημιουργία ακαδημιών γυναικείου ποδοσφαίρου, προκειμένου να αναδειχθεί σταδιακά το γυναικείο ποδόσφαιρο και να υπάρξουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και υποδομές για την ανάπτυξή του μέσα από τη δημιουργία χαρισματικών και ταλαντούχων παικτριών στο γυναικείο ποδόσφαιρο.

γ) διεκδίκηση αθλητικών διοργανώσεων γυναικείου ποδοσφαίρου. Ανακοινώνω, λοιπόν, από εδώ, το βήμα του συνεδρίου σας, ότι είναι στις προτεραιότητές μας να διεκδικήσουμε διεθνείς διοργανώσεις γυναικείου ποδοσφαίρου με στόχο να διευρύνουμε την απήχηση, να κάνουμε γνωστό στο ευρύ κοινό το γυναικείο ποδόσφαιρο, να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα, να στηρίξουμε με πράξεις το γυναικείο ποδόσφαιρο .

Βεβαίως, πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν τόσο σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε τοπικό, προκειμένου η συμμετοχή των γυναικών γενικότερα να είναι πιο αντιπροσωπευτική στις αθλητικές οργανώσεις και τα σωματεία.

Κυρίες και κύριοι, ο αθλητισμός είναι ίσως ο κλάδος με το μεγαλύτερο μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων. Με εξαίρεση το τένις, το χάσμα των αμοιβών είναι τεράστιο, ειδικά για τους επαγγελματίες αθλητές. Καλώ όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες να επενδύσουν στον αγώνα των γυναικών και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να εξαλείψουν το χάσμα των αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων έως ότου οι γυναίκες και οι άνδρες βρεθούν σε ίσες συνθήκες ανταγωνισμού.

Ενδυναμώνοντας τις γυναίκες, και μέσα από τον αθλητισμό, δημιουργούνται πρότυπα και προσφέρουν στις νέες γυναίκες και τα κορίτσια την ευκαιρία να δουν τις δυνατότητές τους και τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά τους.Αλλά δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε το υψηλότερο επίπεδο αθλητισμού για να δούμε τα οφέλη από τα αθλητικά μεταβαλλόμενα στερεότυπα και την προώθηση της χειραφέτησης και της ηγεσίας των γυναικών.

Ο αθλητισμός μπορεί να προωθήσει την πρόοδο αν κατανοήσουμε τα πολλά οφέλη που προσφέρει στις γυναίκες και τα κορίτσια. Όχι μόνο η FIFA ως ομοσπονδία, αλλά και οι αθλητικοί θεσμοί και τα αθλητικά σωματεία, όπως και ο καθένας/καθεμία μας ατομικά, πρέπει να αμφισβητήσουμε τα στερεότυπα που μας κρατούν πίσω.

Πρέπει να προωθήσουμε νέους, προοδευτικούς, ισότιμους κανόνες. Ωστόσο, πολλά εξαρτώνται από την ηγεσία εκείνων που βρίσκονται ήδη στον κόσμο του αθλητισμού, καθώς και των επιτυχημένων και αναγνωρισμένων ποδοσφαιριστών, γυναικών και ανδρών, ως πρότυπα».

Βουλγαρία και Κροατία έλαβαν προενταξιακό καθεστώς για την ένταξή τους στο ευρώ

Η Βουλγαρία και η Κροατία έγιναν δεκτές στον νέο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών (ERM-2), την υποχρεωτική «αναμονή» μέχρι την ένταξή τους στο ευρώ, γεγονός που...

Ερώτηση Μ. Κεφαλογιάννη προς την Κομισιόν: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί συνιστά ακραία πρόκληση κατά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

Τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την προκλητική απόφαση του Τούρκου Προέδρου να υπογράψει το διάταγμα της μετατροπής της Αγίας...

Ερντογάν: Στις 24 Ιουλίου η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε διάγγελμά του, πως στις 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία. Η Τουρκία...

UNESCO: θα αξιολογηθεί εκ νέου το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, μετά τη μετατροπή της σε τζαμί

Η UNESCO ανακοίνωσε απόψε ότι η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα αξιολογήσει εκ νέου το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ...

Δελτίο Ειδήσεων στις 21:00

Σε εξέλιξη, αυτή την ώρα, το έκτακτο διάγγελμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον τουρκικό λαό για τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε μουσουλμανικό...

Ενας 49χρονος άστεγος ύποπτος για τη δολοφονία της 40χρονης στην Παγόδα στον Πειραιά

Ενας 49χρονος άστεγος συνελήφθη και κρατείται από την ασφάλεια του Λιμενικού, ως ο δράστης της δολοφονίας της 40χρονης γυναίκας που το πρωί βρέθηκε νεκρή...

ΗΠΑ: Η Γκισλέιν Μάξγουελ ζητά να αποφυλακιστεί επικαλούμενη την πανδημία

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, η πρώην σύντροφος και για πολλά χρόνια συνεργάτιδα του νεκρού σήμερα χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν, αρνήθηκε κατηγορηματικά σήμερα ότι παρέσυρε ανήλικα κορίτσια...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στο ΣτΕ κατατέθηκε προσφυγή για τον «Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας»

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε προσφυγή με αίτημα να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία η κοινή υπουργική απόφαση με...

Η διαβούλευση για τον Μεγάλο Περίπατο προχωρά – Οι παρεμβάσεις στο Εμπορικό Τρίγωνο και την Πλάκα

Οι παρεμβάσεις που φέρνουν ισορροπία στις μετακινήσεις και τη λειτουργία της τοπικής αγοράς στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας και την Πλάκα και οι οποίες...

Νέα συγκέντρωση κατοίκων για τη διάσωση πάρκου στους Αμπελόκηπους

Νέα ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την διάσωση του πάρκου δίπλα στο «Μετρό Αμπελόκηποι» (Λ. Αλεξάνδρας και Βουρνάζου) θα πραγματοποιήσουν κάτοικοι της περιοχής ,την Τετάρτη...

Είκοσι καλοκαιρινές ιστορίες από τον Αθήνα 9.84 και τον Γιώργο Νανούρη – Σήμερα o Πυγμαλίων Δαδακαρίδης διαβάζει το «Σαν τους κόκκους του αλατιού»

Απόσπασμα από το διήγημα του Νίκου Χρυσού που δημοσιεύτηκε στο site www.fractalart.gr, διαβάζει σήμερα στο σταθμό της πόλης ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης. Ο Δήμος της Αθήνας...

Ανοιχτή Πόλη: ” Επιδείξεις αστυνομικής αυθαιρεσίας”

Δριμεία κριτική ασκεί η Ανοιχτή Πόλη στην κυβέρνηση για την επίθεση που εξαπέλυσαν άνδρες των ΜΑΤ εναντίον διαδηλωτών στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα,...