back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ανασκόπηση διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Στους φόβους της τοπικής κυβέρνησης του Γιβραλτάρ ότι πρέπει να πείσει τους κατοίκους της μικρής αυτής υπερπόντιας κτήσης της Μεγάλης Βρετανίας για το Brexit αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της ευρωπαϊκής του έκδοσης το περιοδικό Politico. Στο μικρό αυτό κρατίδιο που βρίσκεται στην άκρη της ευρωπαϊκής ηπείρου διεξάγονται αύριο εκλογές και ο πρωθυπουργός Φαμπιάν Ροκάρντο δήλωσε πως η προεκλογική του εκστρατεία επικεντρώθηκε στο να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η τοπική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο για μία αποχώρηση του Ηνωμένου Βασίλείου χωρίς συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Στο ίδιο θέμα θετικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται τόσο από την ΕΕ, όσο και από την Βρετανία για τη διαμόρφωση συνθηκών επίτευξης μίας συμφωνίας αποχώρησης.  Έντονες είναι οι φήμες τις τελευταίες ώρες στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης για συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για τo Brexit, την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εφημερίδα Guardian, σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, υποστηρίζει ότι ο Μπόρις Τζόνσον έκανε μεγάλες υποχωρήσεις στο θέμα των συνόρων με την Ιρλανδία, με αποτέλεσμα η συμφωνία να βρίσκεται ήδη προ των πυλών. Σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της και επικαλούμενη Βρετανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Guardian μεταδίδει πληροφορίες ότι υπάρχει ήδη προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί. 

Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών φέρεται να έχουν συμφωνήσει στην ύπαρξη τελωνείου στη Βόρεια Ιρλανδία, ιδέα που είχε απορρίψει η Τερέζα Μέι ως «απαράδεκτη», καθώς όπως είχε πει στους Ευρωπαίους ομολόγους της, «δε θα γίνει δεκτή», καθώς αυτό σημαίνει ότι ένα κομμάτι της Μεγάλης Βρετανίας θα είναι σε ένα βαθμό χωρισμένο από την υπόλοιπη χώρα ώστε τελικά να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία. Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε νωρίτερα ότι η διορία για να επιτευχθεί συμφωνία λήγει απόψε τα μεσάνυχτα, καθώς την Πέμπτη θα πρέπει να υπογραφεί από τους ηγέτες στη Σύνοδο κορυφής. Η φημολογία οδήγησε τη στερλίνα σε άνοδο, ωστόσο η όποια συμφωνία, αν τελικά επιτευχθεί, θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των 27 χωρών της ΕΕ, αλλά και των Βρετανών βουλευτών. 

Το υπουργικό του συμβούλιο θα ενημερώσει σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, σχετικά με το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit. 

Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, φέρεται να υπάρχει μία κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία έρχεται μετά από υποχωρήσεις που έχει κάνει ο Τζόνσον, έχοντας βρεθεί σε αδιέξοδο. Το πρωί αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα ένα προσχέδιο της συμφωνίας, ενώ το απόγευμα θα ενημερώσει το υπουργικό του συμβούλιο και μετά θα απευθυνθεί στην Επιτροπή 1922 του κόμματός του. 

Έπειτα από μία συνάντηση στη Ντάουνινγκ Στριτ με μέλη της ομάδας των ευρωσκεπτικιστών του Συντηρητικού κόμματος, ο πρόεδρός της Στιβ Μπέικερ, δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξος» και πως «είναι πιθανό να επιτευχθεί μία ανεκτή συμφωνία» την οποία θα μπορεί ο ίδιος να ψηφίσει. Κάλεσε μάλιστα την ομάδα του να δείξει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό. Η επικεφαλής του κόμματος του DUP, Αρλεν Φόστερ, δήλωσε ότι θα κάνει «ό,τι είναι καλύτερο για την ένωση». Σε ερώτηση που δέχθηκε για τις πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι υπάρχει μία καταρχήν συμφωνία για ένα τελωνειακό σύνορο στη θάλασσα που χωρίζει το νησί της Ιρλανδίας με τη Βρετανία, και εάν πρόκειται να δεχθεί κάτι τέτοιο, απάντησε ότι η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με το υπόλοιπο ΗΒ, και ότι αυτή είναι μία αρχή που δεν πρόκειται να αλλάξει. Μετά τη συνάντηση, βρετανικά ΜΜΕ μετέφεραν την άποψη του DUP ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν κενά και ότι απαιτείται περεταίρω προσπάθεια». 

Όργιο φημών – άνοδος της στερλίνας 

Την ώρα που οι φήμες… οργιάζουν πως Βρετανία και ΕΕ είναι κοντά σε συμφωνία για το Brexit, δημοσιεύματα αναφέρουν πως δεν θα πρέπει να… βιάζονται καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο η διαδικασία να πάρει παράταση ως τον Γενάρη! Σύμφωνα με την Daily Mail, ο Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πως έχει κάνει υποχωρήσεις ώστε να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά φέρεται να έχει προειδοποιηθεί από την ΕΕ, πως ακόμη κι αν γίνει αυτό, υπάρχει ένα ενδεχόμενο να καθυστερήσει η έξοδος της χώρας. Μέλος της γερμανικής κυβέρνησης (δεν κατονομάστηκε) δήλωσε πως υπάρχουν ορισμένα τεχνικά θέματα τα οποία πρέπει να λυθούν ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία. Και είπε πως ίσως χρειαστεί να πάρει παράταση η έξοδος ως την 1η Ιανουαρίου. «Είτε έχουμε συμφωνία, είτε όχι, η Βρετανία θα χρειαστεί παράταση για την έξοδο», είπε Γερμανός διπλωμάτης, την ώρα που στελέχη από τις Βρυξέλλες ανέφεραν πως ο Τζόνσον έκανε «γενναίες υποχωρήσεις» για την Βόρεια Ιρλανδία, ώστε να πλησιάσουν κοντά σε συμφωνία.  Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι τελευταίες διαπραγματεύσεις ήταν αρκετά έντονες, αλλά υπάρχει η προοπτική συμφωνίας πλέον, μετά και την συγκατάθεση του Τζόνσον για την ύπαρξη τελωνείου στη Βόρεια Ιρλανδία, κάτι που η Τερέζα Μέι θεωρούσε απαράδεκτο. Ακόμη ωστόσο, υπάρχουν κάποια «κενά» που πρέπει να καλυφθούν ώστε να γίνει πραγματικότητα η συμφωνία, όπως τονίζουν στελέχη DUP, με το Bloomberg και την Guardian να αναφέρουν πως σήμερα το πρωί, πιθανότατα θα δημοσιευτεί ένα προσχέδιο της συμφωνίας. Την ίδια ώρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο, ώστε να ενημερώσει τα στελέχη της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις. Ένα άλλο μέλος της ΕΕ που δεν κατονομάστηκε, αναφέρει πως υπήρχε μεγάλη αισιοδοξία πως έστω την τελευταία στιγμή θα επιτευχθεί συμφωνία, αλλά αντιπρόσωπος της Γαλλικής κυβέρνησης σχολίασε πως πρέπει να είναι όλοι «υπερβολικά συγκρατημένοι» για το ενδεχόμενο αυτό. Αυτό που τονίζεται από τα ΜΜΕ της Βρετανίας ωστόσο, είναι οι υποχωρήσεις που φέρεται να έχει κάνει ο Τζόνσον, ο οποίος ως τώρα ήταν αμετακίνητος, καθώς τόνιζε κάθε φορά πως το Brexit θα γινόταν με συμφωνία ή χωρίς. «Έχουμε κάνει προόδους, αλλά ακόμη υπάρχει δρόμος να διανύσουμε. Είχαμε καλή πρόοδο, αλλά όλα μπορούν να διαλύσουν σε μια στιγμή», τόνισε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, που περιμένει να γίνει το deal και η αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου. 

 Οι New York Times επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στη ρωσική ανάμειξη στη σύγκρουση στις περιοχές της βόρειας Συρίας, όπου έχει εισβάλει η Τουρκία. Η εφημερίδα μεταδίδει την ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με την οποία η στρατιωτική αστυνομία των ρωσικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη χώρα και ενισχύουν την κυβέρνηση του Άσαντ, περιπολεί ήδη σε περιοχές των συνόρων Τουρκίας – Συρίας. Αυτό κατά την εφημερίδα δείχνει την πρόθεση της Ρωσίας να καλύψει το κενό που άφησε η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και δείχνει την ταχύτητα αλλαγής στην ισορροπία ισχύος που συντελείται στην περιοχή.  

Στο μεταξύ όλες οι μεγάλες ρωσικές εφημερίδες σήμερα δημοσιεύουν τη δήλωση του Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ ως Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών και συριακών δυνάμεων, καθώς συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Ήδη μάλιστα ξεκίνησαν περιπολίες, στις γραμμές μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. «Κάτι τέτοιο θα ήταν απλά απαράδεκτο. Και για αυτό βέβαια δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος της Μόσχας για τη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, αναφερόμενος σε πιθανή σύγκρουση δυνάμεων της Τουρκίας και της Συρίας. Η Ρωσία παραμένει ο βασικός στρατιωτικός σύμμαχος του ηγέτη της Συρίας, Μπασάρ αλ– Ασαντ. Ο Λαβρέντιεφ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χαρακτήρισε απαράδεκτη την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία. Παράλληλα δήλωσε ότι η Τουρκία και το καθεστώς Ασαντ είναι σε ανοιχτή επικοινωνία. Ρωσικές μονάδες ξεκίνησαν τις περιπολίες στην περιοχή που χωρίζει τους Σύρους αντάρτες, τους οποίους υποστηρίζει η Τουρκία και τον συριακό στρατό, γύρω από την πόλη Μανμπίτζ, στη βορειοανατολική Συρία. Αυτό αποτελεί ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι η Μόσχα έχει γίνει η de facto ρυθμιστική δύναμη στην περιοχή, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα ο Guardian 

Η Washington Post αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στους νικητές και τους χαμένους της χθεσινής τηλεμαχίας των υποψηφίων για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, επισημαίνοντας τις αδυναμίες τόσο της Ελίζαμπεθ Γουόρεν, όσο και το Τζο Μπάιντεν. Επισημαίνει, ωστόσο, πως η Γουόρεν επιβεβαίωση την πρωτοκαθεδρία της μεταξύ των υποψηφίων και πως ο Μπάιντεν θα πρέπει να εξετάσει και να προσαρμόσει την στρατηγική του μετά την ανάμειξη του ονόματός του στο ουκρανικό σκάνδαλο.  

Στο συγκεκριμένο θέμα η εφημερίδα προχωράει σε δύο αποκαλύψεις, οι οποίες συνδέονται, η πρώτη με την προσπάθεια που έκανε ο Ρούντι Τζουλιάνι να πείσει τον πρόεδρο Τραμπ να απελάσει στην Τουρκία τον κληρικό Φετχουλάχ Γιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ως ιθύνοντα νου του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Σύμφωνα με μαρτυρίες αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, για το συγκεκριμένο ζήτημα έγιναν πολλές συσκέψεις με τη συμμετοχή τόσο του προέδρου όσο και στενών συνεργατών του και η δεύτερη έχει σχέση με την απόφαση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μάικ Μαλβανέι, να αναλάβει μία άτυπη ομάδα στελεχών την ουκρανική πολιτική των ΗΠΑ, παραμερίζοντας τους θεσμικούς διαύλους.  

Τέλος, στην πρώτη της σελίδα δημοσιεύει ανάλυση, σύμφωνα με την οποία η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία, αλλά και την Ουκρανία, αφήνουν κενό ζωτικό χώρο τον οποίο καλύπτει η Ρωσία. Ως προς τη δεύτερη, η εφημερίδα επισημαίνει πως η χώρα αυτή είναι τώρα πια πιο ευάλωτη στις πιέσεις της Ρωσίας, με αποτέλεσμα να έχουμε αλλαγή στην κατανομή ισχύος στην περιοχή.  

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα